Nevinnost

Nevinnost: Týdenní shrnutí

Neděle

Naše vnitřní dítě Kristus je ta část nás, která není zraněná, ta část nás, která vždy říkala a bude říkat Bohu „ano“.

-Richard Rohr

Pondělí

Potřebujeme neustále žít v božském a tvůrčím dialogu mezi nevinností, první a poslední láskou naší víry, a zkušeností, díky níž se učíme tomu, co potřebujeme vědět.

-Peter J. Gomes

Úterý

Čistota srdce je obnovení božské podoby tam, kde se pravé já ztrácí v Bohu.

-Fiona Gardnerová

Středa

Latinské slovo innocens znamená „nezraněný“. Zde uctíváme zraněného člověka a řekli jsme, že „v jeho ranách je naše spása“, a přesto se velká část naší morální koncentrace soustředí na dokazování, že nejsme zranění, že nejsme špatní, že nejsme vůbec špatní, že nejsme nehodní.

-Richard Rohr

Čtvrtek

Kontemplace nás láme k sobě samým. Ovocem kontemplace je sebepoznání, nikoli sebeospravedlňování. „Čím více se přibližujeme k Bohu,“ říká abba Mateos, „tím více se vidíme jako hříšníci.“

-Joan Chittisterová

Pátek

K Bohu nepřicházíme tím, že to děláme dobře, ale tím, že to děláme špatně. A přesto je velkým odpuštěním odpustit si, že to děláme špatně. To je asi nejtěžší odpuštění ze všech: že nejsem dokonalý, že nejsem nezraněný, že nejsem nevinný.

-Richard Rohr

Přítomnost nad dokonalostí

„A teď, když už nemusíš být dokonalý, můžeš být dobrý.“ -John Steinbeck, Na východ od ráje

Po mnoha letech strávených hledáním dokonalosti objevila populární autorka Shauna Niequistová svobodu a lásku, které lze zažít, když jsme přítomní životu takovému, jaký je. Píše o rozdílu mezi falešnou dokonalostí a prožívanou přítomností:

Honba za dokonalostí ničí náš život

 Shauna Niequist
Shauna Niequist

Pojďme si na chvíli promluvit o dokonalosti. . . . Dokonalost je křehká a nepoddajná, plastická, vzdálená, spíše obraz než tělo. Dokonalost připomíná strnulost, silikon, agresivní a nepředstavitelnou neústupnost. Dokonalost a honba za ní nám zničí život – to je jisté.

Život je krásný v nedokonalosti

Přišla jsem o tolik ze svého skutečného, lidského, krásného, nedokonalého života, když jsem se snažila vnutit věcem dokonalost. Ale v těchto dnech začínám chápat, že dokonalost je bezpečná, kontrolovaná, zvládnutá. Zjišťuji, že mě přitahuje nepořádek, temnota, věci, které jsou milované až do ošuntělosti nebo prostě jen divoce nedokonalé svým vlastním nádherným způsobem. . . .

Krásná přítomnost

A tak místo toho: přítomnost. Pokud je dokonalost plastická, přítomnost je bohatá, hlinitá půda. . . .

Přítomnost je život s nohama pevně zakotvenýma v realitě, jakkoli se může zdát bledá a nejistá. Současnost znamená rozhodnout se věřit, že váš vlastní život stojí za hlubokou investici, místo abyste čekali na nějaký vzácný zázrak nebo pohádku. Přítomnost znamená, že chápeme, že tady a teď je posvátné, svátostné, protkané božskou nití i ve své prostotě. Zvláště ve své obyčejnosti.

Svět v přítomnosti je nádherný

Přítomnost nad dokonalým prožíváním je skutečná nad obrazem, spojující nad srovnáváním, smysl nad mánií, hloubka nad umělostí. Přítomnost nad dokonalým životem je riskantní a revoluční víra, že svět, který Bůh stvořil, je krásný a hodnotný sám o sobě a že nepotřebuje být zušlechtěný a přepychový, aby byl nádherný.

Vnímejte hluboce vše kolem vás

Ponořte se hluboko do tohoto světa tak, jak je. Vdechujte vůni deště a šustění listí, které se za větrných nocí škrábe po příjezdových cestách. Tady je život, ne v nějaké imaginární, fotograficky upravené říši snů. Tady. Teď a tady. Ty, takový, jaký jsi. Já, takový, jaký jsem. Tento svět, takový, jaký je. Tohle je to dobré. Tohle je to nejlepší, co existuje. Dokonalost nemá nic společného s opravdovou, naprostou, otevřenou přítomností s otevřenýma očima.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy vložil překladatel