Chulda: Důvěryhodný prorok

Sedmý týden: Hebrejští proroci

Autorka a podcasterka Kat Armasová píše o pravdomluvnosti jako o cenné součásti své výchovy a nachází pro tento způsob bytí oporu v Písmu:

Konfrontace

V mládí jsem se naučila, že když je nějaký problém, je třeba se mu postavit. Tak se dostaneš do…. Konfrontace pro mě vždycky znamenala rovnítko s intimitou….. Teprve když jsem opustila svůj kontext, svou kulturu, uvědomila jsem si, jak vzácné je vážit si konfrontace a říkání pravdy a kam až mnozí lidé zajdou, aby umlčeli proroky v našem středu.

Představuji si, že prorokyně Chulda vyznávala podobné hodnoty.

Prorokyně Chulda prorokovala mužům

Její příběh se nachází ve 2. knize Královské 22 a 2. knize Letopisů 34. Není překvapivé, že o ní mnoho nevíme ani o ní často neslyšíme. Zajímalo by mě, zda její příběh zůstává nevyprávěn, protože je těžké sladit ženu, která říká pravdu, proroka, který poučuje muže – krále – o Boží cestě, s vyprávěním, které je ženám vnucováno většinou církve. Někteří lidé v církvi říkají ženám, že nemohou vést muže, že to říká Bible, ale co Chulda? Byla povolána Bohem, aby říkala pravdu…..

O Chuldě a její rodině nevíme nic

Kéž bychom o Chuldině povolání věděli více….. Jaké to bylo pro ženu, když byla povolána do tak mocného postavení duchovního vůdce a autority? Měla vidění, které ji zmocnilo jako Izajáše, nebo byla vyděšená a snažila se z toho vyvléknout jako Jonáš? Zajímalo by mě, jestli byla mladá jako Joziáš, který se stal králem jako dítě a nakonec si šel k Huldě pro duchovní radu. Byly v jejím životě ženy, abuelitas [babičky], které ji učily, vyprávěly jí o jejích antepasados [předcích] a o všem, čím prošli v Egyptě, na poušti? Měla vzory jako Miriam, žena bez manžela a dětí, první žena, která byla kdy nazvána prorokem? Vzhlížela Chulda k tomu, jak Miriam vedla Izrael ve zpěvu a tanci a jak se jí věnovali – odmítala pochodovat pouští, dokud se neuzdraví ze své nemoci (Numeri 12,15)?

Kat Armasová popisuje, jak král Jóšijáš vyhledal prorokyni Chuldu, „aby skrze ni obdržel od Boha vedení“:

Chulda se nebála říci králi pravdu

A Chulda to udělala – odvážně. Varovala před blížící se zkázou a prohlásila, že písemné slovo, které našli, je skutečně pravé Boží slovo. Přinesla také dobrou zprávu, když potvrdila Joziášovo pokání při prvním čtení knihy. Dala poslům na vědomí, že Joziášovy činy přinesou mír. Poté, co se k němu Chuldino slovo vrátilo, Joziáš reagoval pokračováním ve své reformě. [Viz 2 Kr 22,12-20; 2 Par 34,19-33].

Chuldina prorocká slova změnila národní politiku. Její odhodlání říkat Boží pravdu – dokonce i tvrdou pravdu – konkrétně mužům u moci změnilo běh dějin.

Prameny:

Kat Armas, Abuelita Faith: What Women on the Margins Teach Us about Wisdom, Persistence, and Strength (Grand Rapids, MI: Brazos Press, 2021), 68–69.

Image credit: A path from one week to the next—Jenna Keiper, Bisti Badlands. Benjamin Yazza, Untitled 6. Jenna Keiper, Taos Snow. Used with permission. Click here to enlarge image.

Like this bird, the Hebrew prophets sing truth from new vantage points.