Bůh není muž ani žena

Prakticky všichni křesťané jsou učeni nazývat Boha „Otcem“, jako to ostatně dělal sám Ježíš. Přesto Richard chápe, že potřebujeme jak mužský tak i ženský obraz Boha.

Přijmi návrat k ženské moudrosti

Všechny vás vyzývám, abychom se vrátili k úctě k ženské moudrosti Ona se kvalitou velmi liší od moudrosti mužské. Věřím nakonec, že s tím máte i vy vlastní zkušenost. Pro mnohé z vás to však bude začátek nové cesty. Pro vás co jste se dosud domnívali, že Bůh je muž.

Ježíš byl muž s vtělenou ženskostí

Ježíš jako člověk byl muž. Univerzální Kristus však nemá žádné pohlaví. I Tradice nalézá ženské způsoby jak vědomě nebo nevědomě symbolizovat vtělení Boha s ženským charakterem. Nakonec tak činí i Bible.[1]

Mirabai Starr předává radostnou spiritualitu skrze ženský pohled

Moje přítelkyně a mystička z Nového Mexika Mirabai Starr nabízí obraz Boha jako ženy a jako obraz ženství. Mnoho lidí její slova chápou protože je uzdravila a upevnila jejich víru. Tohle jsou její slova:

Bůh je Otcem i matkou

Náš Bůh přesahuje jakékoliv pohlaví. Není jen Otcem je i Matkou. Je Šekinousloupem svatého ohně, který nás vede pustinou. Je Moudrostí a Al-Hakim, esencí Moudrosti, naplňuje naše ztrápené srdce a říká nám přesně, co je třeba udělat. Je Jamal krásou a je Sakinouklidem. Je animátorem (moderátorem), je milosrdným zdrojem veškerého života. Je Šakti – kreativní silou, která vám proudí v žilách, a když voláte po Bohu, naplňuje vás velikou touhou po něm. Ona je Guanyinsoucitem, který vyzařuje pohodu. Je to Tará – ženskost, stvořená z Buddhových vlastních slz, když hleděl na utrpení světa a plakal. Je to Miriam, Marie.

Matka je nám vždy nablízku a s láskou nás doprovází

Cítíte se Jí nejblíže, když jste otřeseni nebo obráceně velmi radostní. Ponoří se do vašeho srdce jako přílivová vlna a nabere vás do své náruče. Slibuje vám, že bez ohledu na to, jak hrozná katastrofa vás potká, bude vždy s vámi. Je vždy první řadě obdivu a nadšeně vám tleská, když se vám daří. Tvůj Bůh ti pomáhá abys ses mohl v synagoze setkal s učenými muži a získat jejich moudrost . Dává ti sílu Jít vpřed, a dodává odvahu abys, rozbila alabastrovou nádobu a polila velmi drahým olejem Jeho nohy.

Bůh nemá lidskou podobu, je ve všem

Náš Bůh přesahuje všechny myslitelné podoby. A přesto přebývá v každé stvořené věci. Ona to všechno organizuje, roste a vytváří nová semena, a vydává vše, co je zralé a voňavé, patří jí i vše, co je syrové a nezpracované. Přebývá v tvořivosti, v kráse i v chaosu. Dýchá pomáhá dýchat samicím, které rodí, dýchá s prvním nádechem novorozence, dýchá se s umírajícími, když vydechují naposledy. Je přítomna ve vášni milenců, dodává důstojnosti královnám. Je milosrdná, ale není ani trochu sentimentální.

Neboj se přijmout Otce i matku

Možná nechceš porušit pravidlo a nazývat Jí Bohem. Možná se bojíš Boha představovat si jej jinak, než dosud. Jenže někdy to přichází samo o sobě. Vše co spěje ke svatosti se totiž cítí jako Ona.

[1] Adapted from Richard Rohr, The Universal Christ: How a Forgotten Reality Can Change Everything We See, Hope for, and Believe (Convergent: 2019, 2021), 121–122.

Mirabai Starr, God of Love: A Guide to the Heart of Judaism, Christianity, and Islam (Monkfish Book Publishing Company: 2012), 155–156.

Image Credit: Rose B. Simpson, Genesis (detail), 2017, sculpture.