44.jpg

Hlasy našich předků       

Čtyřicátý čtvrtý týden: Udržet si víru s našimi předky

Autorka a podcasterka Kat Armas se s vámi podělí o to, jak uctívání hlasů našich ženských předků obohacuje naši víru. Říká tomu „teologie abuelity“: 

Síla a vliv babiček

Písmo svědčí o síle a vlivu babiček mezi Božím lidem. Dlouhá léta jsem tento detail přehlížela, protože jsem nebyla vyškolena v tom, abych rozpoznala důležitost a hodnotu žen v Bibli. . . . 

Pavel Timoteovi připomíná vliv jeho babičky

Přehlížel jsem úvod Pavlova druhého listu Timoteovi, dokud jednoho dne neupoutal mou pozornost a nepotvrdil mou zvědavost a přesvědčení o důležitosti prarodičů i víry mých předků. V tomto krátkém úryvku Pavel říká: „Jsem vděčný Bohu, kterému s dobrým svědomím sloužím, jako to dělali moji předkové . Neustále na vás vzpomínám ve svých modlitbách dnem i nocí. Když si vzpomenu na vaše slzy, stejně jako moji předkové toužím vás vidět, abych se mohl naplnit štěstím. Připomínám si tvou autentickou víru, která nejprve žila v tvé babičce Lois a tvé matce Eunice. Jsem si jist, že tato víra je i v tobě“ (2 Timoteovi 1,3-5, zvýraznění moje).  

Pavel zde vyzdvihuje sílu a význam teologie předků. 

Uznáním Timoteovy víry (víry zrozené z jeho babičky a mamá) Pavel ctí [a] . . uznává, že jejich víra je vírou společnou, která bere vážně vliv … žen, které ho formovaly a utvářely. . . .  Často přemýšlím, jak vypadala víra babičky Lois a maminky Eunice. Jak ji prožívaly? Byly oddané službě komunitě jako Tabita? Vedly domácí sbory jako Lydie nebo dávaly pokyny vedoucím jako Priscilla?

Armas vypráví, jak ztrácela ze zřetele komunitní povahu křesťanství a jak ji společenství svatých inspirovalo: 

Vnitřně jsem si osvojila hyper individualistický pohled na víru a spasení. . . . Přijala jsem myšlenku, že moje spiritualita je soukromá, že můj duchovní růst nemá absolutně nic společného s mým společenstvím, s mými předky – s oblakem svědků, s těmi, které jsem znala přímo i nepřímo – a také s nesčetným množstvím lidí, kteří mě ovlivnili, nebo dokonce s těmi, které jsem ovlivnila já sama. . . . 

Inspiruje mne společenství svatých žen

Společenství svatých obohatilo mou teologickou představivost, zejména pokud jde o mé předky a matky víry, ženy v dějinách, které šly před námi a dláždily nám cestu, stavěly vlastní stoly a nabízely pohled na božství, bez něhož by naše víra chyběla. . . . 

Inspiruje mne společenství žen žijících kolem mne v anonymitě či na okraji

Doufám, že ty, které nemají moc ani privilegia ve společnosti a z nichž mnohé drží naše rodiny pohromadě, by všichni vysoce ocenili. . . . Přeji si, aby příběhy těchto žen v Písmu i mimo něj v nás osvětlily něco nového, abychom se při pohledu na ty, kdo žijí na okraji společnosti v zápase, v boji, nechali strhnout jejich zkušenostmi a napili se z jejich studny přetékající moudrosti, moudrostí o božském.

 Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

Kat Armas, Abuelita Faith: What Women on the Margins Teach Us about Wisdom, Persistence, and Strength (Grand Rapids, MI: Brazos Press, 2021), 33–34, 35, 36, 37.

Image credit: Jeremy Bezanger, Mortuary Temple of Hatshepsut (detail), Egypt, photograph, Unsplash. Jon Tyson, Untitled (detail), 2018, photograph, Unsplash. Rasam, Takht-e-Jamshid (Persepolis) (detail), 2020, Iran, photograph, Unsplash. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image

Image inspiration: Human ancestors leave legacies in physical and cultural bones, while stones carry meaning and memory. How will you listen to the wisdom of your ancestors?