Ježíš jako prorok

Padesátý druhý týden: Shrnutí prorocké cesty

Učitel CAC Brian McLaren nám připomíná sílu poznání a následování Ježíše jako proroka:

Ježíše jsme přestali chápat jako proroka

V bohaté prorocké tradici křesťanského náboženství bylo chápání Ježíše jako proroka minimalizováno. Vsadím se, že mnozí z nás nikdy neslyšeli ani kázání nebo přednášku o Ježíši jako prorokovi. Místo toho jsme mluvili o Ježíši jako o Božím Synu, třetí osobě Trojice, Spasiteli a obětním smírčím beránkovi. V některých ohledech jsme se stali velmi posedlí mluvením o Ježíši, ale jeho dílo a život jako proroka jsme minimalizovali.

V naší představě je Ježíš jiný a zmenšený

Samozřejmě můžeme Ježíše chápat jako něco víc než proroka, ale nikdy bychom ho neměli chápat méně než jako proroka. To by mělo být jádrem a základem našeho chápání toho, kdo Ježíš je…..

Pokud dopustíme, aby Ježíšovu prorockou identitu zastínilo jiné chápání, Ježíš se tím zmenší a my také, protože Ježíš měl zájem na tom, abychom se my a jeho následovníci stali podobnými jemu.

Kéž by celý lid byl proroky

Jistě si vzpomínáte, že Ježíš říká učedníkům: „Větší věci budete dělat vy“ (Jan 14,12) a „Jako Otec poslal mne, tak já posílám vás“ (Jan 20,21). Svým následovníkům říká: „Budete pronásledováni tak, jako byli pronásledováni proroci před vámi. Naplňujete a upadáte do jejich hnutí. Moje hnutí je prorocké hnutí. Když se připojíte k mému hnutí, jdete tímto směrem.“ V tomto směru se také připojuje. Samozřejmě v tom všem opakuje slova prototypu proroka Mojžíše: „Kéž by celý Hospodinův lid byl proroky a Bůh by na ně vložil svého ducha“ (viz Numeri 11,29)…..

Staňme se i my proroky

Doufám, že ve všech způsobech, jakými o Ježíši mluvíme, se nám podaří vrátit chápání Ježíše jako proroka a necháme se tím převrátit. Prorok není jen někdo, kdo čte knihu a opakuje, co se naučil. Prorok je někdo, kdo jde hluboko do sebe, aby slyšel poselství, které se rodí uprostřed jeho bolesti, břemen, frustrací, utrpení, otázek, zmatků a rozčarování. V zápalu a kvasu této vnitřní cesty se začne něco vynořovat a oni to vynesou ven a řeknou: „Nemohu tato slova jen tak vyslovit. Musím je předvést. Musím najít dva nebo tři další lidi, kteří vidí to, co já, abychom s tím mohli něco udělat…“.

Proměňujme svět k Boží slávě

Myslím, že ve světě dochází k hnutí. Děje se to napříč náboženstvími. Děje se to mezi sekulárními a věřícími lidmi. Bublá to v srdcích lidí, kteří trpí. Když se lidé, kteří jsou motivováni revoluční láskou na Ježíšově prorocké cestě, spojí, aby s vědomím bolesti naší planety a s vědomím agónie chudých pracovali pro mír a proti nespravedlnosti, rasismu a nenávisti, mohou proměnit rozbitý svět směrem k milovanému společenství k Boží slávě.

Prameny:

Adapted from Brian D. McLaren, “Jesus as Prophet,” Living School Symposium (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2022). Unpublished transcript.

Image credit: Madison Frambes, Untitled 8 (detail), 2023, naturally dyed paper and ink, Mexico, used with permission. Click here to enlarge image.

The prophetic path is a daily choice to walk along an ever-unfolding landscape.