Všichni jsme proroci

Padesátý druhý týden: Shrnutí prorocké cesty

Ve své knize Přežili jsme konec světa píše starší Choctawů a emeritní biskup Steven Charleston o tom, jak se v období krize nebo „apokalypsy“ objevují proroci, aby vytyčili poselství odolnosti a naděje.

Objevoval jsem proroky indiánů

Když jsem se snažil rozpoznat, jak a proč moji předkové přežili jedno z největších lidských kataklyzmat v dějinách, rozhodl jsem se znovu objevit proroky svého národa….. Znovu jsem se zaposlouchal do hlasů indiánských proroků, abych zjistil, co mě mohou naučit o světě, ve kterém dnes žijeme…..

Sloužili jako zvěstovatelé vize a učitelé co dělat a mystiky budoucnosti

Proroci nevznikají ve vzduchoprázdnu. Jsou součástí apokalyptického procesu. Objevují se nejprve jako systém včasného varování v každé ohrožené kultuře. Plní klasickou roli proroka jako zvěstovatele vize toho, co má přijít. Poté, když se apokalypsa stává stále reálnější, slouží jako učitelé, kteří lidi poučují o tom, co mají dělat, aby ukončili utrpení a změnili průběh zkázy. Nakonec jsou mystiky, kteří popisují budoucnost a vedou lidi k tomu, aby ji našli sami v sobě.

Připomínají dávné příběhy a učení tradice, která se bude měnit

Při plnění těchto rolí v apokalyptickém procesu se prorok snaží stát na pevné půdě, i když se mu hýbe země pod nohama. To znamená, že proroci nemluví jen o budoucnosti, ale i o minulosti. Své proroctví zakládají na základních duchovních tradicích svého lidu. Připomínají dávné příběhy a smlouvy mezi božskými a lidskými bytostmi. Reinterpretují dávná učení a připomínají lidem staré sliby. Proroci jsou ponořeni do tradice, i když mluví o tom, jak se tato tradice bude muset změnit, aby mohla čelit novým apokalyptickým výzvám.

Charleston věří, že prorokem může být každý, pokud se probudíme k možnostem a odpovědnosti naší doby.

Vyzývám vás, abyste se ke mně připojili a stali se prorokem…. Nezáleží na tom, jaké jste rasy nebo náboženství. Nezáleží na tom, jakého jste věku nebo pohlaví. Všichni se můžeme stát proroky své doby. Všichni jsme potřební….

Proroci nemluví za Boha, nesoudí ale kladou otázky a hledají vize se zdravým rozumem

Všichni jsme proroky. Nejsme božští poslové. Nemluvíme za Boha. Nejsme zázrační lidé ani morální soudci. Místo toho jsme … lidské bytosti žijící ve výjimečné době. Jsme tím, čím jsou Hopiové: komunitou, která hledá duchovní smysl svého života. Jsme lidé, kteří si kladou otázky. Jsme hledači vizí. Snažíme se být zastánci zdravého rozumu a toho, co nejlépe pomůže našim lidem…..

Věřte si!

Věřte sami sobě. Jste prorok. Již nyní vytváříte svou migraci. Byli jste vyvoleni, protože jste se narodili. Jste prorokem, protože jste se probudili. Jste strážcem zjevení: člověk s myšlenkou, která může vytvořit nový svět. Neskrývejte tento kousek posvátné desky, neboť čas se krátí, ale předávejte jej co nejvíce lidem, jak často můžete, dokud se apokalypsa nestane požehnáním.

Prameny:

Steven Charleston, We Survived the End of the World: Lessons from Native America on Apocalypse and Hope (Minneapolis, MN: Broadleaf Books, 2023), 8, 9–10, 199–201.

Image credit: Madison Frambes, Untitled 8 (detail), 2023, naturally dyed paper and ink, Mexico, used with permission. Click here to enlarge image.

The prophetic path is a daily choice to walk along an ever-unfolding landscape.