odevzdej sebe Bohu

Láska k druhým začíná láskou k sobě samému

Patnáctý týden: Odevzdaná láska

Rev. Dr. Jacqui Lewisová se zamýšlí nad univerzální moudrostí, která hlásá vzájemnost lásky: 

Reverend Dr. Jacqui Lewis

Rev. Dr. Jacqui Lewisová

Miluj sebe a bližního jako sám sebe

Bez ohledu na to, kdo jsme nebo odkud pocházíme, bez ohledu na to, koho milujeme a jak si vyděláváme na živobytí, napomenutí miluj svého bližního jako sebe sama, pokud je žito, vyjadřuje vzájemnou závislost, kterou lidé potřebují k tomu, aby přežili a prosperovali. A prvním krokem, výchozím bodem, je láska k sobě samému. V řeckém jazyce jsou výrazy “miluj bližního” a “miluj sebe” spojeny slovem os, které funguje jako znaménko rovnosti. To naznačuje, že jsme povoláni milovat sebe i bližního naprosto stejným způsobem. Když nemilujeme sebe, není možné milovat bližního. . . .  

Patříme do stejné sítě vzájemnosti

Spojení mezi sebeláskou a láskou k druhým je staré jako čas. Od chvíle, kdy jsme vstali a vyšli z osamělých jeskyní do světla kmenové pospolitosti, lidé pochopili nerozlučné spojení, že naše životy jsou protkány láskou. Téměř všechna velká světová náboženství nás vybízejí, abychom milovali bližního jako sebe sama. Toto krásné učení, někdy nazývané Zlaté pravidlo, vyzývá lidi, aby se k sobě chovali navzájem – a v některých tradicích  ke všem tvorům – chovali tak, jak chceme, aby se chovali k nám. . . . Příběh zakotvený v těchto učeních napříč vírami a náboženstvími je: Patříme do vzájemně prospěšné sítě spojení, pohody a lásky. Základem tohoto spojení je empatie; výsledkem je laskavost, soucit, respekt a porozumění. Pokud se náboženství nesoustředí na tuto vzájemnost, může se stávají jedním z toxických příběhů, které nakonec rozbíjejí sebelásku.  

Lewis ctí to, co se naučila o lásce od druhých: 

Přiklad Nelson Mandely

Dozvěděl jsem se více o tomto spojení mezi lidmi, když jsem navštívil Robben Island, jihoafrické vězení, kde byl Nelson Mandela [1918–2013] uvězněn v malé cele po dobu osmnácti z dvaceti sedmi let, kdy byl za mřížemi. Přišlo mi zázračné, že Mandela dokázal vidět své neoddělitelné spojení s lidskostí svých věznitelů, těch, kteří ho zbavili svobody a denně ho ponižovali. Pozoroval, že nikdo se nerodí s nenávistí k druhému člověku kvůli jeho rase, náboženství nebo původu. Mandela pochopil, že stejně jako se učí nenávisti, je třeba se učit i lásce.   

Nelson Mandela

Dr. Jamese E. Loder

 Pro některé lidi zní řeči o lásce slabě, ale z mého pohledu je láska nejsilnější silou na planetě. Svou oblíbenou definici lásky jsem se naučila od jednoho ze svých profesorů v semináři, zesnulého Dr. Jamese E. Lodera [1931-2001]. Ten definoval lásku jako “potěšení ze zvláštnosti druhého”. I po tolika letech mě tato věta stále dojímá. Mít radost z druhého mi zní jako oddanost. Místo toho, abychom se snažili objekt naší náklonnosti změnit, manipulovat s ním nebo ho pohltit, vroucí láska se raduje z jeho zvláštností. Když tedy milujete sami sebe, těšíte se z jedinečných zvláštností, které vás dotvářejí, aniž byste je odsuzovali.

Dr. Jamese E. Loder
Prameny:

Jacqui Lewis, Fierce Love: A Bold Path to a Better Life and a Better World (New York: Harmony, 2021), 28, 30, 31–32. 

Image credit: Jenna Keiper, Leaves (detail), 2021, photograph, New Mexico, used with permission. Jenna Keiper, Christ Figure from the Office of Richard Rohr (detail), 2021, photograph, New Mexico, used with permission. Jenna Keiper, Web (detail), 2021, photograph, Washington, used with permission. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States.

This week’s images appear in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image inspiration: Fallen leaves in water surrender to the cycles of seasons. A spider’s web catches and kills a passing fly. Can we surrender to these moments too? Death is an invitation to slip beyond the web of knowing. What might we find if we allowed the cycle of death and resurrection in our own lives?