Rostoucí benevolence   

Padesátý týden: Benevolentní vesmír
Satish Kumar
Satish Kumar

Satish Kumar, bývalý džinistický mnich, je aktivista a pedagog, který studoval jak východní náboženství, tak západní ekonomiku a kultury. Píše, že rozpoznání benevolentního vesmíru nám pomáhá podílet se na proudu štědrosti:   

Žijeme v laskavém vesmíru. . . . 

Dobročinnost půdy je nekonečná; pomáhá jednomu jedinému semínku, aby se po stovky let množilo v miliony semínek, která dávají barevné, aromatické, šťavnaté a chutné plody, živí ptáky, včely, lidi i zvířata. Strom oslavuje laskavost půdy a na oplátku se stává laskavým a nabízí své plody komukoli, kdo je v nouzi, bez podmínek a bez posuzování. . . . 

Dobrotivost slunce

Dobrotivost slunce nelze popsat slovy. Samo sebe spaluje, aby udrželo život. . . . Poskytuje podmínky pro fotosyntézu celé rostlinné říši, aby se mohla vyživovat a dávat potravu bakteriím, hmyzu, ptákům a zvířatům.

Dobrotivost měsíce

Měsíc je dobrotivý. Udržuje koloběh života a koloběh času. Čas a příliv jsou udržovány jeho přítomností. . . . 

Blahodárnost deště

Déšť je blahodárný. Je . . . se dodává do každého statku, pole, lesa, hory a lidského obydlí zdarma, aniž by potřeboval jakýkoli vnější zdroj energie. Zvlhčuje půdu, hasí žízeň, plní řeky, rybníky, jezera a studny a ve spolupráci se sluncem živí svět. . . . 

Vzduch je dobrotivý

Vzduch je dobrotivý. Dýcháme, a proto jsme. Vzduch souvisí s duchem, s inspirací, s duchovností. . . . Vzduch je dechem Brahmanu, dechem vesmíru, dechem Boha. V sanskrtu je vzduch prána, což znamená život sám. . . .

Prostor je blahodárný

Prostor je blahodárný. Vše a všechny věci jsou drženy v prostoru a prostorem. Všechny pohyby, všechny změny a každý druh dynamiky se udržují v klidu prostoru. Abychom byli odpoutaní a svobodní, musíme stále dbát na snižování nepořádku a udržování prostorovosti.

Duše je semenem života

Duše je laskavá. Soucit, laskavost, velkorysost a vnitřní světelnost jsou vlastnosti duše. Mysl, inteligence a vědomí jsou uchovávány a zpracovávány duší. Duše je semenem života. Pocity, emoce, sentimenty, intuice a rozum procházejí duší a projevují se ve světě. . . . Duši mají nejen lidé, ale i zvířata, ptáci, hmyz a mikrobi. Půda, stromy, skály a řeky mají duši. . . .

Svět je prostě takový jaký ho vidíte

Svět je takový, jak ho vidíte a jaký si ho uděláte. Pokud se na svět díváte laskavýma očima, svět vám to oplatí laskavostí. Pokud se na něj díváte s podezřením a sobectvím, dostane se vám na oplátku toho samého. Důvěra plodí důvěru a strach plodí strach. Uznávat benevolenci vesmíru neznamená popírat stinnou stránku, ale vidět přírodu jako rudou v zubech a drápech a lidi jako sobecké a chamtivé nás nutí reagovat v podobném duchu. Pokud zaséváme semena zlovůle, zlovůle poroste; pokud zaséváme semena laskavosti, laskavost poroste.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

Satish Kumar, Soil, Soul, Society: A New Trinity for Our Time (Brighton, UK: Leaping Hare Press, 2017), 160, 161–162, 163. 

Image credit: Benjamin Yazza, Untitled – Sandia Mountains (detail), 2022, photograph, Albuquerque, used with permission. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge photo.

Image inspiration: when i began photographing birds during the pandemic it was meant to fuel a creative need. as i continued it began to fuel a life need, a missing connection to nature. i not only felt a need to see different birds but to see the change in nature around me. a connection to my own heritage – wondering again and again if my ancestors roamed the same fields, came across the same animals or took meditation in the same plots. —Benjamin Yazza (photographer), Albuquerque, New Mexico