rok 2023

Osvobozující cesta       

První týden: Prorocká cesta

Rabín Nahum Ward-Lev je autor a učitel, který se hluboce zamýšlí nad osvobozující a uzdravující cestou proroků. Píše:

Proroci vyzývají k  návratu do správných vztahů

Nahum Ward-Lev

V prorockém světonázoru Bůh podporuje pád vpřed, riskantní omyly a překračování hranic v zájmu růstu vědomí a vztahů. Proroci vnímají Boha jako toho, kdo dodává energii této cestě, oživuje všechny formy života, aby přinášely nové cesty a zkoumaly nové vztahy. Proroci také učí, že Bůh nabízí lidem odpuštění, když jejich dobrodružství sejde z cesty, když se chovají způsobem, který zrazuje jejich přátelství s bližními a s Bohem. Bůh proroků neustále vyzývá zbloudilý lid k návratu do správných vztahů, aby mohl být uzdraven z následků svých chyb: „Jistě, takto praví Živá Přítomnost: Když se vrátíte, přivedu vás zpět a budete stát přede mnou, a když vyjmete vzácné z hnusného, budete jako má ústa“ (Jeremiáš 15,19).

Proroci pomáhají hledat směr cesty

Prorocký proud podporuje učení, vývoj života směrem k většímu vědomí a každé hnutí ke spravedlnosti a komunitnímu blahu. Prorocký proud zároveň nabízí léčivé vody, když si uvědomíme své chyby, očistné vody, které nám umožňují poučit se ze svých chyb a posunout se vpřed….. Vše, co potřebujeme vnímat, je směr cesty – ke vzájemnému vztahu – a další krok v tomto směru…..

Proroci pomáhají překonat chyby

Proroci, starověcí i moderní, mi pomohli naučit se kráčet k osvobození. I s jejich pomocí je můj krok náročný a nejistý. Jejich příklad mi však dodal – a může dodat odvahu nám všem – riskovat a ctít chyby, když se snažíme naučit se jít kupředu. Díky tomuto učení můžeme udělat další krok na cestě osvobození.

Ilia Delio

Podle teoložky a františkánské sestry Ilie Delio nám kontemplace jedinečným způsobem umožňuje vydat se na takovou proměňující cestu.

Svět měníme tím, že měníme sami sebe

Abychom parafrázovali Steva Jobse [1955-2011], jsou to blázni, kteří si myslí, že mohou změnit svět, kulaté kolíky v hranatých dírách, kteří to ve skutečnosti dělají, protože vidí věci jinak. Pokud vidíte to, co ještě neexistuje, a jednáte podle toho, co vidíte, budete pravděpodobně považováni za trochu bláznivé, vybočující ze středu, nepřizpůsobivé nebo rebelující. Pokud však zůstanete věrní tomu, co vidíte, protože Boží moc je světlem vašeho vidění, pak změníte svět, protože se změníte vy sami. Svým vlastním proměněným bytím v lásce uvedete novou realitu. Věřím, že toto je jádro křesťanského učednictví.

Kontemplativní vize je srdcem křesťanského života

Souhrnně řečeno, kontemplativní vize je srdcem křesťanského života, díky němuž jsme uvedeni do nové reality, spojeni srdcem s celým životem, naladěni na hlubší inteligenci přírody a neodolatelně povoláni Duchem, abychom tvořivě vyjádřili své dary ve vývoji sebe a světa.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinapisy si dovolil vložit překladatel