rok 2023

Boží dynamická intimita

První týden: Prorocká cesta

V tomto kázání známý pastor, teolog a mystik Howard Thurman (1900-1981) popisuje víru hebrejských proroků:

Proroci byli v  Izraeli zapojeni do společenského hnutí

Proroci Izraele byli úzce spjati s hnutím doby, v níž žili. Byli zapojeni do společenského dění, což je velmi důležité si uvědomit. Interpretovali Izrael a jeho vztah k Bohu … jako primární a osobní smluvní vztah. A je velmi důležité mít na paměti, že z důvodů, které dodnes nedokážeme zcela pochopit, se tato skupina lidí nějakým zvláštním a fascinujícím, a přesto zázračným způsobem považovala za [v] nějakém původně jedinečném vztahu se Stvořitelem svého vlastního života a svého malého světa a svého malého státu….

Bůh je uvnitř historického procesu

Nyní je základem tohoto pojetí … filozofie, jejíž čtení říká, že Bůh je uvnitř historického procesu: že [Bůh] není mimo něj a nemanipuluje s ním nebo si ho nevšímá.

Proroci vidí Boha jako aktivně zapojeného do našich životů a Thurman nás vyzývá, abychom na tuto dynamickou intimitu reagovali:

Jak žijete svůj život? Dá se s ním něco dělat? Jste v dobrovolné izolaci?

Jak interpretujete události svého života? Jak je poměřujete? Žijete svůj život na základě toho, že vše, co je pro vás a co děláte, je zabaleno do pohybu, izolovaného, ohraničeného pohybu, tepu vašeho malého života? Pokud ano, pak víte, chápete, že samotná povaha života je taková, že je pevně daná… je hotová, je úplná, a vy víte, že stejně nemůžete s ničím nic udělat, takže to nezkoušíte…..

Každý lidský život se vždy odehrává v kontextu širokých možností

Nyní existuje ještě jeden pohled, a to pohled proroka. A ten spočívá v tom, že lidský život, stejně jako život národů, se odehrává v kontextu, který je dynamický. Že vždy, když jsem v přítomnosti nějaké události, jsem zachycen při setkání s řadou potenciálů, které se rozprostírají do nejširších možných směrů a s nejúžasnější variabilitou. Takže pokud jsem v přítomnosti události bdělý, snažím se s událostí zacházet nejen z hlediska toho, co říká, jak vypadá, ale z hlediska toho, co se mi zdá být dynamikou události, potenciály události.

Je váš život zapojen do dynamiky Života?

Zabýváte se událostmi svého života tímto způsobem? Věříte, že život je skutečně dynamický? Že ještě není zcela dokončen? Že nejenže jste stále zapojeni do kroužící řady potenciálů, ale že jste potenciálem. Vy, potenciál. A žádné časové pásmo, žádný časový interval není schopen zcela pojmout vás a dynamiku vašeho života a vaší situace. Věříte tomu?

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

Howard Thurman, “The Message of Isaiah II,” June 22, 1952, in Moral Struggle and the Prophets, ed. Peter Eisenstadt and Walter Earl Fluker (Maryknoll, NY: Orbis Books, 2020), 156, 157, 158–159.

Image credit: Jenna Keiper, Untitled Bosque (detail), New Mexico, photograph, used with permission. Benjamin Yazza, Untitled 10 (detail), New Mexico, photograph, used with permission.This year’s images are inspired in form by the 2023 Daily Meditation theme. This week’s main photo takes up most of the image, but we also see a sliver of the image for next week: the next step on our journey. Click here to enlarge image.