rok 2023

Proroci patří do společenství     

První týden: Prorocká cesta

Učitelka CAC Dr. Barbara Holmesová popisuje náš přirozený odpor vůči prorokům v našem středu:

Proroky je těžké mít kolem sebe

Proroky je těžké mít kolem sebe. Nikdo se k tomuto titulu nechce hlásit a nikdo kvůli němu nechce vykonávat svou práci. V této postmoderní době jsou všichni z proroků nesví. Křičí, i když si to nepřejete. Říkají si o potíže, když se jim můžete vyhnout. Nemají v těle jedinou politicky korektní kost…..

Jsou nebezpeční pro systém

Proroci jsou vůdci, ale ne vůdci podle vlastního výběru. Nevyhnutelně se jim přihodí nějaké božské setkání. Hořící keř, beran v keři, volání v noci, vidění, sny. Jsou svérázní a více než podivní. Vezměme si jako příklad Jeremiáše, který neustále pláče. A Izajáš postící se a ležící v hlíně, Jan Křtitel pojídající kobylky a Hulda prorokující zkázu. A konečně, jednou z nejdůležitějších vlastností proroků je, že jsou nebezpeční pro systém…..

Jednají však ve prospěch komunity

Když přinášejí poselství od Boha – a Bůh nešetří slovy -, Bůh skrze ně mluví přímo. Mají vztah a důvěrný vztah s Bohem. Komunikují s Bohem prostřednictvím modlitby, přímé řeči; Bůh s nimi chodí a hovoří. Možná ne doslova, ale jinými způsoby. Mají dary a nabízejí znamení a zázraky spojené s ověřením Boží přítomnosti. Mají komunitní spojení. Jednají ve prospěch komunity, ne pro svůj vlastní prospěch, a jsou závislí na pomoci komunity, když ji potřebují.

Holmes zdůrazňuje komunitní povahu prorocké role :

Prorok Mojžíš neměl prorokovat sám

To je opomíjený, ale důležitý aspekt prorockého povolání. V Numeri 11,24-29 se Mojžíš vyčerpává s lidem. Bůh v podstatě říká: „Dobře, dobře, shromážděte starší. Podívej se na společenství. Nikdy jsi to neměl dělat sám. Řekl jsem ti, abys to udělal; neřekl jsem ti, abys to udělal sám.“ A tak se Mojžíšovi podařilo to, co mu řekl.

S Mojžíšem začali prorokovat i další starší lidu

Kolik z nás nese břemena, která nejsou naše, a cítíme se kvůli tomu dost spravedliví? Práce žít a umírat, vychovávat děti, vést sbory nikdy neměla být osamělou prací. A tak poté, co se starší shromáždí, Jozue Mojžíšovi řekne, že starší prorokují, a řekne: „Mojžíši, zařiď, aby to přestalo!“ Mojžíš se na to podívá a řekne: „Tohle je proroctví. A Mojžíšova odpověď v Numeri 11,29 zní: „Žárlíš kvůli mně? Kéž by celý Hospodinův lid byl proroky a Bůh by na ně seslal svého Ducha!“ A tak se mu to podaří.

Jakému společenství byste prorokovali vy?

Na chvíli se nad tím zastavme. Měli jste někdy pocit, že na vás spočívá Boží Duch? Ačkoli jsou mnozí proroci v Bibli představeni jako jednotliví nositelé Božího slova, často existovalo společenství dalších proroků, z něhož pocházeli nebo s nímž byli spojeni. A kdo je tedy vaším společenstvím? … Pokud jste povoláni k prorockému úkolu, a myslím, že v některých ohledech jsme jimi všichni – kde je vaše prorocké společenství, které vás bude živit a podporovat, vést a pomáhat vám?

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version),mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

Adapted from Barbara A. Holmes, “We Shall Also Be Prophets,” Living School Symposium (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2022), unpublished transcript.

Image credit: Jenna Keiper, Untitled Bosque (detail), New Mexico, photograph, used with permission. Benjamin Yazza, Untitled 10 (detail), New Mexico, photograph, used with permission. This year’s images are inspired in form by the 2023 Daily Meditation theme. This week’s main photo takes up most of the image, but we also see a sliver of the image for next week: the next step on our journey. Click here to enlarge image.