023-3 Proroci

Láska mluví pravdu

Třetí týden: Prorocká pravda

                 Říkat pravdu může být velmi obtížná cesta na cestě ke svobodě. -Jacqui Lewis, Fierce Love

Přítelkyně CAC Rev. Dr. Jacqui Lewisová píše o tom, jak prorocké i osobní vyprávění pravdy představuje výzvu pro nás i pro systémy, ke kterým patříme:

Mluvení pravdy v lásce

V mé tradici víry tomu říkáme mluvení pravdy v lásce. Jako duchovní mám mnoho strategií, jak říkat pravdu. Někdy jsem jemná, potřebuji se dobře postarat o toho, kdo mi naslouchá. Někdy držím pěsti při pochodu za pravdu, za spravedlnost a osvobození. Vždy je mým záměrem uvolnit energii, která je v příběhu zachycena, osvobodit sebe i druhého, s nímž jsem ve vztahu, abychom našli cestu vpřed.

Mluvení pravdy je také akt odvahy

Můžeme v této akci zvítězit? Změní politici politiku nebo ustoupí požadavkům? Vyslechne kongregace nebo kolega můj názor a dokážu já vyslechnout ten jejich? Mohu přesvědčivým způsobem změnit příběh na veřejném prostranství a otevřít oči, srdce a mysl novým pohledům na svět? Budeme [můj manžel] John a já díky tomuto obtížnému rozhovoru silnější? Říkat pravdu je akt lásky, akt odporu, akt odvahy. Jeho cílem je osvobození, svoboda, a pokud možno i smíření. Bez pravdy však nemůže dojít k usmíření…..

Mluvit pravdu znamená žít v realitě

Historik Howard Zinn napsal: „Nejrevolučnějším činem, kterého se člověk může dopustit, je […] říkat pravdu.“ [1] Vskutku! Myslím, že revoluční na pravdě je to, že nás i naše okolí může osvobodit, abychom žili s větší jistotou o tom, co je skutečné, i když to bolí, protože už nejsme spoutáni energií, kterou od nás vyžaduje lež. Lhaní vyžaduje pokračování ve lži a její zesílení, aby pravda zůstala skrytá…. Říkat pravdu vytváří vlny autenticity, které mění svět…..

Pravda je prostě hodně užitečná

Věřím, že pravda je revoluční; je součástí díla nelítostné lásky. Pravda na nás klade osobní, duchovní, etické a morální nároky. Chce být vyslovena, poznána, sdělena. Bolí a je nepohodlná, ale je nezbytná pro naše blaho. Pročišťuje naše duchovní patro a obnovuje naši duši. Pravda je nápojem vody pro vyprahlého poutníka. Promazává vztahy. Osvobozuje nás z otroctví. Buduje důvěru a vazby. Je počátkem autentického života a radosti.

Buďme upřímní i sami k sobě

Pravda nám někdy uniká a my o ni musíme usilovat. Pravda nás vyzývá, abychom byli upřímní k tomu, kdo jsme, k našemu chybujícímu, ale krásnému, zlomenému, ale uzdravujícímu se já. Pravda vede ke smíření a pokoji; bez pravdy není pokoje. Ve světle pravdy jsme schopni ctít svou cestu a milovat sami sebe. Říkat pravdu je duchovní disciplína, která vyžaduje praxi. Nesmíme lhát druhým a, jak naznačil Fjodor Dostojevskij, nesmíme lhát sami sobě. Být k sobě o sobě upřímný znamená milovat se bezpodmínečně, milovat se zuřivě.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

[1] Howard Zinn, “Marx in Soho: A Play on History,” in Three Plays: The Political Theater of Howard Zinn (Boston: Beacon Press, 2010), 115.

Jacqui Lewis, Fierce Love: A Bold Path to Ferocious Courage and Rule-Breaking Kindness That Can Heal the World  (New York: Harmony Books, 2021), 58, 64, 65.

Image credit: A path from one week to the next—Benjamin Yazza, Untitled 10, 8, and 13. Used with permission. Click here to enlarge image.

Prophetic truth catalyzes us to stop avoiding uncomfortable truths.