Hledání Boží vize

Šestý týden: Zkušenost, Písmo a tradice

Episkopální biskup a občan kmene Choctaw Steven Charleston kráčí dvojí cestou své indiánské tradice a křesťanské víry. Při výkladu Božího působení prostřednictvím Ježíšova vtělení vychází z praxe hledání vize, kterou praktikuje jeho domorodá tradice.

Vtělení je Božím hledáním vize.

Tato věta je nejstručnějším způsobem, jak vyjádřit učení o Vtělení z pohledu původních Američanů….. Z pohledu indiánské tradice dává myšlenka, že Bůh na sebe vezme lidskou podobu, aby prožil hledání vize, smysl. Ježíš se stává jedním z lidské rodiny, lidského kmene, aby vykonal dílo proměny, k němuž je hledání určeno. Pro domorodé obyvatele se kontakt s Bohem neodehrává pouze v abstrakcích mysli, ale v každodenním fyzickém zapojení těla. Potní chýše jsou fyzické. Hledání vize je fyzické. Zážitek Boha je fyzický. Vtělení je tedy hmatatelná transformace.

Vstoupit do intimity s Bohem

Lidské hledání je rizikem intimity s Bohem. Znamená vyjít ven a pokusit se objevit Boha a vstoupit do společenství s Bohem. Bez Vtělení by však tato úroveň společenství zůstala stejně neosobní jako vztahy na internetu. Mohlo by mezi námi dojít k předání zprávy, jakési vesmírné fotografie Boha sdílené na digitální obrazovce duchovnosti, ale intimita těla a krve v podobě fyzického kontaktu by nám unikala. Bůh by zůstal snem, nikoli prožitkem.

Zařadit se mezi Boží přátele

Obrazný příběh evangelií nám vypráví, jak Bůh žil skrze hledání. Umožňuje nám vstoupit do vlastního času Boží přípravy. Umožňuje nám zařadit se mezi přátele, kteří Boha v tomto záměru podporují. Ukazuje nám, jak Bůh skutečně vychází do „tenkých“ míst, aby hledal hlubší skutečnost. Popisuje, co Bůh během hledání vidí a slyší…..

Hledat v obyčejnosti života

Nový zákon je příběhem o hledání vize, pozváním, abychom vstoupili do Božího hledání vize. Toto hledání je transformativní…. Je to pozemský příběh hledače z masa a kostí, který žije uprostřed všednosti a využívá toho, co je po ruce, aby proměnil obyčejné v neobyčejné. Hledání není útěkem, ale zakořeněním v realitě: oslavou každodennosti, tělesnosti, smyslovosti a prožitku.

Pro Charlestona nás jak indiánská, tak křesťanská tradice zvou k dynamickému vnitřnímu prožívání vztahu s Bohem a růstu v našem lidství:

Hledat v myšlenkovém prostoru, kde byl Ježíš a nalézt přítomnost

Díky hledání Boží vize může naše hledání nabýt hlubšího rozměru. Můžeme sledovat příběh vtěleného hledače a zaměřit své vlastní hledání do vnitřní geografie víry, která nás může přivést blíže k našemu cíli, důvěrnému vztahu s Bohem. Bez ohledu na to, kde se nacházíme, můžeme vstoupit do prostoru, který kdysi obýval Ježíš, a najít tam skutečnou přítomnost, která k nám promlouvá. Boží hledání nás může proměnit, ne tím, že nás pozvedne ze sebe samých, ale tím, že nás uzemní v radosti a zápase lidského bytí.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

Steven Charleston, The Four Vision Quests of Jesus (New York: Morehouse Publishing, 2015), 20–21.

Image credit: A path from one week to the next—Benjamin Yazza, Untitled 7. Jenna Keiper, Bisti Badlands. Benjamin Yazza, Untitled 6. Used with permission. Click here to enlarge image.

The landscape of our own lives informs how we understand Scripture and Tradition.