Upřímná a pokorná modlitba      

Jedenáctý týden: Terezie z Ávily

V této upřímné modlitbě Terezie z Avily jsme svědky jejího zájmu o celý svět, její touhy říkat pravdu moci a její ochoty riskovat vše, aby mohla sloužit. Zde je překlad přítelkyně CAC Mirabai Starrové:

Pochopení pravdy ve vědomí o neotřesitelné lásce k Bohu

Požehnaná duše, kterou Pán přivede k pochopení pravdy! Kéž by do tohoto vznešeného vědomí mohli vstoupit světoví vůdci. Bylo by pro ně mnohem cennější usilovat o tento stav modlitby než o veškerou moc světa. Jaká spravedlnost by v takovém národě zavládla. Jakým zvěrstvům by se zabránilo.

Každý člověk, který dosáhne tohoto stupně, má tak neotřesitelnou lásku k Bohu, že odpadá jakýkoli strach riskovat svou čest nebo život. To je obzvláště velké požehnání pro někoho, kdo má povinnost vést své společenství…..

Chtěla bych mluvit o pravdě setkání s Pánem vládcům

Ó Pane, i kdybys mi dal pravomoc veřejně hlásat tyto pravdy, nikdo by mi nevěřil….. Ale alespoň by mě uspokojilo, že mám skutečný hlas. Považovala bych svůj život za nic, kdyby to znamenalo, že mohu světu jasně sdělit byť jen jedno z těchto posvátných učení….

Stále mám neodolatelné nutkání říkat pravdu politickým vůdcům. Protože však k těmto mužům nemám přístup, obracím se k tobě, můj Pane, a prosím tě, abys vše napravil. Dobře víš, že bych se s radostí vzdala všech požehnání, která jsi mi dal, a přenesla je na tyto vládce….. Kdyby mohli zažít to, co jsem zažila já, vím, že by pro ně bylo nemožné dopustit porušování, které schvalují.

Ó můj Bože! Prosím, pomoz světovým vůdcům pochopit rozsah jejich odpovědnosti…..

Upřímně se modlím za naše vůdce a rád bych jim byl nápomocen. Takové nutkání činí duši bezohlednou. Ráda bych riskovala svůj život, abych získala to, v co věřím…..

Jakmile duše dosáhne této úrovně modlitby, netouží pouze sloužit Bohu; Jeho Veličenstvo [jméno, které Teresa používá pro Boha] jí dává sílu tuto touhu projevit. Duše neváhá vyzkoušet cokoli, co by mu mohlo posloužit. Jakákoli oběť kvůli němu jí připadá jako nic, protože ví, že cokoli jiného než zalíbit se mu neznamená nic…..

Vše co mám odevzdávám ke službě

Zde je můj život. Zde je má čest. Zde je má vůle. Všechny ti je dávám. Jsem tvoje. Použij mě, jak chceš….

Duše je jeho duší. Má ji ve své moci. On ji osvětluje. Zdá se, že ji chrání před tím, aby ho urazila. Pomáhá jí, aby se probudila ve službě jemu…..

Dokud přijímá Boží milosti s pokorou a vděčností a má stále na paměti, že je dává Milovaný a že ona sama téměř nic nedělá, zachovává si vyrovnanost. 

Přeloženo pomocí deepl.com , mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

Teresa of Ávila, The Book of My Life, trans. Mirabai Starr (Boston, MA: New Seeds Books, 2007), 150, 151, 152, 154, 155.

Image credit: A path from one week to the next—Les Argonauts, Camino de Santiago, Unsplash. Jenna Keiper, Winter Bird. Jenna Keiper, Mystic. Used with permission. Click here to enlarge image.

Perched in solitude, in communion with the Beloved.