Učíme se tím, že to děláme špatně

Třináctý týden: Bezmoc

Dominikánská sestra a poradkyně Catherine Chapmanová popisuje, proč se mnozí z nás snaží přijmout svou bezmocnost: 

Být bezmocní?

Myšlenka, že jsme bezmocní vůči lidem, místům a věcem, je v naší severoamerické kultuře pro mnohé z nás, zejména pro muže, cizí. Ve Spojených státech jsme vyrostli s představou, že můžeme dělat, co chceme, když se do toho pustíme….. Být bezmocný je téměř neamerická myšlenka…. 

Ano bezmocní a někdy závislí

Jsme bezmocní a nemůžeme ovládat nikoho a nic kromě sebe; a dokonce jsou věci, které na sobě nemůžeme ovládat. Jsme-li závislí, jsme bezmocní vůči drogám a alkoholu [Tým DM: nebo čemukoli jinému, co nutkavě užíváme ]. Ti z nás, kteří jsou ve vztahu se závislými, jsou bezmocní vůči závislému. Všichni jsme bezmocní k tomu, abychom někoho přiměli být, cítit a dělat přesně to, co chceme. Nad tím, co se děje ve světě, máme jen velmi omezenou kontrolu ve velkém….. 

Přiznejme si porážku

Přiznat si, že jsme bezmocní vůči lidem, místům a věcem a že se náš život stal nezvladatelným, může být jedním z nejtěžších, ale zároveň jedním z nejvíce osvobozujících přiznání v našem životě. Obvykle je mimo naše chápání, že přiznání bezmoci a nezvládnutelnosti nám pomůže najít klid. Pro mnohé z nás, ne-li pro většinu, toto přiznání znamená, že jsme se vzdali nebo že jsme poraženi. Přesně o to nás však První krok žádá: přiznat si porážku. Přiznáváme však porážku pouze ve vztahu k našemu způsobu jednání.

Chapman sdílí, co se stane na druhé straně při našem přiznání porážky:

Přijmi sám sebe

Přiznání naší bezmoci nás osvobozuje, abychom umožnili tomu, kdo je Moc, působit v našem životě. Když dovolíme Bohu, aby nás miloval a učil nás, jak dávat a přijímat lásku, stáváme se otevřenějšími novým způsobům jednání. Začínáme také přijímat lidi a situace takové, jaké jsou. Když si uvědomíme, že to nemáme pod kontrolou my, ale Bůh, dokážeme se lépe odpoutat od lidí a situací, které jsou pro nás nezdravé, a přijmout je takové, jaké jsou. To neznamená, že se přestaneme starat. Záleží nám na nich, ale nedovolíme, aby situace určovala naše myšlenky, činy a pocity. S prohlubujícím se odpoutáním a přijetím zjistíme, že máme více emocionální energie, kterou můžeme věnovat sami sobě a činnostem, které bychom rádi dělali. 

Už se nekontroluj a dovol druhým,  aby tě poznali

Emocionální složkou 1. kroku je navázání kontaktu s naší bezmocí vůči lidem, místům a věcem. Behaviorální reakcí na Krok 1 je uvolnění kontroly. Nekontrolovat znamená, že se nesnažíme jakýmkoli způsobem řídit něčí život. Nekontrolovat znamená, že dovolíme druhým lidem, aby byli zodpovědní za své životy….. Začínáme naslouchat druhým a příležitostně zkoušíme věci po jejich způsobu. Už nejsme rigidně svázáni s představou, že naše cesta je jediná správná. Nekontrolovat znamená nechat se unášet a jít s proudem.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

Catherine Chapman, Step Spirit: The 12 Steps as a Spiritual Program (New York: Paulist Press, 1992), 19, 21, 23. 

Image credit: A path from one week to the next—Jenna Keiper, Mystic. Jenna Keiper, North Cascades Sunrise. Jenna Keiper, Jonah. Used with permission. Click here to enlarge image

Regardless of the conditions we find ourselves in, we learn to navigate in the midst of our lack of control.