Příběh revoluce

Pátý týden: Sedm příběhů: První část

První dva příběhy, nadvláda a revoluce, jsou jakýmsi jin a jang. Tam, kde existuje jeden, nevyhnutelně následuje druhý. -Brian McLaren

Gareth Higgins vyrůstal v Severním Irsku, místě pronásledovaném cykly násilí a pomsty. Jeho zkušenost formovala odhodlání žít lepší příběh:

Nadvláda a pomsta

Během mého dětství bylo zabito téměř 4 000 lidí a více než 40 000 bylo přímo fyzicky zraněno. Nespočet statisíců lidí bylo traumatizováno nebo jinak zraněno konfliktem, který měl kořeny v příběhu nadvlády, ale setkal se s příběhem revoluce. Nejsem si jistý, zda se mi slovo „revoluce“ líbí, protože se používá i pro hnutí za obecné dobro. Pokud bychom ho brali doslova, znamenalo by vlastně hnutí, které skončí přesně tam, kde začalo. Možná by bylo lepší říkat tomu příběh o pomstě.

Revoluce jen obrátí karty nadvlády

Hnutí, která svrhla represivní režimy, je ne vždy nahradila něčím lepším. Ve skutečnosti, pokud se nezapojí vědomí obnovy, hrozí, že revoluce pouze obrátí karty a nahradí jeden soubor narušených vztahů další nadvládou, možná o něco méně utlačovatelskou formou nadvlády, ale přesto nadvládou.

Lépe je představit si dohodu

Namísto nahrazování nadvlády další nadvládou si musíme představit společnosti a instituce, v nichž je každý vítán u stolu. Jediným pravidlem pro vstup by byl souhlas s tím, že nikomu neublížíte. Aby se tak stalo, je třeba stůl rozšířit, nikoliv převrátit, a zapojit co nejširší okruh lidí, kteří se budou podílet na jeho tvorbě a sestavování. Není to můj stůl, ani jejich stůl. V duchu Sedmého příběhu osvobození a smíření je to stůl Lásky…..

…než volební den pomsty

V posledních několika letech mnozí z nás pociťují větší znepokojení nad volenou politikou než kdy jindy. Měli jsme pocit, že žijeme v revoluční době, ale ve skutečnosti v době pomsty, v době, kdy se stavíme proti sobě a kdy věříme, že jedinou cestou k míru a bezpečí ve světě je totální porážka našich politických protivníků. Ale ať už byl u moci váš nebo můj tým, ať už obsadil mocenské pozice ve společnosti, je toho jen tolik, co může zvolený politik udělat.

Higgins se dělí o svou naději do budoucna:

Omezit násilí a učinit kroky pro spolupráci

Pokud chcete lepší svět, vyprávějte lepší příběh, a to i o možnosti ztělesnit spravedlnost bez pomsty. Pokud si myslíte, že to zní naivně, slyším vás. Ale já pocházím ze společnosti, kde jsme uzákonili významnou generační, strukturální změnu. Radikálně jsme omezili používání násilí a učinili několik nesmělých kroků ke vzájemné spolupráci, místo abychom jen převraceli karty, takže lidé, kteří byli dříve utlačováni, jsou nyní těmi, kdo utlačují. Důvod, proč mi [spravedlnost bez pomsty] nezní naivně, je ten, že jsem viděl, jak to funguje.

Přečtěte si tuto meditaci na cac.org.

Prameny:

Adapted from Brian McLaren and Gareth Higgins, “Revolution Stories,” Learning How to See, season 5, ep. 3 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2023), podcast. Available as MP3 audio and pdf transcript. For further resources, see The Seventh Story and The Porch Community.

Image credit: Kevin Erdvig, Untitled (detail), United States, 2018, photograph, public domainClick here to enlarge image.

So much depends on the stories we tell. What stories will we choose to pass on?