Mystika, která nás obklopuje

Dvanáctý týden: Mysticismus všedního dne

Dr. Barbara Holmesová pokračuje ve sdílení svých zkušeností s každodenní mystikou.

Předkové v mojí rodině s námi komunikovali – zdálo se mi to normální

Jaké to bylo vyrůstat jako obyčejný mystik? Sny a vize byly sdíleny, diskutovány a interpretovány. Předkové a starší s námi komunikovali ze života po životě. Vydávali varování, požehnání a aktuální informace. Chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomila, že to, co jsem považovala za normální, ostatní považovali za divné.

Bála jsem se to ale zveřejnit na akademické půdě

Navzdory této historii a seznámení se s biblickým tajemstvím jsem se snažila potlačit mystiku v sobě, když jsem vstoupila do akademického světa. Vzpomínám si, že když jsem začala učit, vytvořila jsem ten nejdelší a nejnudnější PowerPoint na téma mystiky. Používal jsem slova jako „noetický“ a „nevýslovný“. Moji studenti samozřejmě upadali do akademického omámení a já se divila, proč to nechápou. Místo toho jsem se měla divit, proč se skrývám. Studenti už věděli, že v mém postupu a zázemí je něco jinak, a vyhledali mě, aby mi řekli své příběhy…..

Každodenní mystici v mé rodině žili úplně normálně

Vím o každodenních mysticích, protože byli v mém domě, v mé rodině, v obchodě na rohu a objímali mě v kostele….. Zprostředkovávali sféry života a života po životě. Byli úžasní a také trochu děsiví.

Všední mystici, se kterými jsem vyrůstal, měli batohy plné duchovních darů. Uměli čarovat v kuchyni, nabízet požehnané ujištění a zaplétat vlasy. Teta nebo babička dokázaly vyklepat hlínu ze svazku řepy a proměnit ji v pokrm, který vás vynesl do nebe, i když řepu nemáte rádi. Starší lidé věděli, jak vás vyléčit z neduhů….. Mystikové, které jsem znala, uměli prosadit modlitbu. Uměli rodit děti a dokázali vám přinést poselství z druhé strany.

Holmes hledala božskou přítomnost v celém životě.

Tajemství mystiky bylo také v hudbě, v posvátných textech

Slyším tajemství v bubnování, ve zpívajících mísách, chřestítkách a v základních písních, ale to není jediné místo, kde lze mystiku najít. Posvátné texty všech náboženství obsahují příběhy o podivuhodných událostech. V křesťanské tradici máme narození z panny, hořící keře, které se nespotřebovaly, rozdělování vod, uzdravování a prorocké vedení.

Každodenní mystiku lze provozovat i dnes a v souladu s vědou

Přesto jsou někteří křesťané nervózní z toho, zda jsou zázraky spojeny s vírou! Zázraky a tajemství mohou být mimořádné. Může je zažít celé společenství nebo jako vidění či sen jednotlivec. Dnes nehledáme kolosální tajemství, jako je rozestoupení moří. Chceme jen proniknout do každodenní mystiky nebo ji alespoň rozpoznat.

Dnes už není věda jediným kritériem poznání

Naši předkové hostili tento typ mystiky po celé věky a my jsme neztratili spojení s těmito četnými zdroji moudrosti až do nedávných generací, kdy jsme se rozhodli, že vědecké ověření a důkazy budou jediným kritériem, podle kterého se budeme rozhodovat mezi realitou a bludem. Nyní se však můžeme rozhodovat lépe. Můžeme uznat trvalou hodnotu vědy při zkoumání našich světů a při pokračování našeho tance s tajemstvími života.

Přečtěte si tuto meditaci na webu cac.org.

Prameny:

Adapted from Barbara A. Holmes, Everyday Mysticism: An Online Gathering with Dr. Barbara Holmes, Center for Action and Contemplation, October 18, 2023, online teaching. Recording unavailable.

Image credit: Benjamin Yazza, Untitled (detail), New Mexico, 2023, photograph, used with permission. Click here to enlarge image. During the course of every day, mystical moments are available to us, like sharing a moment with a grasshopper.