Jednoduchý, ale nelehký úkol

Osmnáctý týden: Cesta k jednoduchosti

Františkánská sestra José Hobday nás povzbuzuje, abychom žili jednoduše, místo abychom o tom jen přemýšleli:

Žít jednoduše? Chce to opravdu začít..

Někteří lidé obdivují jednoduchý život. Říkají mi, že si chtějí zjednodušit život. Rádi by se zbavili nepořádku. Rádi by chodili svobodně. Ale ve skutečnosti to dělat nechtějí, protože to nedělají. Abychom mohli žít jednoduše, musíme podniknout skutečné kroky. Musíme fyzicky vyklidit přebytečné věci, musíte podniknout kroky, které zabrání jejich hromadění. Nemůžeme to dělat v hlavě. Jednoduchost není jen myšlenka. 

Prostota je vnitřní harmonie, kterou mohou ostatní vidět….. 

To znamená, že chodí po naší domácnosti s námi. Nastupuje do našeho auta a jezdí s námi do práce. Nakupuje s námi. Naše tělo se na tom podílí. Naše tělo nosí oblečení. Naše tělo jí. Naše tělo se postí. Naše tělo je svátostnou prezentací pro všechny, kdo přijmou, že je skutečné, zdravé a celistvé. Viditelnost prostoty z něj činí svědectví a vysvětluje jeho určitý vliv na ostatní. Prostota je vnitřní harmonie, kterou mohou ostatní vidět….. 

Přemýšlení o jednoduchosti nás může zaměstnávat po celá staletí. Výlety do hlavy nikdy nekončí. Lidé mohou donekonečna spekulovat o tom, co lze udělat nebo co je možné a užitečné. Ježíš nespekuloval. Chodil po ulicích. Byl zaprášený, špinavý a pravděpodobně i smradlavý. Byl na slunci. Umytí nohou ocenil natolik, že to Jan zaznamenal. [1]

Ježíš o jednoduchosti nespekuloval, on jí žil

Duchovní spisovatelka Paula Hustonová se zamýšlí nad tím, jak Ježíš vyzýval lidi k prostotě. 

Celým srdcem jí žil

Když si prostotu osvojíme celým srdcem a na celý život, vede k často až zarážejícímu zklidnění….. 

Spoléhal se na Otce

Přinejmenším část „dobré zprávy“, kterou Ježíš přinesl, měla co do činění s tímto druhem osvobození. Nový zákon je plný ujištění, že tento svět je pro nás bezpečným místem. Ježíš nám znovu a znovu připomíná, že Bůh nás miluje a poskytne nám to, co potřebujeme. „Proto vám říkám: Nedělejte si starosti o svůj život a o to, co budete jíst, ani o své tělo a o to, co budete mít na sobě,“ říká. „Vždyť život je víc než jídlo a tělo víc než oděv“ (Lukáš 12,22-23)…..

Buďte v klidu

Ježíš neslibuje, že se nám bude takto žít pohodlně, ale ujišťuje nás, že i když se lidský život zdá být strašlivým bojem, nejsme na to sami. Říká: „Neboj se už, malé stádce, neboť váš Otec vám rád dal království“ (L 12,32). Jinými slovy: Zklidněte se. Buďte v klidu. Naslouchej…

Je potřeba zakotvit svou duši v touze o Bohu

Důvodů, proč jsem se mohla vydat na cestu jednoduchosti, je nespočet: je to lepší pro životní prostředí; je to „spravedlivější“ vůči zbytku světa, když si osvojím jednodušší životní styl; … je to nekonečně příjemnější; jsem příjemnější člověk, když nechám věci plavat….. Zjistila jsem však, že abych tento experiment udržela, … musela jsem se ukotvit v jediné ústřední skutečnosti – ve své touze po Bohu – a nechat všechno ostatní, aby se podle toho zařídilo. [2] 

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org.

Prameny:

[1] José Hobday, Simple Living: The Path to Joy and Freedom (New York: Continuum, 1998, 2006), 85–86. 

[2] Paula Huston, introduction to The Holy Way: Practices for a Simple Life (Chicago, IL: Loyola Press, 2003), xiv, xv, xviii. 

Image credit: Benjamin Yazza, Untitled (detail), New Mexico, 2023, photo, used with permission. Click here to enlarge image. When we let go of anything other than what is right here, right now, we can fly.