Proniknutí do duše

Devátý týden: Setkat se se svým pravým já

Autorka a vedoucí návratu Paula D’Arcy níže sdílí zkušenost, kterou měla v rámci workshopu s vězeňkyněmi z věznice v Texasu. Operní skladba zpívaná dvěma hostujícími umělci přinesla do hlučné místnosti s vězni rezonující klid a probudila v přítomných lidech pocit Pravého Já. Paula píše:

Hudba má moc proniknout do duše

Hudba nás vtáhla do marnosti našeho krátkého života; chyby, které děláme; naše touhy po tom, aby věci byly jinak, aby byly lepší; zoufalství z života bez naděje; hledání čistoty a svatosti. Když jsem se otočila, abych se podívala kolem sebe , viděla jsem, že mnoho vězňů přemohla emoce. V místnosti se pohybovalo něco vznešeného – hudba, která vstoupila přímo do našich srdcí…

Duše skrývá mnoho důležitého pro život

Hudba se dotýkala skrytých míst v každém z nás: Něco velkého je v tobě živé, a něco víc než povrchní realita. Něco velkého je určeno pro tvůj život. Za tvou dosavadní životní zkušeností se skrývá jiný osud.

Nejen vězni byli viditelně postiženi, ale i všichni ostatníi. Něco nevyjádřitelného v hudbě nám zlomilo naše srdce…

Můj život bez vnitřního Já

Nebylo to poprvé, co jsem to cítila. Na počátku roku 1980 jsem snažila slepit svůj život, který rozbila náhlá smrt mého manžela a milované dcery. Zahynuli při autonehodě způsobené opilostí. Cítila jsem že je vše zničeno. V jednom okamžiku byly převráceny vzhůru nohama všechny mé názory, můj pohled na svět a můj obraz Boha. Byla to znepokojující doba. Neustále jsem hledal nápady a přemýšlela o filozofie, které by mne z nouze vyvedla. Byly to mé dřívější způsoby toho jak řešit život.

Otec Richard učí, že mysl a naše myšlenky pocházejí z odděleného já. Často opakuje: „Falešné já je to, co si vy myslíte, že jste. Vaše myšlení není pravda o vašem Já.“ [1] Paula pokračuje:

Moje cesta k mému vnitřnímu Já

Mysl mě nedokázala přivést k obnově. Trvalo dlouho, než jsem se obrátila jiným směrem a začala se dívat dovnitř sebe sama. Nakonec jsem viděla, že semínko zrodu nové cesty čekají ve všem kolem mne a pochopila jsem, že správná doba nastane– až se budu ochotna setkat se s tím, „co je“ a přestanu trvat na své vlastní verzi života [RR: což oddělené já nemůže pomoci, ale dělá]. Skutečná změna a proměna je možná.

Prozření skrze Lásku

Nastalo důležité prozření. Dříve jsem spoléhala se na staré rady a zkušenosti – na mnoho různých konceptů a nápadů mysli. Síla lásky, která udržuje život, nepotřebuje žádný koncept a nesepisuje soubor svatých podmínek, jak jí dosáhnout. Stačilo jen otevřít své srdce, moje láska prošla velkou bolestí a pomalu změnila můj pohled na život. To co se kdysi zdálo být pevné a určené, bylo odhaleno jako méně důležité. Vězením zazněla operní skladba „Flower Duet“, a ona zažehla plamen lásky.

Prameny:

[1] Richard Rohr, Immortal Diamond: The Search for Our True Self (San Francisco, CA: Jossey-Bass, 2013), 36.

Paula D’Arcy, “A Surrender to Love,” Oneing 5, no. 1, Transformation (Spring 2017): 93–94. Available in print and PDF download

Image credit: Charlein Garcia, Untitled (detail), 2018, photograph, Philippines, Unsplash, free use. Jenna Keiper, Untitled Leaves (detail), 2020, photograph, New Mexico, used with permission. Charlein Garcia, Untitled (detail), 2018, photograph, Philippines, Unsplash, free use. Jenna Keiper and Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States.

This week’s images appear in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image inspiration: The true self is deeper than our egos and eccentricities. At times mirroring the innocence of a child, it awaits our remembering. May we also open, with childlike curiosity, to our own transformation.