sv. Antonín na sv. Antonínku

Dřevěné jesličky v životní velikosti

Pokoj a dobro a radost všem lidem dobré vůle

Oslovuji takto obecně všechny, kterým budu psát a doufám, že se všem daří dobře.

Sv. Antonínek na východu naší země je skvělé poutní místo nejen pro nás Čechy a Moravany, ale i pro Slovenské přátele, protože je nedaleko hranic.

Sháním podporu pro vybudování jesliček v životní velikosti na sv. Antonínku a to ve formě dřeva ze statných zdravých dubů – časově z letošní podzimní těžby. 

Pokud by takové dřevo bylo k dispozici, za přiměřenou cenu, bychom jej koupili a myslím, že by na jedné ze soch mohla být cedulička – věnováno dobrými lidmi z ……

Vzhledem k tomu, že v bydlišti městě Plzni jesličky v životní velikosti jsou v kostele NPM ve Františkánské ulici a za 1. republiky jej věnovali manželé Liškovi , plzeňští terciáři sv. Františka, pokračovali bychom tak v tradici sekulárních františkánů i na Moravě.

Přikládám úryvek z dopisu mgr. Hany Brigity Reichsfeld, organizátorky projektu :

Záměr vybudovat jesličky na poutním místě Svatý Antonínek nad Blatnicí pod Svatým Antonínkem  jsme jako františkáni terciáři přijali za své a odhlasovali jsme ho asi před dvěma lety. Místním bratrským společenstvím SFŘ Uh.Hradiště jsem byla pověřena komunikací s P. Zdeňkem Stodůlkou z Blatnice pod Svatým Antonínkem, v jehož správě je poutní místo Svatý Antonínek. Loni na jaře jsme dostali souhlas P. Z. Stodůlky, že můžeme jesličky na Antonínku realizovat s tím, že si k tomu řekl svoji představu o ztvárnění soch a určil místo, kde by měly jesličky stát. 

Sochy by měly být dřevěné, v životní velikosti, ne abstraktní, spíše lidové jako je můžeme vidět na klasických papírových betlémech. Vybrali jsme pro realizaci místní řezbáře, žáky známého strážnického řezbáře Františka Gajdy, a to Vladislava Borutu z Vracova a Víta Vavřiníka ze Strážnice. Vzhledem k 800. výročí našeho řádu v roce 2021 jsme na řezbáře s realizací nespěchali, domluvili jsme se na termínu vyhotovení jaro 2023 – tedy ve výroční rok postavení Františkových jesliček v Grecciu. 

Potřebujeme dubové dřevo z letošní sklizně (2021)

Po konzultaci s řezbáři sháníme vhodné dřevo ze statných zdravých dubů – časově z letošní podzimní těžby, aby oni mohli v roce 2022 na sochách pracovat. Kdyby bylo dřevo z lesů, které spravuje církev nebo církevní řády, bylo by to pěkné. Potřebovali bychom vědět cenu, za kterou by nám dřevo bylo poskytnuto. Pokud by mohl někdo dřevo věnovat, napsali bychom trvale na jesličky, kdo věnoval – tedy poděkování.

Na jesličky budeme dělat sbírku – cena za vyhotovení tří soch a vzdušného přístřešku (stáje) má být cca 60 až 70.000,-Kč.  

Luboš Kolafa

            národní ministr Sekulárního františkánského řádu v ČR

razítko Sekulárního řádu