Být „Bohem znamená být skutečným“

Každý je bůh. —biskup Michael Curry, (Láska je cesta)

Biskup Michael Curry, s nímž fr. Richard při několika příležitostech spolupracoval, se s ním sdílel o myšlenky, jak nám naše vědomí, že jsme „skuteční a jedineční bohové“, umožňuje milovat sebe i druhé:

Boží láska, Boží volání, které nás každý den v životě provází je součástí jeho výzvy, abychom se stali pravým a nefalšovaným Já… Nejsme napodobeninou někoho jiného. Jsme jedineční, učinění k obrazu Božímu. Jsme skuteční.

Náš život naplníme objevením svého pravého já

Náš život není o oběti – nejde o to popřít sám sebe až k sebeobětování. Ne. Je to hledání a objevování našeho pravého já. Pravé já vychází z obrazu Božího, kterým jsme každý z nás. Mnoho lidí zná Ježíšovo shrnutí Mojžíšova zákona: „Miluj bližního svého jako sebe sama“. Milovat sebe vytváří rovnováhu ve vztazích s druhými. Milovat bližního znamená uvědomovat si, že i oni jsou vytvořeni k obrazu Božímu, stejně jako my. Uvědomovat si že tudíž je Bůh kolem nás všude, protože Bůh je Láska.

Schopnost milovat sebe souvisí velmi úzce s naší schopností milovat druhé.

Schopnost milovat sebe souvisí velmi úzce s naší schopností milovat druhé. Potřebujeme se naučit plnit obě potřeby – milovat sebe i druhé. Bůh nás k tomu osvobozuje, je láskyplný a je dárcem života. Jestliže sdílíme s ostatními Boží lásku, osvobozuje nás to k tomu, abychom lépe žili tam, kde jsme. Tak následně objevíme místo, kde se setká radost a skutečný život. (Frederick Buechner Zbožné přání: Teologická ABC.)

Slovy mé babičky: „Máme dobrého Boha a dobré evangelium.“ . . . Osobní proměny v životě nastávají tehdy , když se začneme pohybovat podle Boží GPS. Viděl jsem následně mnoho osobnostních proměn, včetně té mojí…

Naše poslání

Cítím, že mým posláním je pěstovat jakékoliv semínko lásky a vysévat jej dál a to zvláště za špatného počasí. není to pošetilé. Poznávám jak moje malá semínka zapadají do velkého pole světa. jediné co pak mohu dělat je kontrolovat znovu a znovu, zda mé jednání je z lásky. Pak jsou totiž součástí velkého růstu lásky ve světě a právě to je Boží vůle…

Malý akt sice není hned vidět, ale je mi jasné, že všichni jsme schopni měnit svět a jsme odpovědní za naše semínka lásky, za jejich zalévání a za jejich růst

Michael Curry se Sarou Grace, Láska je cesta: Držet se naděje v znepokojujících časech (Avery: 2020), 95–96, 97, 134, 139.

https://www.frantiskani.cz/index.php/category/richard-rohr-ofm-centrum-pro-zivot-a-rozjimani/