Přítomnost Vánoc

Denní texty Richarda Rohra OFM 19. prosince – 24. prosince 2021

Neděle
Když mluvíme o adventu nebo o očekávání a také o přípravě na Vánoce, nejde jen o narození Ježíše dítěte. Ve skutečnosti vítáme univerzálního Krista, kosmického Krista, Krista, který se neustále rodí v lidských duších během celých dějin. —Richard Rohr

Pondělí
Vánoční svátky nás ujišťují, že realita života je ve svém nejhlubším základu dobrá. Že vše Božské je skryto v každém člověku. Že Svaté je přítomno ve všem fyzickém i materiálním. A to jsou velmi silné důvody abychom žili v naději, důvěře a pokoře. —Richard Rohr

Úterý
Kristovo narození v naší duši má účel, který nás přesahuje. Děje se tak proto, že Jeho život se uskutečňuje právě skrze nás.

Středa
Ježíšův rodokmen odhaluje, že Bůh se rozhodl pracovat se skutečnými lidmi a dokonce s takovými, jací opravdu jsme. Používá naše slabosti, a možná je používá častěji než naše silné stránky. Právě tím vším naplňuj Božský záměr. —Kathleen Norrisová

Čtvrtek
Význam Vánoc? Bůh promluvil ke světu své konečné, nejhlubší a nejkrásnější slovo vtěleným Slovem. Co nám sdělil? Miluji vás,miluji celý svět i lidské bytosti. —Karl Rahner

Pátek
Ve skutečnosti existuje jen jedno evangelium a my si ho musíme opakovat tak dlouho, dokud neodstraníme všechny překážky, které máme v sobě. Dokud radostnou zvěst nejen slyšíme ale až jí opravdu uvěříme. Radostná zpráva zní: Mezi Bohem a stvořením už není a nebude není žádná překážka. —Richard Rohr (Tak jako se roztrhla opona při Ježíšově smrti v Jeruzalémském chrámu a zpřístupnila nejsvětější svatyni všem – poznámka překladatele)

Dva vánoční dárky: Smíření a milost

Afroamerický mystik, teolog a pastor Howard Thurman (1900–1981) nás během vánočního období vyzývá ke dvěma úkolům – smířit se s lidmi a nabídnout dar milosti druhému:

Toto je období Vánoc. Pro mnoho lidí je to čas velkého tlaku a aktivity, čas, kdy jsou nervy napjaté a kdy se nad běžným životem vznáší stres. A to je opak toho, jakou mají přinášet Vánoce náladu. Chtěl bych vám tedy navrhnout, abyste se vy , kteří se zajímáte o smysl vašeho života a hledáte hlubší význam vánočních oslav, abyste během Vánoc udělali dvě věci.

Usiluj o smíření

Za prvé, že budete usilovat o smíření s jakoukoli osobou nebo osobami, s nimiž v současné době máte přerušený nebo nešťastný vztah. Během minulého končícího roku, jste možná měli mnoho zkušeností s různými lidmi. s těmi, s nimiž žijete, s těmi, s nimiž pracujete, nebo s těmi, s nimiž se setkáváte. Určitě nastaly okamžiky, kdy se vaše vztahy zhoršily a možná se mezi vámi vytvořila propast. Možná jste byli natolik zaneprázdněni svými povinnostmi a možná tím nepřátelství mezi vámi zbytečně narůstalo, protože nebyl vůbec čas odpouštět… nebyl čas na milost smíření. Takže o tom člověku přemýšlejte a hledejte způsob, jak obnovit ztracenou harmonii. To bude váš vánoční dárek : pokoj mezi vámi a někým jiným.

Daruj něco ze sebe

Druhá věc je stejně jednoduchá. Zapojte svoji fantazii, zkuste vykouzlit ve své mysli dárek milosti, který dáte někomu, ke komu nemáte vůbec žádnou povinnost. Někomu, který třeba ani není tak potřebný, někomu kdo se bez vás i obejde. Darujte mu vaše soukromé požehnání. Možná mu jen zatelefonujete a darujete mu slova útěchy, potěšíte ho. Odměnou obdržíte uspokojení pro vaše srdce . Obdarovat nic netušící lidskou bytost jemností, darovanou milostí vytváří z Vánoc dobrý a pokojný , radostný a šťastný čas.