Bůh je až za tím, co známe

Týden dvacet: nevědomí

Autorka Lisa Colón DeLay nabízí vhled do počátků kontemplativní modlitby, která zahrnuje zkušenost Boha mimo to, co známe:

Lisa Colón DeLay

Modlitba ztišení

Pouštní starci se hluboce a nepřetržitě nořili do toho, co nazývali „modlitbou ztišení“. Tento typ modlitby se nazývá apofatická modlitba. Nepoužívá slova. Apofatická modlitba zahrnuje pozorné a odříkavé naladění se v procesu komunikace s Bohem. Tento kontemplativní způsob modlitby nepoužívá obrazy, prosby, přímluvy a rituály. Zahrnuje zklidnění ducha a usazení se v podstatě bytí, které člověku umožňuje nalézt se v Boží přítomnosti.

Bůh není skryt ve slovech

Mnozí z nás jsou v západním kontextu a kultuře zvyklí modlit se pouze slovy. Bohu rozumíme především prostřednictvím získávání vědomostí, které potvrzují, co a kdo je Bůh. To je katafatický způsob poznávání Boha. To je první způsob, jak začínáme poznávat Boha (nebo cokoli jiného): pomocí definic, popisů, pojmů, kategorií, obrazů a slov. Po určitém vývoji plněji pochopíme, že Bůh je transcendentní, neuchopitelný. Můžeme si všimnout, že Bůh rozbíjí všechny krabice mentálního chápání, které jsme nesprávně používali. Pak můžeme dospět k místu, které ukazuje za hranice pojmů, takže můžeme začít objevovat, co Bůh není, a dát prostor tomu, co si jen stěží dokážeme představit – Bůh není žádná věc.

Boha lze prožívat

Někdy mohou jiná slova pomoci narušit naše zatvrzelé a omezené představy o Bohu: V tomto případě je to například: božská láska, tajemství, zdroj. Apofatická teologie, která je nejplněji vidět ve východním pravoslavném křesťanství, zve duchovně zasvěcené lidi za hranice omezení a známých kategorií ke způsobům, které dávají prostor tomu, co o Božství nevíme a nemůžeme pochopit. Modlitba ztišení nás vtahuje stále hlouběji do Tajemství, které stojí za to poznat, ale které je nakonec ve své celistvosti nepoznatelné. Existuje neomezenost toho, kterého v angličtině někdy nazýváme Bohem, a apofatická modlitba nás může vést k tomu, že nevědomí prožíváme božské nad rámec toho, co víme. [1]

Otec Richard zdůrazňuje důležitost ne-vědění pro autentický život víry:

Myslet si že vím, je nebezpečné

Domnívat se, že víme, je vždy nebezpečné. Z toho, že víme a myslíme si, že obvykle máme správnou odpověď, pramení jistá arogance. Proto velké duchovní tradice vyvažují katafatickou cestu (poznávání Boha skrze slova a myšlenky) s apofatickou cestou (poznávání Boha skrze mlčení a nevědění). Velmi zřetelně to vidíme u pouštních otců a matek a trvá to v podstatě po celých prvních tisíc let křesťanství. [2] Františkánský teolog Bonaventura (asi 1217-1274) zakončil svůj klasický text Cesta duše k Bohu tímto pokynem, který představuje apofatickou tradici nevědění:

Františkánský teolog Bonaventura – Cesta do Boha

Františkánský teolog Bonaventura

 Pokud chceš vědět, jak tyto věci vznikají,
žádej [o] milost, ne o poučení,
nechtějte porozumění,
sténání modlitby, ne pilné čtení,
Manželku, ne učitele,
Bůh, ne člověk,
temnotu, ne jasnost,
ne světlo, ale oheň
který nás zcela roznítí a přenese do Boha… [3]

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Prameny:

[1] Lisa Colón DeLay, The Wild Land Within: Cultivating Wholeness through Spiritual Practice (Minneapolis: Broadleaf, 2021), 102–103. 

[2] Adapted from Richard Rohr, Beginner’s Mind (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2002). Available as CD and MP3 download.

[3] Bonaventure, The Soul’s Journey into God, 7.6, in The Soul’s Journey into God; The Tree of Life; The Life of St. Francis, trans. Ewert Cousins (Mahwah, NJ: Paulist Press, 1978), 115.

Image credit: Chaokun Wang, night (detail), 2017, photograph, China, Creative Commons. Unknown Author, Close-up of New Growth (detail), 1970, photograph, British Columbia, Public Domain. Chaokun Wang, 竹子 bamboo (detail), 2015, photograph, Heifei, Creative Commons. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge the image.

This week’s images appear in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story.  

Image inspiration: Moonlight, dewdrops, the overnight growth of bamboo. Nature reveals the great mystery of the Divine in the cycles and patterns of life.