Rozšíření naší vize

Shrnutí dvacátého druhého týdne 29. května – 3. června 2022

Neděle

Samotný význam slova vesmír  je „obrátit jednu věc“. Vím, že já tou jednou věcí nejsem. V tomto vesmíru je Velká pravda. -Richard Rohr

Pondělí

Etický a morální život spočívá v tom, že se zbavíme lhostejnosti a naučíme se vidět. Jde o to probudit se k lásce k sobě samému, k lásce k naší partě a k lásce k našemu světu. Představte si lásku jako naši společnou duchovní praxi, která nás navzájem poutá a umožňuje nám vidět naše spojení – že jsme příbuzní.

-Jacqui Lewis

Úterý

Zůstat křesťanem znamená nějakým způsobem zůstat v Ježíši, s Ježíšem a skrze Ježíše. Ježíš s tím má co do činění. A na tom mi opravdu záleží. Přesto pro mě Ježíš nezůstal po celou mou životní cestu stejný.

-Diana Butler Bassová

Středa

V této chvíli se po nás žádá trpělivá pozornost; ochota zpomalit, naslouchat a dívat se; ochota opustit svá očekávání, přijmout možnost, že naše úsilí nemusí přinést žádné ovoce – nebo alespoň ne takové, v jaké jsme doufali.

-Douglas Christie

Čtvrtek

To je / naléhavá otázka / každého věku: / Co je to, co nevidíme? / Život je totiž skrytý, / stejně jako Bůh, / a nám byl dán / dar hledání. -Drew Jackson

Pátek

S nadsázkou lze říci, že vidění „my a oni“ a z něj vyplývající dualistické myšlení je základem téměř veškerého utrpení a násilí na světě. -Richard Rohr

Praktikum dvacátého druhého týdne

Tři způsoby pohledu na západ slunce

Otec Richard popisuje, jak může být jednoduchá zkušenost, jako je pozorování západu slunce, příležitostí ke kontemplativnímu vidění „třetím okem“: 

Tři lidé stáli u oceánu a dívali se na stejný západ slunce.

Jeden viděl nesmírnou fyzickou krásu a těšil se z události jako takové. Tento člověk byl „vnímající“ typ, který se jako většina lidí na světě zabývá tím, co lze vidět, čeho se lze dotknout, čím lze pohnout a co lze zafixovat. To mu stačilo k tomu, aby zvážil realitu, aniž by se příliš zajímal o větší myšlenky, intuice nebo velký plán věcí. To je vidění na první pohled, což je dobře.

Druhá osoba viděla západ slunce a užívala si všech krás, které viděla první osoba. Navíc, jako všichni milovníci souvislého myšlení, techniky a vědy, i tato osoba si užívala pochopení cyklického otáčení planet a hvězd. Použití představivosti, intuice a rozumu k vidění druhým okem bylo ještě lepší.

Třetí člověk viděl západ slunce a věděl a těšil se ze všeho, co první a druhý člověk. Díky schopnosti postupovat od vidění k vysvětlování a „ochutnávání“ stál tento člověk také v úžasu před základním tajemstvím, soudržností a prostorovostí, které vytvářely spojení se vším ostatním. Zapojení tohoto třetího oka je nejlepší, protože je plným cílem všeho vidění a všeho vědění.

Kde byste si dnes mohli procvičit vidění svým „třetím okem“?

Experience a version of this practice through video and sound.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)