Duch svatý - křest ohněm

Duch je životní síla

Dvacátý třetí týden: Duch svatý

Boží Duch je v Bibli označován hebrejským slovem ruach, které může znamenat také dech. Korejsko-americká teoložka Grace Ji-Sun Kimová zkoumá tvůrčí sílu Ducha ve Starém zákoně:

Grace Ji-Sun Kimová
Grace Ji-Sun Kimová

Dech a Duch

Dech evokuje pocit blízkosti a přítomnosti Ducha, který je s námi stále, i když si to neuvědomujeme. Ruach je dech života a síla žít (Kaz 12,7). Ve Starém zákoně pochází životodárný dech přímo od Boha – od tvůrčí síly Jahveho, který daroval život stvoření (Job 27,3). . . .

V 1. Mojžíšově 2,7 se píše, že poté, co Bůh vdechne do Adama dech, Adam ožívá. Slovo použité v textu pro označení Božího dechu je neshama, což je synonymum pro ruach. Ruach se používá ve významu „dech života“, jako v Ezechielovi 37, kdy suché kosti v údolí ožívají v důsledku Božího ruach.

Boží Duch – Ruah – a kreativita

Stvoření vzniká z energií vlastního Božího Ducha a překlenuje propast mezi Stvořitelem a stvořením, činitelem a činem a pánem a dílem. Lidská tvořivost je úzce spjata s Boží vlastní tvořivostí. Ruach může oživit neživé a přinést obnovený život těm, kdo nemají naději. Duch Boží působí ve stvoření.

Boží tvořivost začíná v samotném stvoření: v Božím tvůrčím činu, který uvádí všechny věci do existence a soužití. „Tento dech je podstatou života“ (Job 12,10) a bez něj je smrt. A veškerý život pochází z jednoho zdroje, kterým je Bůh. Život a smrt jsou tedy závislé na přítomnosti božského dechu, jak se píše v Jóbovi 34,14: „Kdyby (Bůh) vzal zpět k sobě svého ducha a shromáždil k sobě svůj dech.“ (Jób 34,14). Boží ruach udržuje bytí vesmíru a dodává energii jeho procesům. Bůh je neustále přítomen a dýchá dechem světa.

Kim popisuje Ducha svatého jako božský zdroj života všeho stvoření:

Boží Duch byl přítomen ve stvoření a dodnes udržuje a obnovuje život

Duch Boží je rozpoznán na začátku Bible, když hraje svou roli v příběhu stvoření. Duch svatý jako dech je silou, která dává život všemu živému ve vesmíru (Genesis 1,2). Tím, že tak činí, je stvoření chápáno jako Boží čin. Duch svatý hýbe biosférou a dává život všemu, co se v ní nachází. . . .

Starý zákon ukazuje Ducha – ne jen tak ledajakého, ale životodárného Božího Ducha – jako božskou sílu, která tvoří, udržuje a obnovuje život (Genesis 1,2). Tuto moc Ducha nacházíme v prorockých knihách Izajáš, Ezechiel a Joel. To, že Bůh přivádí dech do suchých kostí, ukazuje na moc Ducha, který dává život, a to vždy. Dokonce i v situacích smrti, smutku, zoufalství a beznaděje nás Duch může pohnout a vytvořit prostor pro radost ze života. Jestliže dokáže oživit to, co bylo mrtvé, co víc pro nás může Duch udělat!

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Prameny:

Grace Ji-Sun Kim, The Homebrewed Christianity Guide to the Holy Spirit: Hand-Raisers, Han, and the Holy Ghost (Minneapolis, MN: Fortress Press, 2018), 17–18, 19, 20.

Image credit: Arthur Allen, Daily Meditation Spring 2022 Series (detail), 2022, photographs, France. Jenna Keiper, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge the image.

This year we invited a few photographers to share their vision with us in an artistic exploration for the Daily Meditations. The inspiration questions we asked each artist to create from were: How do you as an artist connect to and engage with (S)spirit and/or tradition(s)? How can we translate deeper truths through a lens? How can we show our inherent connectedness (of humans, nature, other creatures, etc.) through imagery? This week’s images by photographer Arthur Allen appear in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image Inspiration: My point of departure for this project was a question: Do precious things Glow, or are we casting Light on them? I found no answer (in any philosophical sense) but I did notice in my searches that some images—some “strikes to the eye”—positively wanted me to look at them. They called to me as if I had been ignoring them unfairly, the way I might ignore children’s jokes while I am trying to finish taxes. My goal became to ignore them less. I was surprised by how many of these children can fill a day, how many stories they can tell, and just how dream-like their jokes are.
—Arthur Allen