ekonomie nepočítání

Procvičování lepšího

Shrnutí a procvičení dvacátého osmého týdne 10. července – 16. července 2022

Neděle

František z Assisi je inspirací pro základní princip CAC: Nejlepší kritikou špatného je praxe lepšího. -Richard Rohr

Pondělí

Není nic, proti čemu bychom měli být. Jen se soustřeď na Velkou věc, pro kterou jsi! -Richard Rohr

Úterý

„Vzkříšení“ lidé jsou ti, kteří našli lepší cestu tím, že v modlitbě vydávají svědectví proti nespravedlnosti a zlu – a zároveň soucitně souhlasí s tím, že mají vlastní spoluvinu na tomtéž zlu. -Richard Rohr

Středa

Celá Ježíšova služba spočívala v tom, aby vytvořil společenství, které bude natolik přesvědčeno o tom že jsou milování Bohem, že bude hlásat že každý je milován. Jsme bytostně milováni a přijímáme své člověčenství jako dar od Boha, který nás hluboce miluje. -Osheta Moore

Čtvrtek

Zpočátku mi připadalo trochu směšné myslet si, že založením malého společenství můžeme nějak změnit svět, ale teď mi připadá spíš směšné myslet si, že se svět nějak změní, pokud něco neuděláme. -Becca Stevensová

Pátek

Co když je celé stvoření nejhmatatelnějším projevem velkorysosti, smyslu pro úžas a oddanosti rozmanitosti našeho Stvořitele? Co se stane, když začneme houby, květiny, motýly třásněnky a hejna divokých hus považovat za své sousedy, svou rodinu askutečnou tvář našeho Stvořitele? -Gary Paul Nabhan

Vytváření důvěryhodného prostoru

Cvičení dvacátého osmého týdne

Shelly Francis a Centrum pro odvahu a obnovu se ve své knize The Courage Way dělí o myšlenky, jak vytvářet prostor důvěry mezi lidmi různého původu a přesvědčení. Určili jedenáct „základních kamenů“ nebo „základních pravidel“, které pomáhají posunout skupiny k větší důvěře, sounáležitosti a porozumění:

Přivítejte a přijměte

Projevujte pohostinnost a předpokládejte, že jste také vítáni. To zahrnuje přijetí a podporu různých perspektiv, názorů a přístupů. . . . 

Buďte přítomni co nejplněji 

. . . Přineste do práce všechno ze sebe – své pochybnosti, obavy a selhání, stejně jako své přesvědčení, radosti a úspěchy, své naslouchání i mluvení. . . .

Vyslovujte pozvání, ne požadavky 

. . . Účast na práci tím, že pozorně nasloucháte, není o nic menším přínosem než účast na práci tím, že pozorně mluvíte. . . . 

Mluvte svou pravdu způsobem, který respektuje pravdu druhých lidí . 

. . . Když se seznamujete s lidmi, je důležité sdílet příběhy napříč rozdíly, ne diskutovat o tom, kdo má pravdu a kdo ne, a neházet vinu nebo hanbu. . . . 

Žádné napravování, zachraňování, radění nebo opravování druhého.

. . . Dobří vedoucí ukazují svému týmu směr, kde mohou najít odpovědi, a také vzbuzují přesvědčení, že členové týmu mají nadání a schopnost činit dobrá rozhodnutí, která vedoucí podpoří. . . . 

Když jde do tuhého, obraťte se k zázraku 

Pokud se cítíte že jste odsuzující nebo defenzivní… Zeptejte se sami sebe: „Zajímalo by mě, co mne k tomuto přesvědčení přivedlo?“. „Co právě teď cítím?“. „Zajímalo by mě, co mě moje reakce učí o mně samotném?“ . . .

Cvičte se v kladení otevřených, upřímných otázek 

. . . Otevřené, upřímné otázky jsou takové, na které nemůžete předem znát odpověď; mají vyvolat vhled, pomoci lidem dostat se k jejich vlastní vynalézavosti. . . . 

Věnujte se svému vnitřnímu učiteli

Když nasloucháte druhým a komunikujete s nimi, věnujte velkou pozornost svým vlastním reakcím a odpovědím. . . . 

Důvěřujte tichu a učte se z něj

Ticho neboli klid je v našem hlučném světě darem a samo o sobě způsobem poznání. . . . 

Zavázat se k důvěrnosti a zachovávat ji 

Lidé si budou s větší pravděpodobností důvěřovat, … když budou vědět, že jejich slova a příběhy zůstanou u těch, s nimiž se rozhodnou je sdílet, a nikdy nebudou bez svolení předány dalším osobám. . . . 

Vězte, že je možné, aby semínka zde zasetá rostla dál.

. . . Stojíme v mnoha tragických životních situacích a uvědomujeme si, že naše povolání leží někde mezi tím, co je skutečné, a tím, co může být.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), nadpisy překladatel

Experience a version of this practice through video and sound. 

Prameny:

Center for Courage & Renewal and Shelly L. Francis, The Courage Way: Leading and Living with Integrity (Oakland, CA: Berrett-Koehler Publishers, 2018), 27–35.  

Image credit: Claudia Retter, Three Fish (details), photograph, used with permission. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image. 

This week’s image appears in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story.

Image inspiration: We might find ourselves swimming against the current, but we’ve made a conscious decision to practice something different in response to an inner call.