zrání v nedokonalosti

Síla ve slabosti

Třicátý devátý týden: Spiritualita nedokonalosti         

V této homilii se otec Richard zamýšlí nad paradoxním vztahem mezi slabostí a silou:

Proč je to naruby?

Musím být upřímný. Moc nerozumím tomu, proč Bůh stvořil svět takhle naruby. Nevím, proč „síla je nejlepší ve slabosti“, jak napsal Pavel ve 2 Kor 12,9. A proč je síla nejlepší ve slabosti?

Lidé bez úspěchu častěji dorazí k  osvícení a soucitu

Nemohu předstírat, že Bohu rozumím, ale tohle vidím: Lidé, kteří přešli od jednoho zdánlivého úspěchu k druhému, zřídkakdy vůbec chápou úspěch – s výjimkou své vlastní, velmi omezené verze. Lidé, kterým se něco nepodařilo udělat správně, a to dokonce podle jejich vlastní definice správnosti, jsou ti, kteří často prorazí k osvícení a soucitu.

Při rozjímání o kříži dojdeme ke stejnému závěru

Pavel může takto paradoxně hovořit o moci a slabosti, protože rozjímal o tajemství kříže. Ten, který byl selháním, se stal vykupitelem. Ten, který vypadal nahý a slabý a jako poražený, se stal konečným vítězem. A tak to Pavel shrnuje ve své krásné filozofii, kterou končí větou: „Právě když jsem slabý, jsem silný“ (2 Kor 12,10). 

Zkušenost Anonymních alkoholiků to potvrzuje – musíme zakusit bezmoc

Přiznejme si upřímně, že tomu téměř nikdo z nás nevěří. Myslíme si, že silní jsme tehdy, když jsme silní. Ale ne, silní jsme tehdy, když jsme slabí. Racionální, logicky uvažující mysli to nedává ani trochu smysl. Jen lidé Ducha chápou, jak moc je to pravda. Program Dvanáct kroků z toho udělal první krok: Než můžeme zakusit svou sílu, musíme zakusit svou bezmoc. 

Moc je dokonalá ve slabosti

Pavel říká, že zažil, jak mu Bůh říká: „Moje milost ti stačí. Moc je dokonalá ve slabosti“ (2 Kor 12,9). Filozofie Spojených států amerických však říká, že moc se zdokonaluje ve větší moci. Jen si zkuste získat moc: více zbraní, více zbraní, více válek, více vlivu, více miliardářů. Všichni se snaží dostat výš, snaží se dostat nahoru, nahoru, nahoru. Zatímco Ježíš, světe div se, jde dolů.

To je opak systému odměn pro „hodné“

Zkušenost bezmoci je místem, kde musíme všichni začít, a Anonymní alkoholici jsou dostatečně upřímní a pokorní, aby to konstatovali, stejně jako sám Ježíš šel vždy tam, kde byla bolest. Všude, kde bylo lidské utrpení, se o něj Ježíš zajímal a snažil se ho uzdravit hned v okamžiku setkání. Je docela úžasné a zároveň velmi smutné, že jsme to všechno odsunuli do budoucího systému odměn pro ty, kteří byli „hodni“ – jako by někdo z nás byl.

Zatím nejsme tak svobodní, abychom byli opravdu upřímní

Bill-Wilson
Bill-Wilson

Je to snad tato lidská bolest, které se bojíme? Bezmoc, stav ztroskotání, je zkušenost, kterou stejně všichni sdílíme, pokud jsme upřímní, ale Bill Wilson (1895-1971), spoluzakladatel AA, zjistil, že ani v tom nejsme příliš dobří. Nazval to „popírání“. Zdá se, že nejsme tak svobodní, abychom byli upřímní, nebo si to dokonce uvědomovali, protože většina našich zranění je pohřbena v nevědomí. Je tedy naprosto nezbytné, abychom našli spiritualitu, která na tuto skrytou úroveň dosáhne. Pokud tomu tak není, nic se ve skutečnosti nezmění.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy vložil překladatel

Prameny:

Adapted from Richard Rohr, “Our Weakness Is What Refines the Soul,” homily, July 15, 2015; and

Breathing under Water: Spirituality and the Twelve Steps(Cincinnati, OH: Franciscan Media, 2011, 2021), 3, xxiv.

Image credit: Arthur Allen, Daily Meditations 9 (detail), 2022, photograph, France, used with permission. Katrina Lillian Sorrentino, Entelechy 8 (detail), 2022, photograph, Spain, used with permission. Belinda Rain, Frost (detail), 1972, California, public domain. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States.  Click here to enlarge image.

This week’s images appear in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image inspiration: We pause to appreciate the seemingly insignificant and experience the awe of the simple and unexpected.