Osm základních principů CAC    

                Shrnutí a procvičení čtyřicátého prvního týdne  9. října – 15. října 2022           

 Neděle

Bez jistoty Ježíšova učení a příkladu bych neměl odvahu ani sebedůvěru říkat to, co říkám po celá léta své učitelské praxe. -Richard Rohr

Pondělí

Jen druhý pohled vidí plně a pravdivě. Vidí sebe sama, druhé, a dokonce i Boha Božíma soucitnýma očima. Z tohoto místa musí vycházet pravé jednání. -Richard Rohr

Úterý

Když žijeme na okraji čehokoli, s úctou a respektem, jsme v příznivé a výhodné pozici. Když jsme uvnitř i vně, jsme velkou výzvou, můžeme se stát reformátory a trvalou pozvánkou pro mnohem větší svět. -Richard Rohr

Středa

Většina dějin se spokojila s kulturní pravdou, denominační pravdou, národní pravdou, vědeckou pravdou, racionální pravdou, věcnou pravdou, osobní pravdou atd. Všechny tyto pravdy jsou potřebné a užitečné, ale pravé náboženství potvrzuje Velkou pravdu, která přesahuje všechny tyto menší pravdy. -Richard Rohr

Čtvrtek

Hloubka a tajemství Boha nás všechny zanechává jako věčné hledače a hledající, stále nováčky a začátečníky. Je to úzká a temná cesta víry. -Richard Rohr

Pátek

Jen málokterý křesťan byl kdy vážně poučen o svém přirozeném spojení s Bohem a najde si nejrůznější důvody, proč popírat sám sebe. Pouze Pravé Já se může odvážit uvěřit Dobré zprávě evangelia. -Richard Rohr            

        Prožívání sebe sama v novém způsobu myšlení

Čtyřicátý první týden cvičení  

                Osmá základní zásada CAC: Nemyslíme si, že žijeme novým způsobem života; žijeme sami sebe novým způsobem myšlení. Tato poslední zásada je plodem Richardova desítky let trvajícího doprovázení druhých na duchovní cestě. Píše:

Otevřete své srdce

Forma učení, která lidi trvale mění, se jich musí dotknout na širší a hlubší úrovni, než je přemýšlení mysli. Dalajláma to řekl dobře: „Otevřené srdce je otevřená mysl. Změna srdce znamená změnu mysli.“ [1] To je naléhavě potřebná práce zralé spirituality a vize naší práce zde v Centru. Od někoho, kdo tolik píše a mluví jako já, se to asi zdá zvláštní, ale ve skutečnosti mě k tomuto závěru vedla má zkušenost učitele.  

A zkuste žít

Mnoho lidí v průběhu let, dokonce i lidí s velmi dobrou vůlí, četlo a poslouchalo mé prezentace evangelia, ale ve skutečnosti udělali jen velmi málo, pokud jde o změnu životního stylu, ekonomické či politické změny nebo reformu církve. Moje kázání zůstala v oblasti „dobrých nápadů“. Koneckonců, to není to, o čem si mnozí myslí, že církev je – navštěvovat bohoslužby a věřit, že myšlenky jsou pravdivé nebo falešné? Pro většinu z nás, pokud jsme upřímní, náš život jen zřídkakdy vytváří prostor pro vznik nějakých nových postupů nebo změněných vzorců či návyků. Naproti tomu transformativní vzdělávání po nás nežádá, abychom věřili nebo nevěřili v nějaké doktríny nebo dogmata. Říká: „Zkuste to!“ Pak sami poznáme, zda je něco pravda nebo lež.  

Vyzkoušejte nové věci

Zde v CAC budeme i nadále říkat: Vyzkoušejte to, jděte sem, změňte stranu, vystupte ze své komfortní zóny, navažte nová přátelství s lidmi jiné rasy nebo třídy, opusťte svou obvyklou roli a přitažlivý obraz sebe sama, choďte pěšky, šlapejte do pedálů nebo jezděte autem, vynechejte turistické cestování a začněte trávit čas v místních čtvrtích, jděte do vězení nebo na hranice, pomáhejte v potravinové bance nebo v centru pro gramotné, navštěvujte na chvíli jinou církev a tak dále. Pak se můžeme vžít do nového způsobu myšlení a budeme se divit, jak jsme kdy mohli uvažovat jinak! Před novou zkušeností je nové myšlení obtížné a nebezpečné. Poté je nové myšlení přirozené a dokonce nezbytné.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

Experience a version of this practice through video and sound.

[1] Dalai Lama [Tenzin Gyatso], An Open Heart: Practicing Compassion in Everyday Life, ed. Nicholas Vreeland(Boston: Little, Brown and Company, 2001), 84. 

Adapted from Richard Rohr, “Orthopraxy Leads to Real Orthodoxy,” Radical Grace 25, no. 4, The Eight Core Principles (Fall 2012): 43–45. 

Image credit: Claudia Retter, The Villa Stairwell (detail), used with permission. Claudia Retter, Via Galuzza (detail), photograph, used with permission. Arthur Allen, Untitled 1 (detail), 2022, photograph, France, used with permission. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image.  

This week’s images by Claudia Retter and Arthur Allen appear in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story.  

Image inspiration: Stairs and buildings provide structure for our movement and safety. The CAC’s eight core principles guide us in exploring the context and substance of our lived experiences.