Pokračování v práci – dopis Richarda Rohra OFM

Milí přátelé

v roce 1986 jsem se přestěhoval do Nového Mexika v reakci na volání, které jsem cítil, abych vytvořil výcvikové středisko pro kontemplativní mysl ve službě proměněnému světu. Mým záměrem bylo založit “školu pro proroky”, která by shromáždila lidi s vizí služby světu, vycvičila je a vyslala dál s potřebnými duchovními zdroji. A 12. října 1987 se zrodilo Centrum pro akci a kontemplaci (CAC). Při volbě tohoto názvu jsem doufal, že nám připomene, o co nám jde. Udržet akci a kontemplaci pohromadě byla velká vize, v níž vše, co jsme dělali, bylo zakořeněno v lásce.

O pětatřicet let později stále platí, že nejdůležitějším slovem v našem názvu je a . Bez akce se naše spiritualita může stát neživou a nepřináší žádné autentické ovoce. Bez kontemplace může naše konání vycházet z ega – i když vypadá nezištně. Ale skutečnost, že tolik z vás považuje integraci činnosti a kontemplace za užitečnou a smysluplnou ve svém životě, je pro mě největší radostí. Děkuji vám, že nám důvěřujete, a především za to, že toto poselství nesete dál ve svém vlastním životě a ve svých komunitách.

Začátkem letošního podzimu jsem se dozvěděl, že se mi vrátila rakovina, tentokrát v mízních uzlinách. V současné době podstupuji léčbu a v tuto chvíli vše nasvědčuje tomu, že je pozitivní. Jsem v dobré náladě a smířená se svým stavem, a to jak v práci, tak ve zdraví. Již několik let se věnuji procesu postupného ústupu z veřejného života, včetně omezení svých vystoupení, povinností a cestování. Nejnověji jsem odstoupil z funkce děkana naší základní fakulty a přešel na pozici emeritního profesora. Stále očekávám, že se budu podílet na některých programech CAC, pokud mi to energie dovolí, ale neplánuji přijímat žádné nové nebo trvalé závazky v oblasti výuky.

V této fázi svého života cítím velkou potřebu vytvořit prostor pro ty, kteří pokračují v této práci do budoucna – v CAC i mimo ni. Jak jsem se v průběhu let mnohokrát podělil, věřím, že pouze kontemplativní mysl může přinést nové vědomí potřebné k probuzení láskyplnějšího, spravedlivějšího a udržitelnějšího světa. Proto je posláním CAC představovat křesťanskou kontemplativní moudrost a praktiky, které podporují transformaci a inspirují k láskyplnému jednání.

Uzdravení našeho světa vyžaduje proměněné činitele lásky, kteří se ve světě projevují společně.

CAC však sama o sobě nestačí. Uzdravení našeho světa vyžaduje proměněné činitele lásky, kteří se ve světě projevují společně. Každý z nás má v této práci svou roli – celé tělo, celé společenství, celé hnutí lidí na cestě akce a kontemplace. Právě vaše podpora, štědrost a každodenní partnerství umožní tuto proměnu uskutečnit.

Dvakrát ročně přerušujeme Denní meditace, abychom vás požádali o podporu. pokud vás programy CAC (včetně těchto Denních meditací) ovlivnily a máte finanční možnosti, zvažte prosím možnost přispět. Vážíme si každého daru bez ohledu na jeho výši.

CAC není financována žádnou velkou institucí ani velkou nadací, ale tisíci lidmi, které tato práce ovlivnila – lidmi, jako jste vy. Díky vaší podpoře můžeme více lidem představit moudrost a praxi křesťanské kontemplativní tradice, mnohým z nich vůbec poprvé.

Věnujte prosím chvilku přečtení níže uvedené poznámky našeho výkonného ředitele Michaela. Zítra budou denní meditace pokračovat ve zkoumání tématu “Hnutí spravedlnosti a Ducha”.

Pokoj a každé dobro,

Podpis otce Richarda Rohra

poznámky našeho výkonného ředitele CaC Michaela

V roce 1987, krátce po přestěhování do Albuquerque a založení Centra pro akci a kontemplaci (CAC), napsal otec Richard v dopise některým z jeho prvních příznivců následující:

V této době, kdy naše americká kultura téměř zcela převládá, si musíme najít čas a prostor pro “pěstování alternativního vědomí”. Tradice svatých a proroků nám říká, že toto alternativní vědomí bude pevné a důvěryhodné pouze tehdy, bude-li zakotveno v kontemplativním sjednocení. Pouhý idealismus, aktivismus nebo liberalismus na tento úkol nestačí. Pouze kontemplativci mohou žít ve Středu a pohybovat se mimo svůj vlastní střed. Lidé, kteří nejsou odhodláni usilovat o vnitřní život a vážně hledat sjednocení s Bohem, se nebudou cítit povoláni do takové školy.

Michael Poffenberger

Děkujeme vám za váš závazek hledat vnitřní život a za to, že jste v uplynulých 35 letech pomáhali, aby se CAC stalo “školou pro proroky”. Právě díky lidem, jako jste vy, kteří pocítili naléhavost naší doby a rozhodli se na ni reagovat, zapojit se a připojit se k tomuto hnutí, je jakákoli tato práce možná.

Oficiální odstoupení otce Richarda z oficiálních povinností CAC znamená pro naši organizaci významný okamžik, na který jsme se připravovali několik let. A za tu dobu mi bylo stále jasnější, že naše integrita jako organizace bude záviset na naší věrnosti tomu, co pro nás otec Richard založil.

Nedávno to velmi dobře popsal Brian McLaren, člen jádra CAC:

“Na každém kroku tohoto transformačního procesu Richard znovu a znovu říkal, že nechce, aby se CAC stala pomníkem minulosti, ale chce, aby byla pokračujícím hnutím. To znamená, že s našimi stávajícími i budoucími zaměstnanci a vyučujícími musíme udržet stejnou dynamiku, vitalitu a robustnost intelektuální, duchovní a teologické práce. To je ten nejlepší způsob, jak uctít Richardův krásný odkaz.”

Věříme, že práce na pěstování kontemplativního vědomí ve světě je nyní důležitější než kdy jindy. Věříme, že zpřístupněním křesťanské cesty transformace lidem a vedoucím po celém světě se CAC může stát katalyzátorem změny vědomí v křesťanství a v každé z našich komunit.

Je to pokorný úkol, který musíme přijmout. Přesto vím, že společně budeme i nadále stavět na základním záměru CAC přinášet dary kontemplativní moudrosti a praxe způsobem, který může proměnit nás i naše komunity, abychom spoluvytvářeli svět, v němž je vše – opravdu! – patří.

To vše je možné díky vaší finanční podpoře a partnerství. Pokud jste měli prospěch z práce tohoto společenství CAC a jste schopni podpořit pokračující rozšiřování této práce, zvažte prosím poskytnutí jednorázového daru nebo pravidelného měsíčního daru. Pokud máte možnost, zvažte prosím, zda by váš dar neměl být měsíční. Opakovaná podpora nám pomáhá soustavně investovat do nových a vylepšených nabídek, z nichž mnohé jsou bezplatné.

Jako poděkování za dar v jakékoli výši vám zašleme digitální verzi nového čísla našeho časopisu Oneing, který vychází jednou za dva roky a jehož tématem je “Nenásilí” a v němž se o toto důležité a aktuální téma dělí vědci, učitelé a básníci.

Kéž každý z nás odpoví na výzvu ve svém srdci a podílí se na budování láskyplnějšího, spravedlivějšího a proměněného světa.

S láskyplnou vděčností,

Michael Poffenberger
Výkonný ředitel

Centrum pro akci a kontemplaci

P.S. Můžete bezpečně přispět online na cac.org/dm-appeal nebo poslat šek (pouze v USD) na adresu CAC, P.O. Box 12464, Albuquerque, NM 87195. Dary lze ve Spojených státech odečíst od daní. EIN # 85-0354965. Vítáme dary v jakékoli výši. Více informací o dalších způsobech darování, včetně darování akcií, kvalifikovaných výplat z vašeho IRA nebo daru z pozůstalosti, najdete na cac.org/support. Máte-li jakékoli dotazy nebo chcete-li získat další informace, kontaktujte nás. Moc vám děkujeme.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)