Hnutí Boží lásky

Čtyřicátý šestý týden: Hnutí spravedlnosti a Ducha

Pro otce Richarda je Boží bezpodmínečná láska sama o sobě pohybem, který nás proměňuje:

Až opravdu pochopíme Boží lásku k nám…

Celý tento lidský projekt se točí kolem Boží lásky. Protože naše dostupné chápání lásky je téměř vždy podmíněno slovy „miluji tě, když“ nebo „miluji tě, když“, je pro většinu lidí téměř nemožné – kromě skutečné transformace – pochopit nebo přijmout Božskou lásku. Ve skutečnosti ji nemůžeme ani v nejmenším pochopit, pokud pod ní „nestojíme“ jako hrnek pod vodopádem. Až skutečně pochopíme Božskou Lásku, změní se naše politika, antropologie, ekonomika i hnutí za spravedlnost.

Bůh nabízí lásku na které se můžeme podílet

Máme-li věřit biblickému zjevení, zdá se, že Bůh nemiluje lid Izraele, pokud se změní (jak si to zprvu představují), ale proto, aby se mohli změnit. Boží láska není odměnou za dobré chování, jak se zprvu domníváme; je to větší Život, energie a hnutí, na kterém se můžeme podílet – a pak se téměř navzdory sobě samým chováme jinak. Zdá se, že jen málokdo z nás tam jde dobrovolně. Z nějakého důvodu se bojíme toho, co si nejvíce přejeme.

Bůh nás miluje, protože je dobrý

Prorok Ozeáš říká izraelskému lidu poeticky a výstižně: „Budu milovat Nemilované: Ozeáš 2,24: „Oslovím milovaného: ‚Ty jsi můj lid‘, a on mi odpoví: ‚Ty jsi můj Bůh'“. To je božský vzor, i když ho téměř vždy chápeme obráceně. Z nějakého důvodu si myslíme, že když budeme milovat Boha, Bůh bude milovat nás. Přitom ve skutečnosti můžeme kompliment oplatit právě proto, že nás Bůh miluje. Bůh nás nemiluje proto, že jsme dobří; Bůh nás miluje, protože je dobrý.

Bůh nás nemiluje za něco

Až do babylonského vyhnanství v šestém století před naším letopočtem věřil židovský národ – stejně jako mnozí z nás dnes – v retribuční spravedlnost. Dalo by se říci, že „Něco za něco“. Bylo to asi takto: chyba -> trest -> obrácení -> útěcha/spása. Většina lidí tuto logiku dodnes přijímá, protože díky ní se Bůh a svět cítí spravedlivě. Odměnu a trest máme v sobě pevně zakódované. Jsou dějovou linií téměř všeho – s výjimkou vyvíjejícího se biblického příběhu, který začíná Tórou a vyvíjí se přes proroky.

Čím více jsme neúspěšní, tím více lásky nám Bůh nabízí

Během vyhnanství a po něm začali proroci v Božím jednání s lidmi vidět jasně odlišný vzorec. Nový vzorec vypadá takto: omyl -> útěcha/spása -> obrácení. Je to naprostý obrat ve vědomí! Jak Izajáš mohl slyšet od Boha: „Na hanbu svého mládí zapomeneš… . Má láska od tebe nikdy neodpadne“ (Iz 54,4.10). Zdá se, že uvnitř Boží logiky je odpovědí na neúspěch ve skutečnosti více lásky!

Když jsme milovaní lépe se žije

Božská láska je výkladovým klíčem ke všemu. Nemilovaní lidé dělají špatné věci. Milovaní lidé dělají dobré věci. Je to tak jednoduché.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny

řizpůsobeno od Richarda Rohra, „Odplata nebo navrácení?“ Radikální milost 15, ne. 4 (říjen – prosinec 2002): 8.

Obrazový kredit: Khamkéo Vilaysing, Osamělý strom (detail), 2017, Francie, fotografie, Zrušit. Anastase Maragos, Uklidnit příliv (detail), 2020, Kanada, fotografie, Zrušit. Clark Gu, Bez názvu (detail), 2020, Korea, fotografie, Zrušit. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, Spojené státy americké. Kliknutím sem zvětšíte obrázek.

Inspirace obrazu: Nevidíme vítr, ale cítíme to. Rozpoznáváme jeho přítomnost sledováním světa kolem nás v reakci na jeho sílu. Pohyb Ducha směrem ke spravedlnosti se občas cítí neviditelný a nekonečně pomalý, ale jako vlny pomalu formující pobřeží, v čase vidíme plody Božího hnutí.