Mariino celostní volání  

Padesátý první týden: Vtělení

 Veřejná teoložka Rachel Held Evansová (1981-2019) našla inspiraci v Mariině odvážném „ano“ Bohu:

Jsem křesťanskou kvůli Marii

Možná právě proto, že jsem až po krk v období mateřství a péče o děti, si více než kdy jindy uvědomuji překvapivou a hlubokou skutečnost, že jsem křesťankou ne proto, že jsem něco udělala, ale proto, že dospívající dívka žijící v okupované Palestině v jednom z nejnebezpečnějších okamžiků dějin řekla ano – ano Bohu, ano celým srdcem volání, kterému nemohla rozumět, ano zranitelnosti tváří v tvář společenskému odsudku . … ano vizi pro sebe a svého malého chlapce o poslání, které by svrhlo vládce a pozvedlo pokorné, které by odvrátilo bohaté a nasytilo hladové dobrými věcmi, které by rozptýlilo pyšné a shromáždilo pokorné [viz Lk 1,51-53], ano životu, který přišel bez záruky jejího bezpečí nebo bezpečí jejího syna.

…kvůli příběhu vtělení

Vím, že křesťané jsou velikonoční lidé. Máme mít v oblibě příběh vzkříšení, který nám připomíná, že smrtí Boží příběh nikdy nekončí. Přesto mi tento příběh nikdy nepřipadal ani z poloviny tak přesvědčivý jako příběh Vtělení.

Evans ctí jedinečnou roli, kterou Maria a ženy na celém světě hrají ve fyzickém vtělení lidstva:

Bůh se rozhodl růst v  těle matky

Je téměř nemožné tomu uvěřit: Bůh se zmenšuje do velikosti zygoty, která je implantována do měkké sliznice ženského lůna. Bohu rostou prsty na rukou a nohou. Bůh kope a škytá v děloze. Bůh se pohybuje porodním kanálem a vstupuje na tento svět pokrytý krví, možná do pevné, čekající náruče porodní asistentky. Bůh křičící hladem. Bůh se natahuje po matčiných prsou. Bůh zcela uvolněný, se zavřenýma očima, s buclatýma ručičkama zvednutýma nad hlavu v pozici plné důvěry. Bůh odpočívá v matčině klíně. . . .

Bůh potřeboval žen,  aby přežil

Bůh svěřil své já, zcela a úplně a v plné tělesné podobě, do péče ženy. Bůh potřeboval ženu, aby přežil. Než nás Ježíš nakrmil chlebem a vínem, tělem a krví, potřeboval být sám nakrmen, a to ženou. Potřeboval ženu, která by řekla: „Toto je mé tělo, které se za vás vydává.“. . .

Bůh je tu pro nás ve všech věcech života

Pochopit Mariino lidství a její ústřední roli v Ježíšově příběhu znamená připomenout si skutečný zázrak Vtělení – a tím je základní křesťanské přesvědčení, že Bůh je s námi, prostě s námi obyčejnými. Bůh je s námi v našich obavách i v našich bolestech, v našich ranních nevolnostech i v našich zánětech uší, v našich uprchlických krizích i v naší vytrvalosti v Říši, ve smradlavých stodolách i v nevýrazných zapadlých městečkách, v porodních bolestech novopečené matky i v pláči malého dítěte. Ve všech těchto věcech je Bůh s námi – a Bůh je pro nás.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

Rachel Held Evans with Jeff Chu, Wholehearted Faith (New York: HarperOne, 2021),
3–5, 6.

Image credit: Zoe Schaffer, Seedling (detail), 2022, Pennsylvania, photograph, Unsplash. Markus Ilg, Austria (detail), 2020, Austria, photograph, Unsplash. Benjamin Yazza, Untitled 11 (detail), 2022, New Mexico, photograph, used with permission. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States.  Click here to enlarge image.

Image inspiration: The Christ in everything: nature, Advent candles and Scriptures, God in the cells of our hands.