Sedm témat   

Šestý týden: Zkušenost, Písmo a tradice

Zhruba před deseti lety shrnul otec Richard širokou škálu svých učení do sedmi ústředních témat. Nyní je nazýváme „Sedm témat alternativní ortodoxie“. Během závěrečné konference CONSPIRE v roce 2021 se otec Richard podělil o to, jak těchto sedm témat vzniklo:

Ano, to je potřeba- redukce na základní témata

Jeden z předchozích ředitelů našeho centra se mě zeptal: „Richarde, mluvíte o tolika věcech, ale jaká jsou vaše základní hlavní témata, která se v různých podobách stále opakují?“ „Ano,“ odpověděl jsem.

Pokud si vzpomínám, trvalo mi nejméně dva nebo tři měsíce, než jsem se pokusil říct: „Dobře, tohle je základní, tohle je základní a tak dále.“ A pak jsem se zeptal: „Co je to za základní témata?“. A přinesl jsem jí je.

Živá škola znamená teorii i  praxi

Ona si je přečetla, podívala se na mě a řekla: „Máme osnovy pro školu.“ A já jsem jí odpověděl: „Ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne.

Stal se z toho počátek toho, čemu teď říkáme Živá škola, kde se nesnažíme učit jen teorii, ale i praxi. A já si opravdu myslím, že křesťanství obecně bylo slabé na praxi. Navštěvujeme bohoslužby, ale všimněte si slova „navštěvujeme“. „Účastnit se“ ve skutečnosti neznamená účastnit se svým aktivním, ztělesněným já.

Společně dýcháme

Takže těchto sedm témat vedlo k sedmi vysoce participativním konferencím, které jsme nazvali CONSPIRE, protože conspirare (latinsky: con, s + spirare, dýchat) znamená „dýchat společně“. Jak můžeme společně vdechnout určitý druh moudrosti, druh toho, v co doufáme, že je pro svět dobré?

Sedm témat je, jak doufám, upřímnou výpovědí o základních kamenech toho, co učím. [1]

Z webových stránek CAC:

1.            Písmo potvrzené zkušeností a zkušenost potvrzená Tradicí jsou dobrými měřítky pro vlastní duchovní světonázor. (METODOLOGIE)

2.            Pokud je Bůh Trojice a Ježíš je Boží tvář, pak je to dobrotivý vesmír. Bůh není někdo, koho bychom se měli bát, ale je Základem bytí a je na naší straně. (ZÁKLAD)

3.            Pro ty, kdo vidí do hloubky, existuje jen jedna Skutečnost. Z důvodu Vtělení neexistuje pravdivý rozdíl mezi posvátným a profánním. (RÁMEC)

4.            Všechno k sobě patří. Nikoho není třeba trestat, obětovat nebo vylučovat. Nemůžeme přímo bojovat proti zlu nebo nepravdě ani se od nich oddělit. Zlo se stává zjevným, když je vystaveno Pravdě. (EKUMENICKÝ)

5.            Hlavním problémem je „oddělené já„, nikoliv stínové já, které pouze nabývá hlubších forem maskování. (TRANSFORMACE)

6.            Cesta sestupu je cestou transformace. Boj, selhání, recidiva, smrt a zranění jsou našimi hlavními učiteli, nikoliv ideje nebo doktríny. (PROCES).

7.            Nedualita je nejvyšší úrovní vědomí. Božské sjednocení, nikoli soukromá dokonalost, je cílem všech náboženství. (CÍL) [2]

Vytvoř si zdravý a celistvý pohled

David Benner, duchovní spisovatel a přítel otce Richarda, píše:

[Sedm témat] „je víc než jen témata, která uspořádala životní dílo [Richarda Rohra]; jsou to základní otázky, kterými se musí zabývat každý vážný křesťan, aby si vytvořil zdravý a celistvý duchovní pohled na svět.“ [3]

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy a zvýraznění textu si dovolil vložit překladatel