Žít v proudu

Dvacátý třetí týden: Trojice

Otec Richard používá jazyk „proudění“, aby prohloubil naše zkušenostní porozumění tomu, co znamená žít v trinitárním vesmíru: 

Trojici rozumí jen Bůh ve vás

Trojici lze porozumět pouze kontemplativní myslí. Porozumět může jen Bůh ve vás, vaše malá mysl to nedokáže. To je participativní poznání. Trojici nelze racionálně dokázat. Její proudění ve svém životě musíte zakoušet na různých úrovních: Musíš prožívat chvíle, kdy víš, že Velký život se odehrává v tobě (Duch svatý), ale i mimo tebe (Otec) a také jako ty (Kristus)! 

Je třeba jen stát pod vodopádem Ducha

Křesťané bohužel většinou rezignovali i na snahu pochopit Trojici. Ale pokud jsme rozhodnuti, že chceme proniknout do tajemství, pak si myslím, že se musíme snažit pochopit Trojici zkušenostně a kontemplativně. Přistupovat k Trojici tímto způsobem vůbec neznamená chápat, ale „stát“ pod vodopádem nekonečného a láskyplného Proudu. 

Rozhodující je naše ano

Pokud mezi námi proudí trojiční život, pak je každý aspekt našeho života něčím, co můžeme dovolit, z čeho se můžeme těšit a co můžeme spravovat. Trojiční teologie nám nabízí pochopení, že jsme vedeni a účastníme se Velkého tajemství. A s námi jednotlivě to má pramálo společného, jen se zdá, že podobně jako u Marie v Nazaretě je naše „ano“ rozhodující. Záleží na něm. Bůh nepůsobí nezvaně nebo nežádoucím způsobem. 

V centru je božská štědrost

Jste součástí tohoto proudu. Otec, Syn a Duch svatý, a také vy – do té míry, do jaké řeknete „ano“

– jste také dávající a přijímající, tvořeni stejnými vztahy lásky, které tvoří Trojici. (Užívejte si to po zbytek života!) Neodvažujete se tento tok zastavit, aniž byste ztratili své bytostné já. Každá osoba Trojice přijímá sto procent toho, co se jí nabízí, co je celé a neomezené, a pak to stoprocentně vrací dál. Tento tok je původem našich představ o milosti a hojném vesmíru. V centru všeho je božská štědrost. 

Důvěřujte a snažte se o vztahy

Toto trojiční tajemství můžete prožít sami. Důvěřujte lásce, důvěřujte společenství, důvěřujte zranitelnosti a důvěřujte vzájemnosti. Vždy se snažte být ve vztahu a hledejte drobné způsoby, jak sloužit druhým, jak sloužit lidem, kteří jsou nemocní nebo chudí a nemohou nic vrátit. Vězte, že naše srdce nám byla dána, aby mohla být předávána dál, stejně jako Trojice. A začneme poznávat sami sebe uvnitř tohoto tajemství zvaného Láska. K tomu vlastně není co dodat. Tady bychom mohli naše povídání ukončit. 

Hlava vám moc nepomůže

Nesnažte se to příliš řešit hlavou. Jen důvěřujte proudu té nejpřirozenější, nejdynamičtější a nejpozitivnější energie, která vámi již proudí. Vždycky to budete cítit jako Lásku.

Prameny:

Adapted from Richard Rohr, A Spring within Us: A Book of Daily Meditations (Albuquerque, NM: CAC Publishing, 2016), 257–258, 261–262. 

Image credit: A path from one week to the next— Jenna Keiper, Untitled. Jenna Keiper, Untitled. Izzy Spitz, Untitled. Watercolor. Used with permission. Click here to enlarge image.

On retreat, the CAC staff used watercolors to connect to our collective grief. This is one of the watercolor paintings that came from that exercise.