Opuštění církevnosti

Třicátý šestý týden: Františkánská cesta

V online kurzu CAC Františkánská cesta vysvětluje Richard Rohr několik různých důrazů ve františkánské alternativní ortodoxii:

Jinak pojmenovat stará hesla

vtělení místo vykoupení, kosmos místo církevnosti, chudoba místo dokonalosti, dno místo vrcholu, pokora Boha a důraz na spojení lidství a božství v Ježíši místo pouze jeho božství. V odpovědi na otázku „Pro co z toho je podle vás svět v této době nejzralejší?“ se ptám: „Pro co z toho je svět nejzralejší?“.

Richard odpovídá:

Cesta po povrchu

Přemýšlím, jestli to není „kosmos místo církevnosti“. Existuje takové všeobecné rozčarování z církevnosti, která spočívá v budování a udržování kostelů a bohoslužeb. Po většinu posledních tisíciletí jsme církevní kartu přehrávali. Jako by posel předstihl poselství. Jakmile jsme rozdělili křesťanství na katolické, pravoslavné a protestantské, musely všechny jednotlivé církve dokazovat, že jsou tou jedinou pravou církví.

Jediné, co to udělalo, bylo, že nás zaměstnávalo církevní konverzací, zatímco nás odvádělo od vesmíru, od toho, co máme přímo pod nohama, před očima a od samotného celku, jehož jsme již součástí. 

Rozšiřme své vědomí, pronikejme do hloubky

Přirozeně se podílíme na vesmíru. Máme plazí mozek, máme mozek savců, máme neokortex. Máme smyslové spojení se světem rostlin a zvířat. Jsme prostě na všech úrovních zapojeni do celého tohoto vesmíru kolem nás. Bylo mi řečeno, že atomy a molekuly, které existovaly při velkém třesku, jsou tytéž atomy a molekuly, které jsou právě teď tady, a jediné, co za 13,8 miliardy let udělaly, je, že změnily formu, že nic neumírá.  

Nové partnerství

Nic neumírá, jen to stále mění svou podobu. Máme tedy přirozený základ pro to, čemu říkáme vzkříšení, který není jedinečnou vírou křesťanství – je v samotném tvaru vesmíru. To nás vede ke zcela novému partnerství s tím, co jsme dříve negativně odmítali jako „pouhou vědu“.

Nové úhly pohledu

Bohužel, když jsme to udělali, rozdělili jsme vesmír. Řekli jsme, že naše forma poznání je ta jediná pravá a všichni ostatní znalci jsou nevědomí nevěřící. To už nemůžeme dělat. Nyní víme, že pravda je jedna a všichni ji vidíme z různých úhlů a na různých úrovních.

Netvrdit, že jen my máme pravdu

Jen proto, že jedna skupina používá slovník na jedné úrovni a ti z naší skupiny používají slovník na jiné úrovni, jakým právem můžeme tvrdit, že náš slovník je jediným pravdivým popisem vesmíru?  

Pravda v mém nitru  je pravdou v celém vesmíru

Náboženství už není divácký sport, pozorování nějaké vzdálené, vzdálené pravdy, ale je to pozorování toho, co je pravdivé ve mně, a co je pravdivé ve mně, je pravdivé i ve vesmíru. Všechno je to jedna realita. Upřímně řečeno, díky tomu je práce evangelizace – chceme-li použít toto křesťanské slovo – mnohem snazší, protože do ní nevnášíme cizí poselství. Jednoduše pojmenováváme to, co je.  

Prameny:

Adapted from Richard Rohr, The Franciscan Way(Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2020—), online course.   

Image credit: A path from one week to the next—Izzy Spitz, Chemistry of Self 3 (detail), digital oil pastels. Izzy Spitz, momentary peace (detail), digital oil pastels. Taylor Wilson, Transfiguration (detail), cyanotype. Used with permission. Click here to enlarge image

Amidst our life complexities, we stop, we breath, we look for the pockets of peace.