Radikální odolnost

 První týden: Radikální odolnost

Každoroční téma denních meditací vzniklo na základě několikaměsíčního společného rozhovoru a rozlišování mezi členy fakulty a zaměstnanci CAC. Děkan fakulty CAC Brian McLaren představuje naše téma pro rok 2024: 

Byl jsem vyzván, abych se s vámi všemi podělil o to, jaké bude naše téma pro rok 2024:

Radikální odolnost.

Radikální odolnost. Každé z těchto slov je důležité. Slovo „radikální“ znamená jít ke kořenům, jít do hloubky, jít pod povrch….. Ve skutečnosti je to právě kontemplace: je to věnování hluboké pozornosti hlubokým rozměrům života. Radikální odolnost tedy znamená radikální, hlubokou pozornost k nejhlubším kořenům odolnosti. Odolnost je schopnost odolávat těžkostem nebo obtížím a zotavit se z nich. Má co do činění se schopností pružně se vrátit do formy poté, co jste byli poraženi, sraženi nebo ohnuti.

Opustit nepodstatné

Žiji na Floridě, která je proslulá hurikány, a jsem milovníkem stromů. Mnoho našich stromů na Floridě přežívá hurikány díky tomu, že jsou pružné. Dokážou se úžasně ohnout a pružně se vrátit do tvaru. Jeden z mých oblíbených stromů má trochu jinou strategii. Říká se mu strom „gumbo-limbo“ a hurikán přežije tak, že když začne foukat vítr, nechá větve prostě odlomit. Ví, že pokud se vám podaří udržet pevný a stabilní kmen a vítr vás nevyvrátí, můžete se po bouři odrazit zpět. A právě to gumovník-limbařský strom dělá. Přes bouři cestuje nalehko. Opouští vše, co není pro život podstatné, na co se má soustředit.

Brian spojuje radikální odolnost s dílem proroků: 

Proroci

Proroci jsou zasvěcenci, kteří milují komunitu natolik, že ji s láskou kritizují. Nebrání pouze společenství, které milují. Na to ji milují až příliš. Ale ani na ni neútočí nemilosrdně zvenčí a nevyužívají každé nedokonalosti, aby ji zahanbili a ublížili jí. Jak často říká Richard Rohr, kritizují s láskou zevnitř…..

Nacházejí lepší budoucnost v sobě

Máme-li lidem pomoci moudře jednat a představit si lepší budoucnost uprostřed přicházejících problémů, pak budeme muset lidem pomoci najít tuto lepší budoucnost v sobě, aby ji mohli prožít ve světě. A to je to, co doufáme, že se nám společně podaří v roce 2024.

A hledejme radikální odolnost

Víme, že se nacházíme v těžké a nebezpečné době. Jako globální civilizace žijeme s naší planetou destruktivně. Žijeme nebezpečně a rozdělujeme se navzájem. A žijeme často iluzorně sami v sobě. V tomto roce se budeme společně snažit prozkoumat radikální odolnost, abychom se v našem světě stali spíše termostaty než teploměry, nastavovali teplotu, dávali příklad kontemplativní hloubky a moudrosti, lásky a míru – místo abychom se jen utápěli v zuřivosti, strachu, popírání a zoufalství, které je v naší době tak časté. Vítejte, bratři a sestry, v roce radikální odolnosti.