Příběhy, které nefungují

Pátý týden: Sedm příběhů: První část

Brian McLaren a Gareth Higgins ve své e-knize Sedmý příběh vytvářejí příběh o vzniku sedmi příběhů o tom, jak lidé vzájemně komunikují a žijí:

Vládnout nad ostatními

Jeden z Lidí jednoho dne, kdysi dávno, uviděl jiného z Lidí, jak drží něco lesklého. „Chci to,“ řekl jeden z Lidí, a tak si to vzal. Když se večer vrátil domů, ostatní Lidé se divili. „Protože mám lesklý předmět,“ prohlásil, „musíte mě poslouchat.“ A tak se na něj podíval. Vyprávěl jim příběh o tom, co se naučil, jak být šťastný, jak mít klid a bezpečí, jak si udržet lesklou věc, kterou našel. První příběh [příběh o nadvládě] říkal, že způsob, jak být šťastný, je vládnout nad ostatními.

Vládnout na ostatními nevede ke štěstí

Ale pokaždé, když se o tento příběh pokusil, byli lidé nešťastní, protože je vládci utlačovali. Proto byl vymyšlen druhý příběh: Svrhněme vládce. Ani tento příběh [revoluce] nefungoval, protože jen obrátil karty a nové lidi dostal pod útlak.

Soupeřit a zbavit se soupeřů

Začal jiný příběh, v němž se staří revolucionáři stáhli do svých izolovaných prostor a soudili svět. Nic se nezměnilo. Tyto ostrovní komunity používaly stejné staré příběhy, aby se řídily samy, soupeřily o to, kdo bude vládnout … a navzájem se ovládaly.

Soupeřit a zbavit se soupeřů nevede ke štěstí

Mezitím došlo k obchodnímu spojení příběhu o nadvládě a příběhu o izolaci, což vyústilo v experiment: kdyby se mohli zbavit lidí, kteří se jim nelíbili, kteří vypadali nebo zněli jinak nebo jejichž zvyky nebyly jako jejich vlastní, jistě by to věci napravilo? Samozřejmě, že tento [očistný] příběh vedl jen k dalšímu utrpení…..

Hra na oběti

Lidé stále nebyli šťastní a věděli to….. Lidé se snažili přesvědčit sami sebe, že je vše v pořádku, tím, že hromadili věci; hračky nebo národy, to jim bylo jedno…. Lidé si stále ubližovali a ubližovali si navzájem. Vznikl šestý příběh [příběh viktimizace](další poškozování oběti zločinu)…. Lidé by se postarali o to, aby nikdo nikdy nezapomněl, že oni jsou oběti, že jejich utrpení je jejich vlastní identitou a že nikdo netrpěl tolik jako oni…..

Být v roli oběti nevede ke štěstí

Pak přišlo něco nového; do města přišel básník, vypravěč, který věděl, že příběh o nadvládě, příběh o revoluci, příběh o izolaci, příběh o očistě, příběh o akumulaci a příběh o viktimizaci jsou odsouzeny k nezdaru.

Nejde o to vítězit na druhými, ale milovat je

Byly odsouzeny k neúspěchu, protože vyzývaly každého člověka, který je už tak vzájemně závislý na každém jiném člověku, a dokonce i na samotné Zemi, aby místo toho předstíral, že jsme v soutěži…. Básník měl radikální nápad, zárodek sedmého příběhu, který uzdraví svět…. V sedmém příběhu, příběhu smíření, stále můžeme vítězit, jen ne na úkor někoho jiného. V Sedmém příběhu nejsou lidé hlavními hrdiny světa. Je jím láska.

Přečtěte si tuto meditaci na webu cac.org.

Prameny:

Gareth Higgins and Brian D. McLaren, The Seventh Story: Us, Them, and the End of Violence (Brian D. McLaren and Gareth Higgins, 2018), 12–27, 30–32, 36–37, 40–42. Used with permission. For further resources, see The Porch Community.

Image credit: Kevin Erdvig, Untitled (detail), United States, 2018, photograph, public domainClick here to enlarge image.

So much depends on the stories we tell. What stories will we choose to pass on?