Rozhodnout se začít sloužit

Dvacátý osmý týden: Autentická transformace

Podle otce Richarda zralá transformace zahrnuje ukázat se:

Rozhodnout se sloužit

Pro mě rozhodnout se pro službu znamená přenést své srdce a mysl do skutečného utrpení a problémů světa. Znamená to angažovanost, společenskou přítomnost a upřímný zájem o spravedlnost a mír – a o druhé lidi mimo nás. Znamená to mít odvahu vstoupit do boje života a být ochoten udělat i velké chyby nebo vypadat jako blázen. Začít sloužit je plným a konečným výsledkem očisty, dospívání a probuzení. Je to plně proměněné Boží „umělecké dílo“ (viz Ef 2,10, Jeruzalémská bible). Pokud se v trpících zákopech světa neprojevuje mnoho lidí, je to pravděpodobně proto, že ti z nás, kteří jsou ve světě náboženství, jim dovolili skončit s pouhým očištěním, dospíváním nebo probuzením.

Mnozí se snažili dospět, ale nikdy se nepostavili svému osobnímu nebo kulturnímu stínu.

Nevzdávat svoji službu

Mnozí se snažili očistit, aniž by si uvědomili nutnost mít nějaký cíl, který by to přesahoval.

Mnozí se na chvíli probudili (uprostřed velké lásky nebo velkého utrpení, nebo dokonce díky vlastní zkušenosti hořícího keře), ale nebyli schopni se pustit do všední práce úklidu a dospívání, a tak se vrátili ke spánku.

Plná duchovní proměna je dráha, která leží před námi a je otevřená všem. [1] 

V podcastu The Cosmic We vypráví kontemplativní aktivistka Alison McCraryová o nedávné zkušenosti „ukázat se“ pro spravedlnost:

Potřebujeme vzájemnou podporu

Věřím v sílu našich srdcí měnit se. Přesvědčila jsem se o tom včera [28. února 2024], když jsem uspořádala modlitební vigilii za soucit, milosrdenství, spravedlnost a za život na schodech Kapitolu státu Louisiana….. Na schodech se nás sešlo asi 100 duchovních a věřících a mravně založených lidí, kteří se modlili a zpívali….. 

Příklad rozhodnutí v těžké záležitosti

Myslím, že žádné množství dat nikdy nezmění srdce a smýšlení, ale jsou to příběhy, modlitby, rozhovory, dialog. To jsme viděli už v roce 2018. Vedla jsem naši celostátní kampaň za ukončení nejednotných porot. Louisiana byla jediným státem v zemi, kde mohl člověk dostat doživotí bez podmínečného propuštění s nesouhlasnou porotou. Ve většině států musíte mít 12 z 12 porotců, kteří řeknou: „Tento člověk je vinen.“ A tady, když bylo černochům umožněno pracovat v porotě, řekli: „No, potřebujeme jen 10 z 12 hlasů, abychom někoho odsoudili.“ A tak se stalo. A to bylo proto, aby se udržela … plantážnická vězeňská kultura, která se tu děje – kde se lidem platí dva centy na hodinu, aby pracovali na zemědělských farmách v našich věznicích. 

a příklad vytrvalého snažení, které vedlo k cíli

Byl to 138 let starý zákon Jima Crowa a my jsme se snažili o jeho změnu. A já jsem se zeptala: „No, sakra…. Jak chceme zrušit zákon Jima Crowa?“ „No, to je přece pravda. Ale podařilo se nám získat 64,4 % Louisianů, kteří hlasovali pro jeho zrušení. A v roce 2018 jsme tuto praxi ukončili. Opravdu věřím, že srdce lze obrátit, a musíme se držet naděje, že se to může stát. [2] 

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org.

Translated with DeepL.com (free version)

Prameny:

[1] Adapted from Richard Rohr, “Four Shapes to Transformation,” Oneing 5, no. 1, Transformation (Spring 2017): 45. Available as Print and PDF download

[2] Adapted from Barbara Holmes and Donny Bryant, “Sacred Activism with Alison McCrary,” The Cosmic We, season 5, ep. 2 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2024), podcast. Available as MP3 audio download and PDF transcript.  

Image credit and inspiration: Jenna Keiper, web of water (detail), 2020, photo, Washington. Click here to enlarge imageLike this spider’s web, a ray of light can illuminate and transform us