Obnovit veškeré propojení

Třetí týden rozjímání. Na téma Propojený vesmír

Ve svém vánočním kázání o míru a nenásilí z roku 1967 reverend Dr. Martin Luther King Jr. zdůraznil vzájemnou provázanost Země, národů a veškerého života:

Jsme stvořeni, abychom žili společně

Nyní mi dovolte nejprve navrhnout, že pokud máme mít mír na zemi, musí se naše loajalita stát spíše sjednocující než složená ze sekcí. Musíme rozvíjet budoucnost světa. Žádný jednotlivec nemůže žít sám; žádný národ nemůže žít sám. Pokud se budeme snažit o individualismus, samostatnost, budeme mít války v tomto světě.

Ve skutečnosti se dá říci jednoduše: Veškerý život je vzájemně propojený a závislý. Všichni žijeme v síti vzájemnosti. Jsme svázáni do jednoho uzlíku osudu. Cokoliv se dotýká přímo jednoho člověka , ovlivňuje zároveň nepřímo všechny. Jsme stvořeni k tomu, abychom žili společně, ve vzájemně propojené realitě. [1]

Spisovatelka Victoria Loorz, spoluzakladatelka „Wild Church Network“ (síť svobodných církví), věří, že skutečným účelem náboženství je obnovit naše vztahy mezi sebou navzájem a se stvořením:

Význam slova náboženství (religion)

Slovo náboženství je v angličtině složeno ze slov „znovu“ a „spojení“ (v angl religion – means re, to znamená “again,” and ligios, – spolek , sdružení, svazek). Náboženství nám má tedy nabídnout podporu , posilovat nás, abychom znovu spojili se vším co od nás bylo odděleno. Zdá se mi , že si potřebujeme neustále připomínat: znovu a znovu se snažte spojit s celostí života, s ostatním stvořením, se skutečnou svatostí. Zatím jsme spíše dokázali vytvořit opak – odpojení: odpojení od druhých lidí a a od všeho co se od nás liší. Jestliže náboženství ztratí svůj původní účel a místo toho se spíše spolčuje se silami, které vše od sebe oddělují, ztratí nakonec úctu od lidí.

S hlubokou lásku se setkáváme ve Stvoření

Přede mnou se odvíjí nový příběh a já se přiznávám, že neznám všechny vrstvy v jeho mnoha vrstevnatosti. Jedno je však pro mne důležité. Sounáležitost. Je zřejmé, že se člověk chová povýšeně. Jako bychom byli ještě víc jak rodina, rasa, třída, kultura. Jako bychom byli ještě víc jak jen jeden druh. Apokalyptické události v přírodě dokáží často odvrátit naši pozornost od důležitější skutečnosti. Ta je zároveň tragická i krásná. Totiž od toho, že jsme vzájemně propojeni. Lidé, stromy, oceány, jeleni, viry, včely. Bůh.

V přírodě nás čekají mystické zážitky

Mnoho lidí, ať už chodí do kostela nebo se mu vyhýbají, se cítí být k Bohu nejblíže v přírodě. Dokonce i obyčejný pohled na úplněk se může stát duchovním zážitkem – pokud jste na to naladěni. A nádherný západ slunce může ve vás vyvolat velikou chválu Boha (aleluja) tryskající z hloubi vaší duše. Lidé jsou stvořeni k tomu, aby se zapojili do setkání, která potvrzují, že život patří do veliké a posvátné sítě života.

Od nás se chce abychom vstoupili do opravdového vztahu

Mystické zážitky v přírodě – okamžiky, kdy cítíte své propojení se všemi věcmi – jsou víc než jen zajímavé zážitky. Jsou pozvánkou do vztahu. Nestačí jen ekologická péče o stvoření nebo rozumné zacházení se všemi „zdroji“ planety. Je důležité. aby každý z nás vstoupil do opravdového vztahu s místem kde žijeme a se vším živým kolem nás. Právě tam nalezneme skutečný a pevný základ pro opravdovou změnu. V globálním měřítku to pak bude velký posun k přežití krize, které jsme my sami vytvořili. Globální změna závisí na hluboké naší vnitřní změně. [2]

[1] Martin Luther King, Jr., “A Christmas Sermon on Peace,” in The Trumpet of Conscience (Boston: Beacon Press, 2010), 70, 71.

[2] Adapted from Victoria Loorz, Church of the Wild: How Nature Invites Us into the Sacred (Minneapolis, MN: Broadleaf Books, 2021), 19–20, 21.

Image Credit: Brian McLaren, Untitled 7-9 (detail), 2021, photograph, United States. Jenna Keiper and Leslye Colvin, 2021, triptych art, United States.

The creative team at CAC sent a single-use camera to Brian McLaren as part of an exploration into contemplative photography. His photos are featured here in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image Inspiration: We often look up to appreciate the universe, but this massive universe is not only above us. It’s also under us, around us, and in us. It connects us all—stars, palm plants, grasses, humans and turtles alike.