Je opravdu vše ve vesmíru propojeno?

Třetí týden: Propojený vesmír

Richard vzpomíná na jeden dokument o přírodě [1], na jehož základě odhalil mnoho dalších myšlenek o našem propojení se Stvořením

Malí ptáčci Bahňáci nám poradí

Svět ekologie je vzrušující. Uznává, že vše ve vesmíru je propojeno vztahy( biologické i fyzické¨). Zjistili jsme, že když změníme jeden faktor, změní se vše ostatní. Nedávno jsem sledoval pořad o ptácích a dozvěděl jsem se o malinkých červených ptáčcích (překl: bahňáci mají velikost vrabce), kteří každoročně migrují z Ohňové země až na některé arktické ostrovy severně od Hudsonova zálivu. Tisíce mil! Řekl jsem si: “Nebyli by šťastnější, kdyby to každý rok neabsolvovali?” Ale asi ne, je to jejich úděl, letět každý rok na sever asi 9 000 mil . Asi tak uprostřed své letové dráhy se zastavuji na konkrétní plážích podél Delawarského zálivu. Tam se vždy posílili čerstvě položenými vejci krabů, které jsou velmi bohaté na bílkoviny. Tato vejce jim vždy dodala dostatek energie, aby se dostali až do Arktidy.

Člověk může do propojenosti zasahovat

Jenže my dobráci, Američané jsme se rozhodli, že Krabi trnití (překl: Limulus polyphemus -Ostrorep americký ) jsou trochu oškliví a nejsou vlastně ani moc užiteční. Snad jen jako vynikající návnada, kterou milují úhoři a lastury. Takže jsme kraby trnité začali používat jako rybí návnadu. Zabíjeli jsme je ve velkém množství. To jsme dělali asi deset let, než jsme začali pozorovat, že červených drobných ptáčků, bahňáků začalo rapidně ubývat . Nakonec jsme dostali strach, že vyhynou! Vědci proto hledali důvody jejich nízkého počtu, pozorovali je a studovali až našli různé odpovědi: je to změnou klimatu, lidským rozvojem na pobřeží New Jersey.

Pravda byla odhalena

Ale vy jste pravděpodobně uhodli jeden z hlavních důvodů: zabíjeli jsme zdroj života bahňáků. Jakmile jsme začali krabi podkovovité více chránit, zakázali jsme je používat jako jako návnadu, najednou se krásní malí bahňáci vrátili. Měli opět k dispozici bílkoviny, mohli se na březích New Jersey posilnit a dolétli v pohodě až do Arktidy. Jenže bude to zřejmě trvat ještě několik desetiletí, než budou jejich počty plně obnoveny.

Najdeš mnoho dalších příkladů propojenosti kolem sebe?

Možná je to jen jednoduchý a nevýznamný příklad. Ale duchovní lidé, kterého mystici, hned pochopili, že Bůh nestvořil kraby trnité nebo bahňáky bezdůvodně. Jsou součástí celého ekologického nebo duchovního plánu. Nabídl jsem to jen jako malý příklad ekologicky propojeného a a vzájemně do sebe zapadajícího světa. My jsme součástí vesmíru. jenom to musíme chtít vidět!

Potřebujeme se rekvalifikovat na novou kosmologii

Vesmír je jiný, než si mnozí z nás mysleli. Vytváří pro nás novou spiritualitu.. Jak říká Bill Plotkin, spiritualita vzniká “ponořením se do zdroje všeho života”. [2] Žijeme sice v něm, ale nikdo nám neotevřel oči, abychom to poznali. Potřebujeme se rekvalifikovat, získat novou kosmologii, vidět svět novýma očima . Potřebujeme si uvědomit, že Bůh není “tam venku”, ale že je Bůh ve všem, skrze všechno a spolu se vším (1 Korintským 15:28).

[1] Allison Argo, “Crash: A Tale of Two Species,” Nature, season 26, episode 7 (New York: Thirteen/WNET, 2008).

[2] Bill Plotkin, Soulcraft: Crossing into the Mysteries of Nature and Psyche (Novato, CA: New World Library, 2003), 45.

Adapted from Richard Rohr, A New Cosmology: Nature as the First Bible (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2009), CD, MP3 download.

Image Credit: Brian McLaren, Untitled 7-9 (detail), 2021, photograph, United States. Jenna Keiper and Leslye Colvin, 2021, triptych art, United States.

The creative team at CAC sent a single-use camera to Brian McLaren as part of an exploration into contemplative photography. His photos are featured here in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image Inspiration: We often look up to appreciate the universe, but this massive universe is not only above us. It’s also under us, around us, and in us. It connects us all—stars, palm plants, grasses, humans and turtles alike.