Propojený vesmír -Shrnutí třetího týdne

16. ledna – 21. ledna 2022

Neděle

Samotné stvoření je prvním vtělením Krista, prvotní a základní „Biblí“, která odhaluje cestu k Bohu.
—Richard Rohr

Pondělí

Ve skutečnosti lze shrnout, že veškerý život je vzájemně propojen. Všichni jsme chyceni v nevyhnutelné síti vzájemnosti, svázáni v jediném rouchu osudu. Cokoliv se přímo dotýká jednoho člověka, ovlivňuje nepřímo všechny. Realita je vzájemně propojena a díky tomu je nutné, abychom žili společně propojeni. —Martin Luther King, Jr. 

Úterý

Země je všude kolem nás – jsme její součástí. Možná jste zvyklí myslet na Zemi jen jako na zemi pod vašima nohama. Ale voda, moře, obloha a všechno kolem nás pochází ze Země. Všechno kolem nás a všechno uvnitř nás pochází ze Země.
—Thich Nhat Hanh

Středa

S vesmírem je to jinak než jsme si mysleli, má i jiný hlubší význam a vede nás k velmi odlišné duchovnosti. Jak říká Bill Plotkin, naše spiritualita vzniká „ponořením se zpět do zdroje všeho“. Přitom si přirozeně uvědomíme, že Bůh není „tam venku“, ale Bůh je ve všem, skrze všechno a se vším.
—Richard Rohr

Čtvrtek

Jak nám příroda může pomoci pěstovat povědomí o Bohu?  Můžeme vstoupit do prostoru úcty, kde nejsou žádné zdi a žádné stropy, a přesto v něm najdeme místnost, kterou můžeme sdílet s Duchem Stvořitele?
—Sophfronia Scott

Pátek

Svět není problém, který je třeba řešit; je to živá bytost, ke které patříme. Svět je součástí našeho vlastního já a my jsme součástí jeho trpící celistvosti.
—Llewellyn Vaughan-Lee,

Trénink třetího týdne

Ekologické zpytování svědomí

František z Assisi nazýval zvířata „sestrou“ a „bratrem“ a pohlížel na lidi jako na součást širší rodiny stvoření. Františkánští spisovatelé Ilia Delio, Keith Douglass Warner a Pamela Wood použít křesťanskou praxi „zpytování svědomí“, a zaměřili se při něm na to, jak jsme poškodili nebo naopak pomohli našemu vztahu se Zemí:

Chcete-li se připravit na ekologické zpytování svědomí, věnujte nejprve několik minut tomu, abyste se uklidnili a vstoupili do stavu modlitby. Pak se v mysli vraťme týden nazpět a položte si následující otázky:

Otázky ekologického zpytování

  1. Je celý můj život soustředěn na Boží přetékající lásku?, Kterou zjevuje skrze Ježíše a skrze celé Stvoření? . . .
  2. Přijímám s vděčným srdcem dary Boží dobroty a rozmanitosti ve stvoření? . . .
  3. Modlím se za odpuštění hříchů, které vznikají mezi lidmi a stvořením? Modlím se za uzdravení a smíření rozbitého vztahu se stvořením? . . . 
  4. Použil jsem své obdarování od Boha, abych uctil a ochránil pestrou, vzájemně na sobě závislou a zároveň křehkou povahu veškerého života a snažil jsem se jej zachovat pro budoucnost? . . .
  5. Ochudil jsem nebo poškodil životní prostředí jiných tvorů tím, že jsem něčím plýtval nebo jsem spotřebovával více, než skutečně potřebuji? . . . 
  6. Snažím se odstranit ze svého okolního světa to, co brání všem tvorům v jejich plném rozvoji, který jim daroval jejich Stvořitel? Myslím na znečištění, chamtivost, nadměrnou spotřebu, na ztrátu přirozeného prostředí, nemoci, válku, vyhynutí druhů, zákony a struktury které tvory utlačují? . . .
  7. Povzbuzoval jsem ostatní, aby se o stvoření starali s úctou a vážností? . . .

Dále pokračuj vnitřní modlitbou

Poté, co strávíte čas s těmito otázkami, zapamatujte si ve své mysli a svém srdci jak se vám v týdnu nepodařilo žít v souladu se stvořením. . . . Nabídněte své ekologické chyby Bohu a požádejte jej o sílu a moudrost, abychom se lépe naučili žít bezúhonně v propojeném stvoření.

Experience a version of this practice through video and sound.

Ilia Delio, Keith Douglass Warner, and Pamela Wood, Care for Creation: A Franciscan Spirituality of the Earth (Cincinnati, OH: Franciscan Media, 2008), 100–101.

Image Credit: Brian McLaren, Untitled 7-9 (detail), 2021, photograph, United States. Jenna Keiper and Leslye Colvin, 2021, triptych art, United States.

The creative team at CAC sent a single-use camera to Brian McLaren as part of an exploration into contemplative photography. His photos are featured here in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image Inspiration: We often look up to appreciate the universe, but this massive universe is not only above us. It’s also under us, around us, and in us. It connects us all—stars, palm plants, grasses, humans and turtles alike.