Bůh pro všechny

Bůh miluje nedokonalé věci

Čtvrtý týden: Pro každého z nás

Richard: Genesis, tak i evangelia přinášejí jednoduchou pravdu pro každého. Meditace v tomto týdnu jsou jeho srdeční záležitostí a základem jeho učení. Přečtěte si je dvakrát!

Jsme součástí velkého Božího obrazu

Boží vláda, vláda Ježíše se dá připodobnit k velkému obrazu a nebo velkému rámu pro obraz. Velký obraz je plný perspektivy stvořené Bohem. Kdykoliv do obrazu zasadíme sebe, tak se naše malé orámování dostane do správné perspektivy ve velkém obrazu, a nebo náš osobní rámec úplně zmizí. Sjednotí se s obrazem.

Vše kolem nás je dobré

Život nemůže být založen jen na tom, co se zrovna děje. Není sestaven jen z malých přechodných situací života. Život je založen na základní pravdě: jsme součástí celého Stvoření. Stvoření o kterém Bůh řekl: „ a bylo to velmi dobré“(Genesis 1:31).

I nedokonalé je dobré

Možná, že náš problém spočívá v přesvědčení, že nejsme dobří. Potřebujeme získat velkou dávku důvěry, že všechno, co Bůh stvořil, je velmi dobré – dokonce i v jeho nedokonalém stavu. Věříme, že milé jsou jen dokonalé věci. Přesto nám evangelia velmi jasně říkají: Bůh miluje nedokonalé věci. A to platí opravdu na všechno a na všechny! Dokonalost je jenom naše osobní představa. Vytvořili jsme si jí sami převážně v naší vlastní mysli, pod vlivem naší kultury. Naše představa dokonalosti je nejen omyl, ale je dokonce dokonce omyl sebezničující. Představa o dokonalosti je naším hlavním nepřítelem a překážkou v lásce ke všemu kolem nás.

Skoncuj s kritikou nedokonalosti

Jenom Bůh je dokonalý. Jenže my přesto jdeme světem a požadujeme od sebe i od světa dokonalou odpověď . To se podaří jen málokomu. Protože se nám dostává jen neuspokojivých informací, tak alespoň ty nedokonalé informace používáme ke kritice nedokonalosti všeho ostatního. Čím jsme starší, tím je naše křížová výprava kritiky nutkavější a náročnější.

Jsi milován. Milován takový jaký jsi.

Ti kteří nemají touhu si něco dokazovat nebo skrývat nedokonalost, věří že jsou milováni takoví jací jsou. Pro nás ostatní je to těžké. Celý život jsme pečlivě stoupali vzhůru po duchovním žebříku a je pro nás těžké přijmout pravdu, že ti co nestoupali jsou také milováni. Pravda se totiž nenachází v našem úsilí stoupat, ale úplně dole v naší obyčejné přirozenosti. Stoupali jsme vzhůru, ale nenašli jsme Krista, protože on sestoupil dolů skrze své vtělení

Evangelium nás volá k jednoduchosti a pokoře

Boží království je radikální politika a teologie. Nejde o úsilí být dokonalý. Má souvislost se životem uvnitř velkého rámce. Souvisí s konečným a úplným stavem věcí, s trvalou perspektivou. Evangelium je především povoláním žít jinak, sdílet svůj život s ostatními. Jinými slovy: evangelium nás volá k postoji jednoduchosti, zranitelnosti, dialogu, bezmocnosti a pokory. To jsou jediné ctnosti, které umožňují společenství, spojenectví a intimitu.

Adapted from Richard Rohr, Simplicity: The Freedom of Letting Go, rev. ed. (New York: Crossroad Publishing, 2003), 56, 57, 58; and

“The Trap of Perfectionism: Two Needed Vulnerabilities,” “Perfection,” Oneing, vol. 4, no. 1 (Albuquerque, NM: CAC Publishing, 2016), 74, print, PDF.

Image Credit: Brian McLaren, Untitled 10-12 (detail), 2021, photograph, United States. Jenna Keiper and Leslye Colvin, 2021, triptych art, United States.

The creative team at CAC sent a single-use camera to Brian McLaren as part of an exploration into contemplative photography. His photos are featured here in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image Inspiration: The two outside photos in this triptych can appear spare, bare, or apart. The photo in the middle brings together a collection of unique items supported by the table. What happens when we are intentional about connection, or together-ing, rather than other-ing?

2022 Daily Meditation Theme: Nothing Stands Alone