Synodialita

Synodní skupina Chlapi Opava: 

– Dostávat více příležitostí od kněze pro práci ve farnosti. (kněz nemusí vše zajišťovat sám), např. údržba, dozor firmy, která něco dodává farnosti…..Obecně je to nejspíše delegování některých činností, prostřednictvím fungující farní rady na běžné, farníky
– Synoda (kráčet spolu) – mít možnost na různých úrovních více zapojit laiky, kteří vidí do života církve (např. mají zkušenosti se správou majetku)
– Pro kněze – mít zkušenost z běžného života (např. chodit do klasického zaměstnání) (tady mě napadá pro kněze, kteří jsou vyhořelí, by právě tato zkušenost mohla být přínosnější, než pobyt v klášteře)
– Vzít si příklad z Evangelické církve a založit synodální rady na různých úrovních se zastoupením laiků a kléru 50:50
– Narovnat vztah mezi laiky a klérem (kněz není výjimečný, nemá patent na vše)
– Podíl laiků na zodpovědnosti nejen za majetek farnosti
– Kněz nemusí mít roli jen Vedení ale spíše Doprovázení (laici i klér jsou na cestě)

Výraz synodiality – větší transparentnost při ustanovení Biskupa. (Už, aby to bylo! Chlapci mají 75 let a více. Vojtěch Cikrle, Dominik Duka, Jan Graubner. Díky Bohu, díky jim. Děkujeme, odejděte na zasloužený odpočinek a do emeritury. I tam Vás církev i my potřebujeme a rádi najdeme. V případě Jana Baxanta a Františka Václava Lobkovice, měla emeritura nastat mnohem, mnohem dříve! Je potřeba nové krve, naší, Husákových dětí !!!
Tolik naše zápisky.
krásný rok 2022 a buďme v obraze 🙂
Robert Max, OFS

Categories: Synodialita