Stvoření jako Tělo Boží

Třetí týden: Propojený vesmír

Náš vztah s Bohem by měl navazovat na uznání posvátnosti Země, kterou Richard popisuje jako „tělo Boží“:

Bereš vážně stvoření jako součást Boha?

Křesťané si musí uvědomit, do jakého zmatku jsme se dostali, když jsme nebrali vtělení a stvoření vážně. Teoložka Sallie McFague (1933–2019) mocně popsala stvoření jako „tělo Boží“ a místo naší spásy. Napsala: „Stvoření jako místo spásy znamená, že zdraví a blaho všech tvorů a všech částí stvoření je místo spásy – je to místo Boží a současně naše místo, jediné místo.“ [1]

Vtělení bylo zapomenuto

Na konci čtvrtého století sv. Augustin, uznávaný Východem i Západem jako učitel Církve, řekl, že „církev existuje ve stavu společenství celého světa.“ [2] Když jsme ve správném vztahu – mohli bychom říci „v lásce“ – pak je s námi Kristus, Tělo Boží, a je tu i církev. Křesťané bohužel zredukovali velké tajemství vztahu na něco malého, exkluzivního a uchopitelného. Církev se stala katolickým, pravoslavným nebo protestantským soukromým klubem, který často netvořili lidé, kteří by žili zároveň „ve společenství“ s čímkoli jiným. A kteří dokonce jen zřídka žili ve společenství se světem přírody nebo s těmi co nejsou křesťané a dokonce nežili ve společenství ani s jinými křesťany, kteří nebyli z jejich denominaci.

Skrze zničenou přírodu nás Bůh učí znovu najít posvátný vztah k ní

Naše současné trápení přeplněném společném hnízdo, které jsme z velké části už znečistili, se brzy naplní. Společné hnízdo je jedna z věcí, kterou máme společnou. A mohla by se stát jedinou věcí, která nám přinese politické i náboženské sjednocení. Země a její životní systémy, na kterých jsme všichni zcela závislí, se mohou brzy stát něčím co nás vrátí k jednoduchému životnímu stylu, k obnovení důležitého společenství a k přirozenému univerzálnímu smyslu pro úctu ke Svatému. Všichni dýcháme stejný vzduch a pijeme stejnou vodu.

Které církvi patří voda?

Neexistují žádné židovské, křesťanské nebo muslimské verze základních prvků v přírodě. Veškerá voda je „svěcená voda“ ještě před tím, než jí svýma rukama posvětí kněz . Voda jsou a budou vždycky dva díly vodíku a jeden díl kyslíku. Nádhera! Máme kolem sebe absolutní zázrak vody, nezbytné pro život celého systému .

Země je tělo Boží

Země je Tělem Božím. Z těla Božího se rodíme, žijeme, trpíme a z něho budeme vzkříšeni k věčnému životu. Je to Boží záměr? Pokud ne tak Bůh neexistuje.

Jak píše učitel súfijské mystiky Llewellyn Vaughan-Lee:

Naším nedostatkem je nás postoj

Svět není problém. Svět je živá bytost, jehož jsme součástí. Svět je součástí našeho vlastního já a my jsme součástí jeho trpící celistvosti.

Ona sjednocenost k nám nyní volá a vyžaduje naši odpověď. Přeje si, abychom se vrátili ke svým vlastním kořenům: k našemu vztahu k posvátnému, které je součástí stvoření. Z postoje k posvátné celistvosti a úcty k ní, můžeme začít dílo obnovy světa, přivádět svět zpět k jeho rovnováze. [3]

[1] Sophfronia Scott, The Seeker and the Monk: Everyday Conversations with Thomas Merton (Minneapolis, MN: Broadleaf Books, 2021), 52, 53. As a cloistered monk, Merton had been limited to the monastery and its enclosed outdoor space. However, he was given permission in 1949 to go out beyond the monastery walls. Scott writes, “On that day, his writing and his spirituality changed forever.”

[2] Thomas Merton, Entering the Silence: Becoming a Monk and Writer, ed. Jonathan Montaldo (San Francisco: Harper San Francisco, 1996), 329.

[3] Scott, The Seeker and the Monk, 53–54.

[4] Thomas Merton, Conjectures of a Guilty Bystander (Garden City, NY: Doubleday and Company, 1966), 268–269.

[5] Howard Thurman, Meditations of the Heart (New York: Harper and Row, 1953), 210–211. 

Image Credit: Brian McLaren, Untitled 7-9 (detail), 2021, photograph, United States. Jenna Keiper and Leslye Colvin, 2021, triptych art, United States.

The creative team at CAC sent a single-use camera to Brian McLaren as part of an exploration into contemplative photography. His photos are featured here in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image Inspiration: We often look up to appreciate the universe, but this massive universe is not only above us. It’s also under us, around us, and in us. It connects us all—stars, palm plants, grasses, humans and turtles alike.

2022 Daily Meditation Theme: Nothing Stands Alone