Jednota v růzností

Boží vztah k rozmanitosti a jednotě

Šestý týden: Jednota v rozmanitosti

Během konference CAC o Trojici promluvil Richard o tom, že trojiční vztah nám zobrazuje Boží lásku k rozmanitosti:

Bůh miluje rozmanitost

Bůh očividně miluje rozmanitost. Podívejte se na svět zvířat, podmořský svět ryb, nebo na každého jednotlivého člověka. Kdo z nich vypadá přesně stejně? Každý je přece jiný. Dokázali byste snad najít důkaz, že Bůh dává přednost uniformitě? A přesto si i nadále mylně myslíme, že uniformita je totéž co duchovní jednota.

Pro nás není jednoduché rozmanitost milovat

Mluvíme o tajemství, které božská Trojice zjevuje. Tři v Trojici jsou různorodí, odlišní a nezaměnitelní a přesto jsou rozhodně „Jeden“! Jde o filozofický problém jednoty mnohosti jsoucna. Jak může existovat jeden a přitom jich být víc? Paradox o Trojici problém vyřešil (…alespoň metaforicky).Pro nás však i nadále není jednoduché spolupracovat s rozmanitostí v jednotě. Spíše nám vyhovuje, kdybychom byli všichni stejní. A navíc i církev se stále víc zamotává do tenat své výlučnosti, místo, aby vystrojila hostinu pro všechny. Tedy i pro hříšníky a vyvrhele společnosti.

Uniformita kontra rozmanitost

Našemu egu je mnohem lépe v uniformitě. Jsme spokojenější, když lidé mluví stejně jako my a když neohrožují naše hranice. Avšak ocitáme-li se v přítomnosti trojičního Boha, zjišťujeme, že u něj neexistují žádné hranice. V tomhle prostoru každý přijímá druhého.[1]

Richard dál píše o tom, že pochopení Trojice nám pomůže vyléčit naši negaci k „jiným“ lidem. Pomůže nám přijmout lidi, kteří jsou jiní než my:

Lidé vytvořili zkreslený pohled na božství

Věřím, že rasismus má své kořeny ve zkresleném pohledu na božství. Místo toho, abychom odráželi obraz Toho, který nás (a také všechno kolem nás) stvořil k „božímu obrazu a podobě“ (Genesis 1:26–27), místo toho si z Boha děláme maskota, který, jak brilantně zavtipkovala Anne Lamottová: „Který nenávidí stejné lidi, jako jsme my“ [1] . . .

Světu vládne dualistické myšlení

Raným církevním otcům trvalo tři století, než pochopili plný smysl Ježíšových slov o „Otci „, než pochopili jak mluvil o sobě a co nazýval „Duchem svatým“. Naše dualistické myšlení prostě nedokázalo složit dohromady Tři do jednoho . . .

Rozmanitost udržuje lásku živou

A přitom Boha právě různá identita Tří udržuje v dokonalé jednotě. Různá identita je totiž samotnou podstatou Božské Jednoty.

Božím vzorem a cílem nikdy nebyla naivní uniformita, ale radikální rozmanitost (1 Korintským 12:4-6). Rozmanitost udržuje v absolutní jednotě „dokonalou láskou“, která se zároveň neustále vyprazdňuje a neustále naplňuje.

Koloběh lásky

Božský vzor jednoty je nejkrásněji odhalován v „plnosti [Pleroma] stvořeného“ (Genesis 2:1). Bůh „stvořil prostor“ a neustále jej „vyplňuje“. Jde o nekonečný koloběh. Pro úplné pochopení jednoty potřebujeme převzít tuto novou logiku . Jednota v Bohu se tak se tak může stát vzorem i pro úspěch všech lidských projektů. Úspěšně jej mohou převzít ti začnou opravdu žit to, co se od Boha naučili . [2]

Prameny

[1] Anne Lamott, Plan B: Further Thoughts on Faith (New York: Riverhead Books, 2005), 220.

[2] Richard Rohr, “How God as Trinity Dissolves Racism,” Sojourners, August 25, 2016. 

Adapted from Richard Rohr and Cynthia Bourgeault, The Shape of God: Deepening the Mystery of the Trinity, disc 3 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2004), DVD, CD, MP3 download.

Image credit: Barbara Holmes, Untitled 24 (detail), 2021, photograph, United States, used with permission. Warren K. Leffler, View of the huge crowd, 1963 (detail), photograph, public domain. Warren K. Leffler, Demonstrators sit, 1963 (detail), photograph, public domain. Jenna Keiper and Leslye Colvin, 2021, triptych art, United States.

The creative team at CAC sent a single-use camera to core teacher Dr. Barbara Holmes as part of an exploration into contemplative photography. Her photos are featured here together with historical images in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image inspiration: Humanity is One although we are as diverse as flowers in a field. There is power in many different individuals coming together for one purpose—the March on Washington reminds us that together we have the capacity to be a transformative body and force for change.

denní texty z CAC česky

CAC Daily Meditations anglicky