V modlitbě je přítomen Bůh

Postoj k modlitbě

Týden sedmý: setkání s Bohem v modlitbě

Richard Rohr: S boží přítomností se setkáváme jen ve chvíli kdy se odevzdáme lásce.

Modlitba je víc jak slova

To hlavní v modlitbě nejsou slova ani myšlení. Je to životní postoj. Způsob jak umíme žít v Přítomnosti, jak si Přítomnost dokážeme uvědomit , a jak si umíme užít . Lidé co se umí ponořit do kontemplativní modlitby umí ještě víc než jen si Božskou přítomnosti uvědomit; oni jí důvěřují , dovolují jí tu být a těší se z ní. Je pro ně samotným základem.

Modlitba znamená uvědomit si Boží přítomnost

Tajemstvím kontemplace je naučit se žít v přítomném okamžiku. Nemylte se . Přítomný okamžik není tak prázdný, jak by se vám mohlo zdát nebo jak se obáváte. Zkuste to. Najednou pochopíte, že právě v tomto okamžiku tady je tu všechno. Když se nyní cítíte v pohodě, právě nyní, neděje se nic mimořádného. Ačkoliv právě nyní jsme milováni Bohem. Pokud si to uvědomíme, pokud okamžik ochutnáme, prožijeme si ho, zas to vlastně nic neznamená. Další okamžik bude mít totiž svůj další osobitý charakter a bude novým prožitkem.

Není to snadné prožít svatost přítomného okamžiku

Většinu našich okamžiků totiž ani neochutnáme, ani si je neuvědomíme, nejsme v nich doopravdy přítomní. A to je důvod, proč se nikdy necítíme naplněni. Jen si onu plnost představujeme a pak se jí držíme. Jenže my se nemáme čeho zachytit, když si začneme plněji uvědomovat současnost. Bůh v ní prostě buď je a nebo není. A pokud nic necítíme přestaneme hledat. Použijme lakmusový papírek: Nutím se do okamžiku, nutím i ostatní klem mne? Tajemství okamžiku nás mine. A to i přes to, že byl plný Božské Přítomnosti. Onu plnost nazývají mystici „svatost přítomného okamžiku“.

Bůh je přítomen pro každého

Přítomný okamžik je jedinečný; nikdy jej nemůžeme srovnávat s dalšími okamžiky. Nikdy před tím žádný takový nebyl a nikdy už nebude. Když chvci nad okamžikem zvítězit ztratil jsem lásku. Láska nemá nic společného s naší touhou být dominantní. Bůh s námi nebude spolupracovat. Mystikové kteří se noří do modlitby, tohle dobře vědí. V hlubokých mystických tajemstvích modlitby se nenachází Bůh, který srovnává, rozlišuje a soudí. Naopak. Bůh všechno objímá a v každém jednotlivci nalézá svůj božský obraz.

Neustále se modlete

Pro Ježíše je modlitba čekáním v lásce. Je čekáním na lásku. Je to realita důvěry v lásku. Proto tvrdím, že modlitba nejsou hlavně slova, ale že modlitba je především životní postoj, prověřený postup. Proto Pavel mohl říci: „Vždy se modlete.“ „Modlete se neustále.“ Pokud si myslíme, že by vyžadoval slovní projevy, tak by to bylo jistě nemožné. Máme přece mnoho dalších nutných věcí na starost. Neustále se však můžeme modlit. Jak? Pokud vstoupíme do proudu potoka a budeme umět se v něm brodit. Proud bude proudit skrze nás a jediné co se od nás vyžaduje, je rozhodnout se tam zůstat.

Prameny

Adapted from Richard Rohr, Everything Belongs: The Gift of Contemplative Prayer, rev. ed. (New York: Crossroad Publishing Company, 1999, 2003), 31, 65–66, 81.

Image credit: Barbara Holmes, Untitled 14 & 21 (detail), 2021, photograph, United States, used with permission. Abel Marquez, Lady Praying, 2020 (detail), photograph, free use. Jenna Keiper and Leslye Colvin, 2021, triptych art, United States.

The creative team at CAC sent a single-use camera to core teacher Dr. Barbara Holmes as part of an exploration into contemplative photography. Her photos are featured here together with other images in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image inspiration: Sometimes we don’t have the energy to climb the stairs or jump off the dock. Wherever we are in this moment: in community, in solitude, in joy, in sorrow, with motivation or with great exhaustion… God meets us here.