V modlitbě je přítomen Bůh

Komunikovat ponořeni do lásky

Setkání s Bohem v modlitbě

Ruth Burrowsová (Karmelitánská jeptiška ) napsal mnoho knih v nichž se zamýšlí nad vniřní modlitbou. Modlitbu popisuje jako vyjádření, našeho vnitřní „ano“ k tomu k Božímu konání, které se vždy projevuje láskou k nám:

Modlitba je především o konání Boha vůči nám

Skoro vždy když mluvíme o modlitbě máme na mysli něco konkrétního.A proto se neustále množí otázky, vznikají problémy, zmatek, sklíčenost, iluze. Potřebuji tento zaběhlý způsob opravit. Křesťanské poznání nás ujišťuje, že modlitba je v podstatě hlavně to co dělá Bůh, čím nás Bůh oslovuje, jak se on dívá se na nás. To hlavní není to co děláme my Bohu, co mu my dáváme , ale to, co Bůh dělá pro nás. A to, co pro nás Bůh dělá je, že rozdává své božské Já v lásce.

Boží láska má touhu předat nám svoji svatost

Máme-li upřímně, jasně a po pravdě mluvit o modlitbě, pak je potřeba začít tím, že se zamyslíme, co nám Ježíš o Bohu říká. Jít ke kořeni. Co je jádrem Ježíšova poselství? Je to bezpodmínečná Boží láska ke každému z nás. A stejně tak naše láska k nepopsatelnému, nepochopitelnému tajemství všeho života kolem nás. Boží láska má touhu předat nám svoji svatost. Nic menšího! Je to Boží vůle a záměr. Nedá se nijak odvolat. Ona je důvod proč každý z nás existuje. Jsme tady, abychom přijali obrovskou , lásku, která vše proměňuje v blahoslavenství.

Meditace

James Finley (lektor CAC ) chápe meditaci a modlitbu jako příležitost k přijmutí neustálého toku Boží lásky za každé okolnosti:

Meditovat prostřednictvím naší víry znamená otevřít se nekonečně uklidňujícímu poznání, že naše osobní bytí a samotný život všech a všeho kolem nás pramení Boží štědrosti. Bůh nás stvořil do přítomnosti, miluje naši existenci. Každý okamžik naší přítomnosti je projevem Boží přítomnosti. A to je důvod proč meditujeme. Chceme se ocitnout ve sjednocujícímu tajemství s Ním…, Ale nejen v meditaci, ale v každém okamžiku našeho života. [1]

Modlitba je rozhodnutí vložit sebe do Boží náruče

Ruth Burrowsová pokračuje:

Svoji modlitbu zakládáme na tom co nám Ježíš sděluje o Bohu… Uvědomme s, že jediné co můžeme udělat je dovolit Bohu aby nás miloval. Jsme tu kvůli jeho lásce.

Potřebujeme uvěřit, že jsme obklopeni jeho pečující a léčivou láskou. Je to realita, kterou absolutně nemůžeme změnit, ať už jí chceme nebo ne. Modlitba je tedy v podstatě naše osobní rozhodnutí přijmout Lásku a to jak nejvíce to dokážeme.

Čas pro „ano“

Abychom toho dosáhli, musíme si vyhradit čas ve kterém se budeme věnovat výhradně našemu „ano“ víře.

[1] James Finley, Christian Meditation: Experiencing the Presence of God (San Francisco: HarperSanFrancisco, 2004), 9.

Ruth Burrows, Essence of Prayer (Mahwah, NJ: HiddenSpring, 2006), 1–2, 3, 5.

Image credit: Barbara Holmes, Untitled 14 & 21 (detail), 2021, photograph, United States, used with permission. Abel Marquez, Lady Praying, 2020 (detail), photograph, free use. Jenna Keiper and Leslye Colvin, 2021, triptych art, United States.

The creative team at CAC sent a single-use camera to core teacher Dr. Barbara Holmes as part of an exploration into contemplative photography. Her photos are featured here together with other images in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image inspiration: Sometimes we don’t have the energy to climb the stairs or jump off the dock. Wherever we are in this moment: in community, in solitude, in joy, in sorrow, with motivation or with great exhaustion… God meets us here.

setkání s Bohem v modlitbě