Intimita ve vztahu s Bohem

Ty a Bůh jste od počátku spolu

Osmý týden: intimita

Ve svém podcastu Obracíme se k mystikům, Učitel CAC James Finley využívá učení španělské mystičky Terezie z Ávily (1515–1582) jako výchozího bodu pro rozhovor o intimní sjednocení s Bohem:

A co se obrátit o radu k Terezii z Avily?

Představme si, že se obracíme na Terezii s prosbou o duchovní vedení a přicházíme k ní s tím, že chceme, aby nám pomohla prohloubit naši zkušenost a chceme prožít Boží přítomnost. Hledáme u ní vedení. Vysvětlujeme jí , že se obracíme k Bohu a v situaci, kdy jsme neustále zaneprázdni, máme různá omezení , žijeme ve zmatku a potřebovali bychom poznat: „Jak vstoupit do hlubšího, pravidelného vztahu s Bohem, jak prožívat Boží přítomnost. Jednoduše řečeno, jak s ním prostě být? Chceme se to naučit. Chceme prožívat duchovní život do hloubky.“ . . .

Terezie by vám řekla: Bůh už je dávno do vás zamilovaný

A Terezie by nám odpověděla: „Hledáš spojení s Bohem? To samo o sobě už je Boží milost! “ Potřebujete jen pochopit a to skrze vaši víru, že vy a Bůh už jedno jste. Bůh už vám daroval svoji lásku a už je s vámi ve velmi blízkém , důvěrném i když trochu tajemném smyslu. Bůh už působí ve vaší duši. Podstata vaší osobnosti je duše a tu stvořil Bůh ke svému obrazu. Ve vaší duši je od počátku skryto tajemství, kdo jste vy a kdo je Bůh.

Srovnání s velkou lidskou láskou

Myslím, že to lze pochopit na obrazu dvou lidí, kteří jsou do sebe bezmezně zamilováni. Ve své lásce naleznou svoji duši. Právě v té lásce uvidí to, jak jsou jeden druhému vzácní, jaký je láska dar a jak zázračný je jejich přítomný život.

Bůh vás viděl a vidí jen jako drahocenné

Bůh vaši lásku oplácí tím, že ve vás vidí stejnou drahocennost. Dává vám to najevo. Vy skrze svoji lásku vidíte jeho lásku. Skrze svoji lásku chápete i svoji drahocennost v jeho lásce. Chápete, že On vás vidí skrze svoji lásku. Víte, že jím jste viděni.

Manželství mezi lidmi a důvěrný vztah s Bohem jsou svátosti

Ono vzájemné vidění – to že vidíte jeden druhého, skrze vzájemnou lásku – je důvod proč církev mluví i o manželském svazku dvou zamilovaných lidí jako o svátosti. Jakou svátost myslíme? Je to svátost, že Bůh vás vidí jako Bohem milované, jako vzácné a drahocenné. Ona svátost vyvěrá z hlubiny samotného Boha. Příčinou je neskutečná Boží štědrost. Boží láska vyvěrá skrze vaši duši v níž je Bůh stvořitelů přítomen. Bůh vás vidí jako vzácné.

Prameny:

Adapted from James Finley with Kirsten Oates, “Teresa of Avila: Session One,” June 22, 2020, in Turning to the Mystics, season 2 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2020), podcast, MP3 audio.

Image credit: Barbara Holmes, Untitled 1 (detail), 2021, photograph, United States, used with permission. Jack Delano, View of crowd dancing to the music of „Red“ Sounders and his band, at the Club DeLisa, Chicago, Illinois (detail), 1942, photograph, New York Public Library, public domain. Nathan Dumlao, Untitled, 2020 (detail), photograph, Unsplash, free use. Jenna Keiper and Leslye Colvin, 2021, triptych art, United States.

The creative team at CAC sent a single-use camera to core teacher Dr. Barbara Holmes as part of an exploration into contemplative photography. Her photos are featured here together with historical images in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image inspiration: In the center photo we see two bushes, separate but entwined, touching and sharing space. Human intimacy requires us to come as ourselves, undefended, co-creating a space for connection. Friends, lovers, communities who share raw hopes for change: we welcome each other into the intimacy of authentic presence.