Intimita ve vztahu s Bohem

Intimita

Shrnutí osmého týdne:

20. února – 25. února 2022

Neděle

Intimitu bychom mohli popsat jekop schopnost být něžně v blízkosti k něčemu.
Často se objeví ve chvílích, kdy s rizikem odhalujeme své nitro. Intimita se uvolní a druhého pustí dovnitř. Intimita umožňuje veškerou lásku, ale také odhaluje naši naprostou neschopnost vracet lásku v takové míře, jak si druhý zaslouží. —Richard Rohr

Pondělí

Ukryté a velké tajemství je toto: nekonečný Bůh hledá a touží po intimitě s lidskou duší. —Richard Rohr

Úterý

Láska k božskému průvodci posiluje pouto mezi partnery a obráceně každodenní praxe lásky mezi partnery pomáhá posilovat pocit bezpečného spojení s Bohem. Sue Johnsonová a Kenneth Sanderfer

Středa

Evangelium nás ujišťuje, že žijeme uvnitř hojné, neomezené a nekonečné Lásky. I když neustále selháváme, není to nikdy konec. Vždy máme také naději, že vše může být napraveno, uzdraveno a obnoveno. —Richard Rohr

Čtvrtek

Intimita je také o svobodě být sami sebou. Skutečná emocionální svoboda znamená, že již nepotřebujeme schválení, souhlas nebo potvrzení od druhého, abychom poznali že jsem v podstatě dobří —Jett Psaris a Marlena Lyons

Pátek

Je užitečné vědět, ve světle víry, že vy a Bůh jste v důvěrném a tajemném smyslu sjednoceni Boží sebedarující láskou. To znamená, že do vaší duše je vetkáno jak samotné tajemství toho, kdo jste, tak i samotné tajemství toho, kdo je Bůh. —James Finley

Trénink osmého týdne

Milovat své vnitřní dítě

Jeden ze základních kamenů intimity je budován v dětství, kdy naše potřeba intimity nabyla vždy uspokojena. V tomto meditačním cvičení nabízejí buddhističtí praktikující Peggy Rowe Ward a Larry Ward způsob, jak se spojit s naším dětstvím nás nebo našich partnerů (nebo jiných významných lidí v našich životech):

Usaďte se na klidném místě, kde můžete zažít klid a lehkost. . . . Začínáme dýcháním a usazováním. Nechte několik minut pro každou fázi.

Nadechněte se, myslete na to, že se nadechujete. Vydechněte, vnímejte, že vydechujete. Sledujte svůj nádech po celou dobu, sledujte svůj výdech po celou dobu. Dovnitř. Ven. 

Nadechněte se, uvědomte si celé vaše tělo. Vydechněte, uvolněte celé tělo. Nádech, s vědomím těla. Výdech, Uvolnění těla. Uvolňujte se. 

Nádechem prožívejte klid ve svém těle. Vydechněte, prožívejte lehkost ve svém těle. Nádech, klid. Výdech, lehkost. 

Když se nadechnete, představte si sebe jako pětiletého chlapečka nebo holčičku, jste křehcí a zranitelní. Podívejte se nebo si představte dítě které před vámi stojící . Vydechněte, usmějte se na malé pětileté dítě. Podívejte se nebo si to představte, že držíte malé dítě za ruce. Nadechněte se, uvidíte, že i vám je pět let. Vydechněte, usmívejte se na sebe jako na pětileté dítě.

Nadechněte se, uvědomte si, že pětiletý chlapeček nebo holčička je ve vás. Vydechujete a držíte a milujete pětileté dítě ve vás. Držte a milujte pětileté dítě. 

Nadechněte se, dívejte se na svého partnera jako na pětiletého chlapečka nebo holčičku, jako na křehkého a zranitelného. Vydechněte, usmívejte se na svého partnera jako na pětileté dítě. Podívejte se nebo si představte, že držíte svého partnera za ruce. Dívejte se na svého partnera jako na pětileté dítě. Držíte malé ruce svého partnera. 

Nadechněte se, uvědomte si, že váš partner je ve vás, vydechněte, držte něžně ve vás svého partnera . Uvědomte si, že váš partner je ve vás. Držte svého partnera něžně. 

Vyzkoušejte si verzi tohoto postupu prostřednictvím videa a zvuku.

Prameny

Peggy Rowe Ward and Larry Ward, Love’s Garden: A Guide to Mindful Relationships (Berkeley, CA: Parallax Press, 2008), 94–95.  

Image credit: Barbara Holmes, Untitled 1 (detail), 2021, photograph, United States, used with permission. Jack Delano, View of crowd dancing to the music of „Red“ Sounders and his band, at the Club DeLisa, Chicago, Illinois (detail), 1942, photograph, New York Public Library, public domain. Nathan Dumlao, Untitled, 2020 (detail), photograph, Unsplash, free use. Jenna Keiper and Leslye Colvin, 2021, triptych art, United States.

The creative team at CAC sent a single-use camera to core teacher Dr. Barbara Holmes as part of an exploration into contemplative photography. Her photos are featured here together with historical images in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image inspiration: In the center photo we see two bushes, separate but entwined, touching and sharing space. Human intimacy requires us to come as ourselves, undefended, co-creating a space for connection. Friends, lovers, communities who share raw hopes for change: we welcome each other into the intimacy of authentic presence.