Temná noc

Temnota září prohlubující se láskou

Souhrn devatenáctého týdne května – 13. května 2022

Neděle

Na vnitřní cestě duše se setkáváme s Bohem, který komunikuje s naším nejhlubším já, který člověka rozvíjí, dovoluje mu chyby a odpouští mu je. Právě toto dávání a přijímání, a vědomí, že k dávání a přijímání bude docházet, činí Boha jako Milujícího tak skutečným.

-Richard Rohr

Pondělí

Znáš jen nesnesitelnou touhu. Zapomněli jste, že touha sama je odpovědí na touhu, že v samotném volání po Svatém se do vás Svatý vlévá.

-Mirabai Starr

Úterý

Kontemplace není nic jiného než skryté, pokojné a láskyplné vlití Boha. Je-li mu dán prostor, roznítí duši v duchu lásky.

-Jan od Kříže

Středa

Nechtěl bych obětovat svou duši / za všechny krásy tohoto světa. / Je jen jedna věc, / pro kterou bych riskoval všechno: / nevím co, / co se skrývá / v srdci tajemství.

-Jan od Kříže

Čtvrtek

Mystikové prožívají plnohodnotné objetí Božské lásky a přijetí a pak se celý život snaží tuto skutečnost verbalizovat a ztělesnit. Neustále nacházejí způsoby, jak tuto lásku vracet prostřednictvím forem služby a uctívání, ale nikdy si lásku nezaslouží – vždy ji vracejí.

-Richard Rohr

Pátek

Pokud zůstaneme na cestě a projdeme temnou nocí, najdeme cestu hlouběji, hlouběji, hlouběji, a pak můžeme vidět, že v každém daném okamžiku těmito způsoby, skrze manželskou lásku, skrze rodičovství, skrze samotu, skrze jednotu se světem, skrze ticho, skrze službu komunitě, skrze umění, v každém daném okamžiku může problesknout naše nečekaná blízkost k tomuto mystickému rozměru sjednocení.

-James Finley

Devatenáctý týden cvičení

Noche Oscura

Ve třetí sérii podcastu CAC Obrácení k mystikům čtou James Finley a Mirabai Starr “Píseň duše” neboli “Noche Oscura” od Jana od Kříže. Zveme vás, abyste si na níže uvedeném odkazu poslechli nebo přečetli tuto báseň, o kterou se v angličtině a španělštině podělili dva současní mystici a studenti Janova učení.
Poslouchejte nebo čtěte poprvé a nechte se unášet zvukem a obrazy básně.
Poslouchejte nebo čtěte podruhé a nechte svou pozornost upoutat na některé slovo nebo větu. Nechte je k sobě promlouvat. Modlete se k Bohu nebo si zapište do deníku, co to pro vás může znamenat.
Poslouchejte nebo čtěte potřetí. Seďte v tichu s Bohem tak dlouho, jak vás to bude přitahovat.
Klikněte zde pro čtení nebo klikněte na tlačítko play níže pro poslech.

Click here to read or click the play button below to listen.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Prameny:

James Finley and Mirabai Starr with Kirsten Oates, “Turning to St. John of the Cross,” March 8, 2021, in Turning to the Mystics, season 3 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2021), podcast, MP3 audio. 

Image credit: Jenna Keiper, Untitled Window (detail), 2021, photograph, New Mexico, used with permission. Dorothea Lange, Village Dwelling (detail), 1936, photograph, Library of Congress, public domain. Jenna Keiper, Untitled Window II (detail), 2021, photograph, New Mexico, used with permission. Jenna Keiper and Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image.

This week’s images appear in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image inspiration: The house in the center image is shut against the harsh sun. It is closed and dark inside. Yet darkness can hold deep beauty and its own kind of light, creating conditions for healing and illumination. After our dark night we may be invited to gently lift the blinds.