poznání celou bytostí

Ztělesněná moudrost

Shrnutí a procvičení třicátého druhého týdne 7. srpna – 12. srpna 2022

Neděle

Hluboké poznání a přítomnost se nedějí pomocí naší myslící mysli. Abychom něco skutečně poznali, musí být celá naše bytost otevřená, bdělá a přítomná.

-Richard Rohr 

Pondělí

Pokud je křesťanství jakýmkoli způsobem zaměřeno proti tělu, není to autentické křesťanství. Vtělení nám říká, že tělo a duch musí plně fungovat a být respektovány jako jedno. -Richard Rohr

Úterý

Náš Bůh je Bůh, který kýchá a protírá si oči, když je ospalý. Náš je Bůh, který poznal touhu, zlomené srdce, vzrušení, frustraci – celou škálu toho, co znamená být člověkem. Bůh, který ví, co znamená žít v těle. -Kate Bowlerová 

Středa

Duše není jen v těle, ukrytá někde v jeho zákoutích. Pravda je spíše opačná. Vaše  tělo je v duši a duše vás zcela prostupuje. -John O’Donohue

Čtvrtek

Propast mezi duchovním a fyzickým není větší než mezi myšlenkou a slovem. Nelze je od sebe oddělit. A je těžké určit, kde jedno končí a druhé začíná, možná proto, že takové místo neexistuje. -Cole Arthur Riley

Pátek

Pokud jde o duchovní cestu, snažit se najít víru naším  intelektuálním centrem je něco podobného, jako snažit se hrát na housle pilkou: je to prostě špatný nástroj pro tuto práci. To je jeden z důvodů, proč všechny náboženské tradice všeobecně trvají na tom, že náboženský život nelze vést pouze rozumem; ten je největší jednotlivou překážkou duchovního stávání se. -Cynthia Bourgeaultová

 

Přítomnost nad dokonalostí

Třicátý druhý týden praxe

Duchovní průvodkyně a autorka Christine Valters Paintnerová našla duchovní uzdravení pravidelným rozhýbáváním svého těla pomocí jemné jógy a tance. V tomto cvičení nás vyzývá, abychom meditovali svým tělem při hudbě:  

Christine Valters Paintner

Pusťe si hudbu

Vaše pozvání je vstoupit do pohybu prostřednictvím dechu. Pusťte si skladbu flétny, která je hudbou dechu. . . . 

Experience a version of this practice through video and sound.   

Dýchejte a soustřeďte se

Vyzývám vás, abyste do tohoto pohybu začlenili zjemnění, stabilitu a statio [1]. Začněte několika dlouhými, pomalými nádechy. Pusťte si flétnovou hudbu, ale nezačínejte se hned hýbat. Nejprve se zastavte a cvičte toto mnišské statio s vědomím, že se nacházíte na hranici mezi klidem a pohybem. 

Hýbejte se podle impulsů vašeho těla

Jakmile ucítíte, že se ve vašem těle objevuje impuls k pohybu, následujte ho. Může to být tak jednoduché, jako když při nádechu zvednete ruce a při výdechu je spustíte. Pohyb ať je velmi pomalý a vědomý, abyste zůstali přítomni svému prožitku. V tomto okamžiku prozkoumejte slib stability tím, že zůstanete plně sami se sebou; kdykoli se vaše pozornost rozptýlí, jednoduše ji vraťte zpět do tohoto okamžiku. Nebojte se zastavit, kdykoli budete potřebovat. 

Všímejte si impulsů vašeho těla a s tím místem dýchejte

Všimněte si míst ve svém těle, která jsou napjatá, a přiveďte tam svůj dech. Možná udělejte několik pomalých kroužků, abyste otevřeli prostor v těchto místech. 

Znovu se po čase zastavte a všimněte si energie, která proudí vaším tělem

Po několika minutách meditace v pohybu, kdy zůstanete přítomni sami sobě a budete co nejlépe naslouchat impulsům svého těla a řídit se jimi, se opět zastavte. Všímejte si energie, která se pohybuje vaším tělem, a případných změn oproti začátku.

 

Otázky k zamyšlení 

– Kde dýcháte jen tolik, kolik je nutné, a nazýváte to plnohodnotným životem? 

– Jak vás dech vyzývá k hlubšímu sblížení s vaším tělem a božskou přítomností, která vás udržuje? 

– Jak vás dech zve na cestu odevzdání se milosti?

– Zkontrolujte sami sebe: Jak se vám daří? Jste k sobě laskaví? Pokud ne, můžete se stále jemněji vracet na místo svědectví, péče a objevování? 

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy vložil překladatel

Prameny:

[1] Statio is a monastic practice of taking a brief pause between one activity, movement, or space and another. 

Christine Valters Paintner, The Wisdom of the Body: A Contemplative Journey to Wholeness for Women (Notre Dame, IN: Sorin Books, 2017), 49–50.  

Image credit: Kazuo Ota, Untitled (detail), 2020, photograph, Unsplash. Nick Moore, Untitled (detail), 2018, photograph, Richmond, Unsplash. Jordan Whitt, Cataloochee river (detail), 2016, Cataloochee, photograph, Unsplash. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image. 

This week’s images appear in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story.  

Image inspiration: There is knowledge in our muscles and bones. When our body encounters the world, a door into deeper understanding can be opened.